МОК одлучио: ЗОИ 2026. у Милану и Кортини!

Игре у Кортини долазе на 70. годишњицу од ЗОИ одржаних на истом мјесту! Милано добио Зимске олимпијске игре – Сан Сиро можда преживи! Италијански град Милано и скијалиште Кортина д'Ампецо добили су организацију Зимских олимпијских игара 2026. године.

Остали спортови 25.06.2019 | 09:16
МОК одлучио: ЗОИ 2026. у Милану и Кортини!
Међународни олимпијски комитет данас је одлучио:

26. Зимске олимпијске игре биће одржане у Милану и скијалишту Кортина д'Ампецо!

Град-противкандидат био је Штокхолм, али су чланови МОК-а на данашњем засједању у швајцарској Лозани одлучили да повјерење поново укажу Италији, гдје су се ЗОИ посљедњи пут одржале 2006. године и то у Торину.

Кортина д'Ампецо је већ једном била домаћин зимске Олимпијаде и то давне 1956. године, док, са друге стране, главни град Шведске никад није имао прилику да организује највећу зимску спортску смотру.

Посљедњи пут су Игре на простору Скандинавије одржане 1994. године у норвешком Лилехамеру.

ЗОИ 2026. почињу 6. фебруара и трајаће до 22. истог месеца.

Осим Милана и Кортине, такмичења на ЗОИ 2026. ће се одржати и у скијалиштима Вал ди Фиеме и Валтелина, док ће свечана церемонија отварања бити на стадиону Сан Сиро у Милану, што би могло да утиче на планове фудбалских клубова Милана и Интера да сруше овај стадион због изградње новог.

Док градоначелник Милана Бепе Сала жели да Сан Сиро буде домаћин ЗОИ 2026. јер представља култни објекат, представници клубова се надају да ће Игре бити одржане на новом стадиону.

У Милану ће се одржавати такмичења у брзом и уметничком клизању, те хокеју на леду, Кортина ће бити домаћин алпског скијања за жене, боба, санкања, скелетона, карлинга и бијатлона (Антхолц), Вал ди Фиеме је резервисан за крос-кантри, ски скокове, нордијску комбинацију и брзо клизање на отвореном, а Валтелина ће угостити алпске скијаше (Бормио), слободно скијање и сноубордере.

Тако ће се Зимске игре вратити у Италију после 20 година и ЗОИ у Торину, у међувремену су домаћини били канадски Ванкувер 2010, руски Сочи 2014, јужнокорејски Пјонгчанг 2018, а 2022. ће се одржати у кинеском Пекингу.

Што се тиче Летњих игара, следеће су у Токију 2020, па следе Париз 2024. и Лос Анђелес 2028, па ће следећа одлука МОК о домаћинству бити о Зимским играма 2030, а један потенцијални кандидат је већ познат – амерички Солт Лејк Сити.

Извор: мондо.ба/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар