EP do 21: Umjesto titule prvaka, titula najgoreg tima!

"Orlići" idu kući sa 0 bodova i 10 primljenih golova! Mlada reprezentacija Srbije izgubila je i treću utakmicu na Evropskom prvenstvu i umalo izbacila domaćina, Italiju.  Srbija takmičenje u Trstu završila bez boda, sa gol razlikom 1:10.  ''Panceri'' bodom potvrdili prvo mjesto u grupi.  Poznato dvoje polufinalista, sutra kraj grupne faze.

Fudbal 24.06.2019 | 12:23
EP do 21: Umjesto titule prvaka, titula najgoreg tima!
"Orlići" su izgubili sve tri utakmice, nisu postigli gol iz igre, ali su primilui deset i, na kraju, mogli da eliminišu i domaćina!

Od trećeg gola više su strepeli Italijani, nego Srbi, a na kraju ga je poništio Bugarin uz pomoć VAR tehnologije.

Ove nedelje uveče u Trstu neslavno je završena i poslednja utakmica "orlića" na turniru, videćemo da li i Gorana Đorovića na klupi: Danska - Srbija 2:0 (1:0).

Ovaj rezultat, ujedno, značio je i da Danci nemaju šanse da se plasiraju u polufinale kao najbolji drugoplasirani tim prve faze, za šta im je bio potreban bar još jedan gol (i malo sreće sutra), ali je i pre početka meča bilo jasno da poraz Srbije od tri gola razlike znači da ni Italijani neće imati šanse da prvu fazu završe kao najbolji drugi.

Treću i poslednju utakmici na "Nereo Roko" stadionu, koji će nas pamtiti po neadekvatnom odnosu prema igri i ubedljivim porazima, selektor je počeo sa šestoricom novih igrača, napravio nekoliko defanzivnih korekcija, "duplirao" igrače na bokovima gde su krila imala dosta obaveza "pozadi" uz bekove i zabeležio još jedan poraz, koji je mogao da bude i ubedljiviji.

U isto vreme na severu Italije odigran je i drugi susret u Grupi B, posle kog je EURO dobio još jednog polufinalistu. Austrija i Nemačka odigrale su nerešeno 1:1 (1:1) na "Friuliju", što je Nemcima bilo sasvim dovoljno za overu prve pozicije sa sedam bodova i gol-razlikom 10:3.

Kakve-takve šanse imali su i Danci i Austrijanci, ali prvi nisu pobedili sa dovoljno razlike, dok drugi nisu pobedili uopšte. Nemačka je povela u 14. minutu preko Valdšmita, Austrija izjednačila devet minuta kasnije preko Dansa.

I Srbija je imala koga da izbaci! S obzirom na to da će u polufinale samo pobednici grupa i najbolja drugoplasirana ekipa, treći gol u našoj mreži možda ne bi značio da Danska ide dalje, ali bi sigurno značio da Italija ne ide.

Posle dve lepe šanse naših rivala na startu usledilo je i vođstvo golom Jakoba Brun Larsena u 14. minutu. Napadač Borusije Dortmund postigao je prvi pogodak na turniru posle pasa Joakima Melea sa levog boka.

Danci jedva da su proslavili taj pogodak, već su se brzo vratili na centar i čekali nastavak meča, svesni da će imati izglede za polufinale samo ukoliko (i oni) ubedljivo poraze naš tim, a drugi pogodak postigli su u 51. minutu posle kornera sa desne strane koji je izveo (Jakob) Brun Larsen.

Lopta je dva puta odskočila na petercu, jedan od naših igrača promašio je fudbal u pokušaju da ispuca u polje, pa je još jednom Jakobu, stamenom štoperu Rasmunsenu, ostalo samo da zategne stopalo i podigne pesnicu proslavljajući prvenac na svojevrsnom sajmu budućih zvezda evropskog fudbala.

Rosić je treći put savladan u 57. minutu, kada je još jednom hrabro istrčao i "uleteo" u noge Dancima spašavajući šta se spasiti može iza nepouzdane poslednje linije odbrane, Magnus Koford Andersen pao je preko golmana Mladosti iz Lučana, zakotrljao se i - ispostavilo se nekoliko minuta kasnije - bio uzrok zbog kog je Aleksej Kulbakov poništio pogodak Filipa Bilinga.

Bugarin je zatražio pomoć kolega iz VAR sobe tom prilikom, čekao njihovu procenu cele situacije, na kraju uz zvižduke publike otrčao do ekrana i sam se uverio da je Andersenova pozicija između Bilinga, Rosića i našeg gola bila ona za koju se "svira" ofsajd.

U odnosu na nezaboravnih 1:6, Đorović je napravio šest izmena, pa na oproštaju od Italje večeras neće početi Boris Radunović, u polju Milan Gajić, Nikola Milenković, Danilo Pantić, Andrija Živković i Luka Jović. Računajući i Đorovićev izbor startera za uvodnih 0:2, ove nedelje uveče prvi start na turniru zabeležiće golman Dragan Rosić, zatim Aleksa Terzić, Erhan Mašović, Lazar Ranđelović, Ivan Šaponjić i Igor Zlatanović.

Konačna gol razlika možda najbolje oslikava učinak Srbije na Evropskom prvenstvu. Na skali od jedan do deset Srbija je igrala za čistog keca. Tako i u prva dva kola, tako i na koncu grupne faze takmičenja protiv Danske. Srbija hendikepirana odsustvom petorice igrača – i još više odsustvom plana u igri – sa Italijom se oprostila porazom od Danaca - 0:2. Bar nije primila i treći gol i razbesnela domaćine, koji su ovako sačuvali status najbolje drugoplasirane ekipe, barem do sutrašnje završnice u Grupi C.

Danska je ispala, posto bi je u igri zadržala samo samo pobeda sa tri gola razlike. Srbija joj se nudila, ali Danci nisu bili tako efikasni kao Nemci. “Krivica” i na Draganu Rosiću, koji je među stativama odmenio Borisa Radunovića i opet je golman bio naš najbolji igrač. Valjda to sve govori o igri izabranika Gorana Đorovića na tri utakmice u Trstu, mada je večeras makar bilo u naznakama, posebno u drugom poluvremenu, iako bi opravdanje mogli da potraže u povredama Jovanovića, Gajića, Markovića, Lutovca i suspenziji Milenkovića. Samo da ga potraže. Od javnosti ga sigurno ne bi dobili.

Pokušao je selektor još na početku da iskoristi to što su Danci morali da pojure pobedu sa tri gola razlike kako bi bili u konkurenciji za najbolji tim na listi drugoplasiranih, ali promena formacije na 4-4-2 stvorila je samo dodatnu konfuziju u igri. I protiv Danske smo često gledali naše igrače kako jedni drugima nezadovoljno pokazuju ko gde treba da stoji, nedostajalo je pre svega komunikacije između štopera i centralnih veznih.

Ta dvojica napadača – Ivan Šaponjić i Igor Zlatanović – ponovo su bili odsečeni jer nije imao ko da im doturi loptu mada je Nemanja Radonjić bio raspoložen za igru i pretio po desnoj strani terena. Po levoj smo bili hendikepirani odsustvom klasičnog beka za tu stranu, Aleksa Terzić je igrao na kontra nogu, pa je u ofanzivi bio neupotrebljiv što je iz igre izbacilo i Lazara Ranđelovića.

Preko te leve strane smo primili i gol. Uroš Račić nije bio ni blizu Jakuba Brun Larsena, Terzić je izleteo sa svoje pozicije i ostavio samog danskog beka Joakima Melea, Erhan Mašović je kasnio da mu izađe u šut i Dragan Rosić je u tom 21. minutu bio nemoćan.

Spasio nas je doduše u 45. kada je Brun Larsen protnuo loptu pored Mašovića i izleteo sam na Rosića, samo da bi golman lučanske Mladosti taj udarac pravovremenim istrčavanjem sa gol linije izbacio u korner. Visili smo i u 14. minutu, kada je Srđan Babić morao da pokriva dvojicu pa je zakasnio za Brun Larsenom žaleći se na pozicioniranje Saše Lukića.

Na drugoj strani, možemo da žalimo zbog šanse za Ivana Šaponjića iz 20. minuta kada je posle odlične kontre Lukića i Radonjića iz prve nekontrolisano tukao. U 38. minutu je Radonjić sam sebi stvorio prostor za šut, odbranio je to Danijel Iversen.

Ako ćemo ipak o najvećem problem u igri srpskog tima moramo da se vratimo na defanzivu. Novi dokaz u 50. minutu kada smo posle kornera sa desne strane primili gol zbog kojeg bi padale ćuške i u kadetskoj selekciji. Celim tokom turnira, u stvari naša je odbrana delovala poput švajcarskog sira.

Kad su se Danci u drugom poluvremenu preorjentisali na sistem sa trojicom pozadi, jer morali su da krenu na tri gola, dobili smo i nešto prostora napred, Račić se malo opustio, dva puta spojio sa golom prvo Ranđelovića, pa rezervistu Luku Adžića, ali nije bilo koncetracije, pa kod udarca ovog drugog ni sreće, pošto je lopta uzdrmala prečku.

Mada, kako smo igrali tokom celog takmičenja ništa više od ovog nismo zaslužili. Kućama idemo sa nulom na bodovnom kontu. Srazmerno igri koju smo prikazali.

DANSKA - SRBIJA 2:0 (1:0)
/Brun Larsen 21, Rasmusen 51/

Stadion: Nereo Roko u Trstu. Gledalaca: 4.543. Sudija: Aleksej Kulbakov (Belorusija).

 Danska (4-3-3): Iversen - Kristensen, Sorensen (od 82. Vind), Rasmusen, Mele - Kofod Andersen, Nelson, Biling - Olsen (od 76. Delund), Drejer (od 68. Skov), Brun Larsen.

Srbija (4-4-2): Rosić - Terzić, Babić, Mašović, Bogosavac - Ranđelović, Račić, Lukić, Radonjić (od 60. minuta Adžić) - Zlatanović, Šaponjić (od 80. Joveljić).

''Panceri'' bodom potvrdili prvo mjesto u grupi. Poznato dvoje polufinalista, sutra kraj grupne faze. Taman koliko treba: Golčina Valdšmita i Nubelove majstorije za polufinale i suze Austrijanaca! Remi 1:1 u okršaju komšija...

U drugoj utakmici trećeg kola grupe B na Evropskom šampionatu za igrače do 21 godine selekcija Njemačke je u Udinama remizirala sa Austrijom rezultatom 1:1 i osvajanjem jednog boda ispunila prvi zacrtani cilj – osvojila prvo mjesto u grupi i izborila nastup u polufinalu, ali i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine!

Mladi ''panceri'' su u komšijskom derbiju stekli rezultatsku prednost u četrnaestom minutu kada je austrijsku odbranu matirao napadač Frajburga Đan-Luka Valdšmit.

Deset minuta kasnije, sa ''kreča'' je izjednačio Kevin Danso nakon prekršaja Aleksandra Nubela i, pokazalo se na kraju, postavio konačnih 1:1.

U isto vrijeme, svoj meč su igrali Danska i Srbija, a trijumfovali su formalni domaćini rezultatom 2:0, ali i ostali bez bar teoretskih šansi da budu najbolja drugoplasirana selekcija i na taj način dođu do borbe za medalje.

Sutra će utakmicama treće runde u grupi C biti okončano takmičenje u grupnoj fazi a sastaju se Rumunija i Francuska, odnosno Hrvatska i Engleska.

Oči evropske fudbalske javnosti svakako će biti uprte ka stadionu Dino Manuci, gdje će Rumuni ukrstiti koplja sa ''trikolorima''.

Ako susret ove dvije selekcije, koje su u prve dvije runde zabilježile isto toliko pobjeda, bude završen neriješenim rezultatom (a svi smatraju da hoće, pa čak i kladionice), obje selekcije će izboriti nastup u polufinalu i na najvećoj smotri svjetskog sporta u glavnom gradu Japana naredne godine.

Nemačka je još jednom rutinskom partijom i remijem protiv Austrije (1:1) i matematički overila plasman u polufinale Evropskog prvenstva za mlade fudbalere do 21 godine u Italiji. Nisu briljirali izabranici Štefana Kunca, imali su dosta sreće i raspoloženog golmana Nubela, koji je branio u fantastičnom stilu i sačuvao zlatan bod Pancerima koji ih je odveo na kraju u borbu za trofej.

Austrijancima se smrklo, bod im na kraju nije dovoljan da održe teoretsku šansu za plasman u polufinale, a dodatni problem napravio im je u 14. minutu sjajni Đanluka Valdšmit. Spektakularnim golom sa oko 30 metara napadač Frajburga je potvrdio epitet jednog od najboljih fudbalera na ovom šampionatu i pravo će čudo biti ako ga posle ovog šampionata neki bogatiji klub ne bude kupio.

Međutim, Austrija se brzo vratila u meč, i to iz kontroverznog jedanaesterca koji je skrivio nemački golman. Čuvar mreže Šalkea nije zapravo uradio ništa loše, uhvatio je loptu u letu kako bi je uhvatio svaki golman, ali je nogom dokačio napadača Austrije Kalajdžića što je glavni sudija okarakterisao kao najstrožu kaznu koju je u 24. minutu iskoristio Kevin Danso.

Taj pogodak ulio je snagu selekciji Vernera Gregoriča, a oprezni Nemci prepustili su im da diktiraju dešavanja na terenu. I umalo im se to osvetilo pošto je Austrija propustila tri stvarno fantastične šanse u završnih 15 minuta prvog dela. Saša Kalajdžić, naše gore list, je imao dve velike prilike, pogodio i stativu u nadoknadi prvog poluvremena, a žaliće Austrijanci i za promašajem beka Verdera Marka Fridla iz 44. minuta.

Izgledalo je na poluvremenu da Austrijanci imaju snage i kvalitet da se dokopaju pobede i sva tri boda, ali su ih za ove fudbalske uslove iskusni Panceri potpuno neutralisali u nastavku. Fantastipčno su Nemci umrtvili igru, pa pored dominacije u posedu lopte kod njihovog rivala nismo videli nijednu izglednu priliku. Svaki potencijalni pokušaj bio je bezopasan i završavao u rukama Nubela koji se pobrinuo za plasman u polufinale Nemaca.

Šampioni Evrope probaće da se domognu borbe za trofej 27. juna, ali će ime rivala saznati tek sutra, posle utakmica poslednjeg kola u grupi C. 

Grupa B

rezultati 3. kola:

Danska - Srbija 2:0 (1:0)
/Brun Larsen 21, Rasmunsen 51/

Austrija - Nemačka 1:1 (1:1)
/Danso 23 - Valdšmit 14/

1. Nemačka 3-0-0 (10:3) 7
2. Danska 2-0-1 (6:4) 6
3. Austrija 1-1-1 (4:4) 4
4. Srbija 0-0-3 (1:10) 0

1. kolo (ponedeljak): Srbija - Austrija 0:2, Nemačka - Danska 3:1
2. kolo (utorak): Nemačka - Srbija 6:1, Danska - Austrija 3:1

U polufinale će se plasirati pobednici tri grupe i najbolja drugoplasirana ekipa.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vi

24.06.2019 11:03

Sinoc kometator srbije kaze naj veci talenat ?ovaj ?onaj ? Naj vece nade, pa se pitam djesu bili nisu bili SIGURNO NA EVRU

ODGOVORITE