Свака инфекција у трудноћи је опасна

Гинеколошке инфекције најопасније су током трудноће, због чега је примена антибиотика понекад неопходна.

Здравље 24.06.2019 | 12:29
Свака инфекција у трудноћи је опасна
Терапија која према упутству за употребу лека трудницама није дозвољена, користи се ако лекар "извага" да је корист већа од потенцијалне штете. Зато трудница никако не сме да се лечи на своју руку, чак ни локалном применом вагиналета, упозоравају лекари.

Поједини антибиотици често се прописују у првом триместру трудноће, док се други не користе у првих 10 недеља, због потенцијално негативног дејства лекова на плод.

- Терапија није иста за сваку трудницу, јер се спроводи у односу на постављену дијагнозу, старост труднице и друге околности, као што су системска хронична обољења, дијабетес или честе уринарне инфекције - каже проф. др Ана Митровић Јовановић, начелник дневне болнице ГАК "Народни фронт".

Најчешћа појава у трудноћи су појачан секрет и локалне инфекције, које могу да буду гљивичне и бактеријске. Инфекције попут кандиде, ешерихије коли и ентерококе су најмасовније, након чега следе уреаплазма, клебсијела, протеус и стрептокок. Све оне могу да се закомпликују у трудноћи, уколико се адекватно не лече.

- Свака инфекција која у почетку делује безазлено, може да доведе до значајних компликација, због специфичних околности у трудноћи. Понекад чак и само промена вагиналне флоре може да буде узрок бактеријске вагинозе, која може узроковати проблеме. При промени пе-ха вагине и смањене киселости, стварају се услови за претерано размножавање микроорганизама, који у другим околностима не би нашкодили здрављу. У трудноћи то може да пређе у инфекцију, која може чак и да угрози плод - каже проф. Митровић Јовановић.

Инфекције у трудноћи могу да доведу до компликација како током самог порођаја, тако и након њега.

- Последице неизлечених и непрепознатих инфекција могу да буду побачаји, превремено прснуће плодових овојака и превремени порођај. Понекад постоји могућност ширења инфекције из вагине преко грлића до плодових овојака, може да се инфицира плодова вода и сам плод - упозорава наша саговорница.

Препорука је да се брисеви ураде пре планиране трудноће, док основне брисеве треба поновити два до три пута пре порођаја. Уз овакву превенцију, потребан је и правилан хигијенско дијететски режим.

- Узимање довољно незаслађене течности, правилна исхрана, адекватна суплементација, примена антиоксиданата је веома важна - наводи др Митровић Јовановић. - Уз то је потребно коришћење презерватива приликом сексуалног односа и избегавање локалних терапија на своју руку, као што су вагинални прогестерони. Јачање имунитета и примена пробиотика могу у значајној мери смањити ризик од инфекција у трудноћи. Важно је знати да је због специфичности трудноће потребно дуже лечити неку инфекцију, него ван трудноће, посебно ако се ради о рецидиву.

ИЗМЕШАНЕ ЗБОГ близине вагине, ректума и уретре, инфекције у трудноћи често се мешају и прелазе из уринарних до вагиналних. - Ректум као резервар различитих бактерија у трудноћи, често је извор инфекција вагина. Због тога се посебна пажња обраћа на превенцију пробиотицима, правилан хигијенско-дијететски режим и начин одржавања хигијене - каже др проф. Ана Митровић Јовановић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар