MOK odlučio: ZOI 2026. u Milanu i Kortini!

Igre u Kortini dolaze na 70. godišnjicu od ZOI održanih na istom mjestu! Milano dobio Zimske olimpijske igre – San Siro možda preživi! Italijanski grad Milano i skijalište Kortina d'Ampeco dobili su organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Ostali sportovi 25.06.2019 | 09:16
MOK odlučio: ZOI 2026. u Milanu i Kortini!
Međunarodni olimpijski komitet danas je odlučio:

26. Zimske olimpijske igre biće održane u Milanu i skijalištu Kortina d'Ampeco!

Grad-protivkandidat bio je Štokholm, ali su članovi MOK-a na današnjem zasjedanju u švajcarskoj Lozani odlučili da povjerenje ponovo ukažu Italiji, gdje su se ZOI posljednji put održale 2006. godine i to u Torinu.

Kortina d'Ampeco je već jednom bila domaćin zimske Olimpijade i to davne 1956. godine, dok, sa druge strane, glavni grad Švedske nikad nije imao priliku da organizuje najveću zimsku sportsku smotru.

Posljednji put su Igre na prostoru Skandinavije održane 1994. godine u norveškom Lilehameru.

ZOI 2026. počinju 6. februara i trajaće do 22. istog meseca.

Osim Milana i Kortine, takmičenja na ZOI 2026. će se održati i u skijalištima Val di Fieme i Valtelina, dok će svečana ceremonija otvaranja biti na stadionu San Siro u Milanu, što bi moglo da utiče na planove fudbalskih klubova Milana i Intera da sruše ovaj stadion zbog izgradnje novog.

Dok gradonačelnik Milana Bepe Sala želi da San Siro bude domaćin ZOI 2026. jer predstavlja kultni objekat, predstavnici klubova se nadaju da će Igre biti održane na novom stadionu.

U Milanu će se održavati takmičenja u brzom i umetničkom klizanju, te hokeju na ledu, Kortina će biti domaćin alpskog skijanja za žene, boba, sankanja, skeletona, karlinga i bijatlona (Antholc), Val di Fieme je rezervisan za kros-kantri, ski skokove, nordijsku kombinaciju i brzo klizanje na otvorenom, a Valtelina će ugostiti alpske skijaše (Bormio), slobodno skijanje i snoubordere.

Tako će se Zimske igre vratiti u Italiju posle 20 godina i ZOI u Torinu, u međuvremenu su domaćini bili kanadski Vankuver 2010, ruski Soči 2014, južnokorejski Pjongčang 2018, a 2022. će se održati u kineskom Pekingu.

Što se tiče Letnjih igara, sledeće su u Tokiju 2020, pa slede Pariz 2024. i Los Anđeles 2028, pa će sledeća odluka MOK o domaćinstvu biti o Zimskim igrama 2030, a jedan potencijalni kandidat je već poznat – američki Solt Lejk Siti.

Izvor: mondo.ba/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar