Svaka infekcija u trudnoći je opasna

Ginekološke infekcije najopasnije su tokom trudnoće, zbog čega je primena antibiotika ponekad neophodna.

Zdravlje 24.06.2019 | 12:29
Svaka infekcija u trudnoći je opasna
Terapija koja prema uputstvu za upotrebu leka trudnicama nije dozvoljena, koristi se ako lekar "izvaga" da je korist veća od potencijalne štete. Zato trudnica nikako ne sme da se leči na svoju ruku, čak ni lokalnom primenom vaginaleta, upozoravaju lekari.

Pojedini antibiotici često se propisuju u prvom trimestru trudnoće, dok se drugi ne koriste u prvih 10 nedelja, zbog potencijalno negativnog dejstva lekova na plod.

- Terapija nije ista za svaku trudnicu, jer se sprovodi u odnosu na postavljenu dijagnozu, starost trudnice i druge okolnosti, kao što su sistemska hronična oboljenja, dijabetes ili česte urinarne infekcije - kaže prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik dnevne bolnice GAK "Narodni front".

Najčešća pojava u trudnoći su pojačan sekret i lokalne infekcije, koje mogu da budu gljivične i bakterijske. Infekcije poput kandide, ešerihije koli i enterokoke su najmasovnije, nakon čega slede ureaplazma, klebsijela, proteus i streptokok. Sve one mogu da se zakomplikuju u trudnoći, ukoliko se adekvatno ne leče.

- Svaka infekcija koja u početku deluje bezazleno, može da dovede do značajnih komplikacija, zbog specifičnih okolnosti u trudnoći. Ponekad čak i samo promena vaginalne flore može da bude uzrok bakterijske vaginoze, koja može uzrokovati probleme. Pri promeni pe-ha vagine i smanjene kiselosti, stvaraju se uslovi za preterano razmnožavanje mikroorganizama, koji u drugim okolnostima ne bi naškodili zdravlju. U trudnoći to može da pređe u infekciju, koja može čak i da ugrozi plod - kaže prof. Mitrović Jovanović.

Infekcije u trudnoći mogu da dovedu do komplikacija kako tokom samog porođaja, tako i nakon njega.

- Posledice neizlečenih i neprepoznatih infekcija mogu da budu pobačaji, prevremeno prsnuće plodovih ovojaka i prevremeni porođaj. Ponekad postoji mogućnost širenja infekcije iz vagine preko grlića do plodovih ovojaka, može da se inficira plodova voda i sam plod - upozorava naša sagovornica.

Preporuka je da se brisevi urade pre planirane trudnoće, dok osnovne briseve treba ponoviti dva do tri puta pre porođaja. Uz ovakvu prevenciju, potreban je i pravilan higijensko dijetetski režim.

- Uzimanje dovoljno nezaslađene tečnosti, pravilna ishrana, adekvatna suplementacija, primena antioksidanata je veoma važna - navodi dr Mitrović Jovanović. - Uz to je potrebno korišćenje prezervativa prilikom seksualnog odnosa i izbegavanje lokalnih terapija na svoju ruku, kao što su vaginalni progesteroni. Jačanje imuniteta i primena probiotika mogu u značajnoj meri smanjiti rizik od infekcija u trudnoći. Važno je znati da je zbog specifičnosti trudnoće potrebno duže lečiti neku infekciju, nego van trudnoće, posebno ako se radi o recidivu.

IZMEŠANE ZBOG blizine vagine, rektuma i uretre, infekcije u trudnoći često se mešaju i prelaze iz urinarnih do vaginalnih. - Rektum kao rezervar različitih bakterija u trudnoći, često je izvor infekcija vagina. Zbog toga se posebna pažnja obraća na prevenciju probioticima, pravilan higijensko-dijetetski režim i način održavanja higijene - kaže dr prof. Ana Mitrović Jovanović.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar