ЕП до 21: Умјесто титуле првака, титула најгорег тима!

"Орлићи" иду кући са 0 бодова и 10 примљених голова! Млада репрезентација Србије изгубила је и трећу утакмицу на Европском првенству и умало избацила домаћина, Италију.  Србија такмичење у Трсту завршила без бода, са гол разликом 1:10.  ''Панцери'' бодом потврдили прво мјесто у групи.  Познато двоје полуфиналиста, сутра крај групне фазе.

Фудбал 24.06.2019 | 12:23
ЕП до 21: Умјесто титуле првака, титула најгорег тима!
"Орлићи" су изгубили све три утакмице, нису постигли гол из игре, али су примилуи десет и, на крају, могли да елиминишу и домаћина!

Од трећег гола више су стрепели Италијани, него Срби, а на крају га је поништио Бугарин уз помоћ ВАР технологије.

Ове недеље увече у Трсту неславно је завршена и последња утакмица "орлића" на турниру, видећемо да ли и Горана Ђоровића на клупи: Данска - Србија 2:0 (1:0).

Овај резултат, уједно, значио је и да Данци немају шансе да се пласирају у полуфинале као најбољи другопласирани тим прве фазе, за шта им је био потребан бар још један гол (и мало среће сутра), али је и пре почетка меча било јасно да пораз Србије од три гола разлике значи да ни Италијани неће имати шансе да прву фазу заврше као најбољи други.

Трећу и последњу утакмици на "Нерео Роко" стадиону, који ће нас памтити по неадекватном односу према игри и убедљивим поразима, селектор је почео са шесторицом нових играча, направио неколико дефанзивних корекција, "дуплирао" играче на боковима где су крила имала доста обавеза "позади" уз бекове и забележио још један пораз, који је могао да буде и убедљивији.

У исто време на северу Италије одигран је и други сусрет у Групи Б, после ког је ЕУРО добио још једног полуфиналисту. Аустрија и Немачка одиграле су нерешено 1:1 (1:1) на "Фриулију", што је Немцима било сасвим довољно за оверу прве позиције са седам бодова и гол-разликом 10:3.

Какве-такве шансе имали су и Данци и Аустријанци, али први нису победили са довољно разлике, док други нису победили уопште. Немачка је повела у 14. минуту преко Валдшмита, Аустрија изједначила девет минута касније преко Данса.

И Србија је имала кога да избаци! С обзиром на то да ће у полуфинале само победници група и најбоља другопласирана екипа, трећи гол у нашој мрежи можда не би значио да Данска иде даље, али би сигурно значио да Италија не иде.

После две лепе шансе наших ривала на старту уследило је и вођство голом Јакоба Брун Ларсена у 14. минуту. Нападач Борусије Дортмунд постигао је први погодак на турниру после паса Јоакима Мелеа са левог бока.

Данци једва да су прославили тај погодак, већ су се брзо вратили на центар и чекали наставак меча, свесни да ће имати изгледе за полуфинале само уколико (и они) убедљиво поразе наш тим, а други погодак постигли су у 51. минуту после корнера са десне стране који је извео (Јакоб) Брун Ларсен.

Лопта је два пута одскочила на петерцу, један од наших играча промашио је фудбал у покушају да испуца у поље, па је још једном Јакобу, стаменом штоперу Расмунсену, остало само да затегне стопало и подигне песницу прослављајући првенац на својеврсном сајму будућих звезда европског фудбала.

Росић је трећи пут савладан у 57. минуту, када је још једном храбро истрчао и "улетео" у ноге Данцима спашавајући шта се спасити може иза непоуздане последње линије одбране, Магнус Кофорд Андерсен пао је преко голмана Младости из Лучана, закотрљао се и - испоставило се неколико минута касније - био узрок због ког је Алексеј Кулбаков поништио погодак Филипа Билинга.

Бугарин је затражио помоћ колега из ВАР собе том приликом, чекао њихову процену целе ситуације, на крају уз звиждуке публике отрчао до екрана и сам се уверио да је Андерсенова позиција између Билинга, Росића и нашег гола била она за коју се "свира" офсајд.

У односу на незаборавних 1:6, Ђоровић је направио шест измена, па на опроштају од Итаље вечерас неће почети Борис Радуновић, у пољу Милан Гајић, Никола Миленковић, Данило Пантић, Андрија Живковић и Лука Јовић. Рачунајући и Ђоровићев избор стартера за уводних 0:2, ове недеље увече први старт на турниру забележиће голман Драган Росић, затим Алекса Терзић, Ерхан Машовић, Лазар Ранђеловић, Иван Шапоњић и Игор Златановић.

Коначна гол разлика можда најбоље осликава учинак Србије на Европском првенству. На скали од један до десет Србија је играла за чистог кеца. Тако и у прва два кола, тако и на концу групне фазе такмичења против Данске. Србија хендикепирана одсуством петорице играча – и још више одсуством плана у игри – са Италијом се опростила поразом од Данаца - 0:2. Бар није примила и трећи гол и разбеснела домаћине, који су овако сачували статус најбоље другопласиране екипе, барем до сутрашње завршнице у Групи Ц.

Данска је испала, посто би је у игри задржала само само победа са три гола разлике. Србија јој се нудила, али Данци нису били тако ефикасни као Немци. “Кривица” и на Драгану Росићу, који је међу стативама одменио Бориса Радуновића и опет је голман био наш најбољи играч. Ваљда то све говори о игри изабраника Горана Ђоровића на три утакмице у Трсту, мада је вечерас макар било у назнакама, посебно у другом полувремену, иако би оправдање могли да потраже у повредама Јовановића, Гајића, Марковића, Лутовца и суспензији Миленковића. Само да га потраже. Од јавности га сигурно не би добили.

Покушао је селектор још на почетку да искористи то што су Данци морали да појуре победу са три гола разлике како би били у конкуренцији за најбољи тим на листи другопласираних, али промена формације на 4-4-2 створила је само додатну конфузију у игри. И против Данске смо често гледали наше играче како једни другима незадовољно показују ко где треба да стоји, недостајало је пре свега комуникације између штопера и централних везних.

Та двојица нападача – Иван Шапоњић и Игор Златановић – поново су били одсечени јер није имао ко да им дотури лопту мада је Немања Радоњић био расположен за игру и претио по десној страни терена. По левој смо били хендикепирани одсуством класичног бека за ту страну, Алекса Терзић је играо на контра ногу, па је у офанзиви био неупотребљив што је из игре избацило и Лазара Ранђеловића.

Преко те леве стране смо примили и гол. Урош Рачић није био ни близу Јакуба Брун Ларсена, Терзић је излетео са своје позиције и оставио самог данског бека Јоакима Мелеа, Ерхан Машовић је каснио да му изађе у шут и Драган Росић је у том 21. минуту био немоћан.

Спасио нас је додуше у 45. када је Брун Ларсен протнуо лопту поред Машовића и излетео сам на Росића, само да би голман лучанске Младости тај ударац правовременим истрчавањем са гол линије избацио у корнер. Висили смо и у 14. минуту, када је Срђан Бабић морао да покрива двојицу па је закаснио за Брун Ларсеном жалећи се на позиционирање Саше Лукића.

На другој страни, можемо да жалимо због шансе за Ивана Шапоњића из 20. минута када је после одличне контре Лукића и Радоњића из прве неконтролисано тукао. У 38. минуту је Радоњић сам себи створио простор за шут, одбранио је то Данијел Иверсен.

Ако ћемо ипак о највећем проблем у игри српског тима морамо да се вратимо на дефанзиву. Нови доказ у 50. минуту када смо после корнера са десне стране примили гол због којег би падале ћушке и у кадетској селекцији. Целим током турнира, у ствари наша је одбрана деловала попут швајцарског сира.

Кад су се Данци у другом полувремену преорјентисали на систем са тројицом позади, јер морали су да крену на три гола, добили смо и нешто простора напред, Рачић се мало опустио, два пута спојио са голом прво Ранђеловића, па резервисту Луку Аџића, али није било концетрације, па код ударца овог другог ни среће, пошто је лопта уздрмала пречку.

Мада, како смо играли током целог такмичења ништа више од овог нисмо заслужили. Кућама идемо са нулом на бодовном конту. Сразмерно игри коју смо приказали.

ДАНСКА - СРБИЈА 2:0 (1:0)
/Брун Ларсен 21, Расмусен 51/

Стадион: Нерео Роко у Трсту. Гледалаца: 4.543. Судија: Алексеј Кулбаков (Белорусија).

 Данска (4-3-3): Иверсен - Кристенсен, Соренсен (од 82. Винд), Расмусен, Меле - Кофод Андерсен, Нелсон, Билинг - Олсен (од 76. Делунд), Дрејер (од 68. Сков), Брун Ларсен.

Србија (4-4-2): Росић - Терзић, Бабић, Машовић, Богосавац - Ранђеловић, Рачић, Лукић, Радоњић (од 60. минута Аџић) - Златановић, Шапоњић (од 80. Јовељић).

''Панцери'' бодом потврдили прво мјесто у групи. Познато двоје полуфиналиста, сутра крај групне фазе. Таман колико треба: Голчина Валдшмита и Нубелове мајсторије за полуфинале и сузе Аустријанаца! Реми 1:1 у окршају комшија...

У другој утакмици трећег кола групе Б на Европском шампионату за играче до 21 године селекција Њемачке је у Удинама ремизирала са Аустријом резултатом 1:1 и освајањем једног бода испунила први зацртани циљ – освојила прво мјесто у групи и изборила наступ у полуфиналу, али и на Олимпијским играма у Токију 2020. године!

Млади ''панцери'' су у комшијском дербију стекли резултатску предност у четрнаестом минуту када је аустријску одбрану матирао нападач Фрајбурга Ђан-Лука Валдшмит.

Десет минута касније, са ''креча'' је изједначио Кевин Дансо након прекршаја Александра Нубела и, показало се на крају, поставио коначних 1:1.

У исто вријеме, свој меч су играли Данска и Србија, а тријумфовали су формални домаћини резултатом 2:0, али и остали без бар теоретских шанси да буду најбоља другопласирана селекција и на тај начин дођу до борбе за медаље.

Сутра ће утакмицама треће рунде у групи Ц бити окончано такмичење у групној фази а састају се Румунија и Француска, односно Хрватска и Енглеска.

Очи европске фудбалске јавности свакако ће бити упрте ка стадиону Дино Мануци, гдје ће Румуни укрстити копља са ''триколорима''.

Ако сусрет ове двије селекције, које су у прве двије рунде забиљежиле исто толико побједа, буде завршен неријешеним резултатом (а сви сматрају да хоће, па чак и кладионице), обје селекције ће изборити наступ у полуфиналу и на највећој смотри свјетског спорта у главном граду Јапана наредне године.

Немачка је још једном рутинском партијом и ремијем против Аустрије (1:1) и математички оверила пласман у полуфинале Европског првенства за младе фудбалере до 21 године у Италији. Нису бриљирали изабраници Штефана Кунца, имали су доста среће и расположеног голмана Нубела, који је бранио у фантастичном стилу и сачувао златан бод Панцерима који их је одвео на крају у борбу за трофеј.

Аустријанцима се смркло, бод им на крају није довољан да одрже теоретску шансу за пласман у полуфинале, а додатни проблем направио им је у 14. минуту сјајни Ђанлука Валдшмит. Спектакуларним голом са око 30 метара нападач Фрајбурга је потврдио епитет једног од најбољих фудбалера на овом шампионату и право ће чудо бити ако га после овог шампионата неки богатији клуб не буде купио.

Међутим, Аустрија се брзо вратила у меч, и то из контроверзног једанаестерца који је скривио немачки голман. Чувар мреже Шалкеа није заправо урадио ништа лоше, ухватио је лопту у лету како би је ухватио сваки голман, али је ногом докачио нападача Аустрије Калајџића што је главни судија окарактерисао као најстрожу казну коју је у 24. минуту искористио Кевин Дансо.

Тај погодак улио је снагу селекцији Вернера Грегорича, а опрезни Немци препустили су им да диктирају дешавања на терену. И умало им се то осветило пошто је Аустрија пропустила три стварно фантастичне шансе у завршних 15 минута првог дела. Саша Калајџић, наше горе лист, је имао две велике прилике, погодио и стативу у надокнади првог полувремена, а жалиће Аустријанци и за промашајем бека Вердера Марка Фридла из 44. минута.

Изгледало је на полувремену да Аустријанци имају снаге и квалитет да се докопају победе и сва три бода, али су их за ове фудбалске услове искусни Панцери потпуно неутралисали у наставку. Фантастипчно су Немци умртвили игру, па поред доминације у поседу лопте код њиховог ривала нисмо видели ниједну изгледну прилику. Сваки потенцијални покушај био је безопасан и завршавао у рукама Нубела који се побринуо за пласман у полуфинале Немаца.

Шампиони Европе пробаће да се домогну борбе за трофеј 27. јуна, али ће име ривала сазнати тек сутра, после утакмица последњег кола у групи Ц. 

Група Б

резултати 3. кола:

Данска - Србија 2:0 (1:0)
/Брун Ларсен 21, Расмунсен 51/

Аустрија - Немачка 1:1 (1:1)
/Дансо 23 - Валдшмит 14/

1. Немачка 3-0-0 (10:3) 7
2. Данска 2-0-1 (6:4) 6
3. Аустрија 1-1-1 (4:4) 4
4. Србија 0-0-3 (1:10) 0

1. коло (понедељак): Србија - Аустрија 0:2, Немачка - Данска 3:1
2. коло (уторак): Немачка - Србија 6:1, Данска - Аустрија 3:1

У полуфинале ће се пласирати победници три групе и најбоља другопласирана екипа.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ви

24.06.2019 11:03

Синоц кометатор србије казе нај веци таленат ?овај ?онај ? Нај веце наде, па се питам дјесу били нису били СИГУРНО НА ЕВРУ

ОДГОВОРИТЕ