Који минерали вам недостају често

Потребно је само мало обратити пажњу на сигнале које нам тело шаље да бисмо знали шта је то чиме га уништавамо.

Здравље 24.06.2019 | 12:22
Који минерали вам недостају често
Витамини и минерали су нешто без чега је функционисање организма угрожено и због тога треба пратити специфичне знаке који упућују на то.

Симптоми недостатка витамина А су: суве очи, ноћно слепило, суви скалп и дијареја. Шаргарепа, бундева, туна и батат су намирнице које, уколико се често конзумирају, могу да обезбеде довољно тог витамина.

Витамин Ц се налази у цитрусима: лимуну, грејпфруту, мандаринама, поморанџама. За здрав организам је потребно унети 85мг витамина Ц дневно. Симптоми који указују да не уносите ову препоручену количину јесу слабо зарастање рана, упала десни, депресија, склоност ка модрицама, повишен крвни притисак и крварење десни или носа.

Дуготрајни недостатак витамина Д утиче на квалитет костију, имунитет, а доводи и до појаве, сличне акнама, на бедрима, рукама, образима и задњици. Треба избегавати храну која садржи засићене маст и заменити је рибом и бадемима.

Испуцале усне, проблем са косом попут опадања и лошег квалитета, црвенило су знаци да нема довољно витамина Б. Ово је витамин који мора свакодневно да се уноси, јер су симптоми видљиви одмах, а налази се у махунаркама, црвеном месу, јајима.

Уколико имате грчеве у мишићима, честе главобоље и немате концентрацију вероватно вам не достају калцијум, калијум и магнезијум. Да бисте овај проблем решили у исхрану треба увести банана, бобичасто воће, али и лиснато поврће попут спанаћа и кеља.

Недостатак гвожђа, најважнијег минерала у организму, манифестује се бледилом, вртоглавицама, сталним осећајем хладноће и отежаним дисањем. Гвожђе се налази у спанаћу, орашастим плодовима, семенкама и рибама.

Уколико заиста желите да решите проблем са недостатком било ког витамина или минерала, потребно је да промените прехрамбене навике и да разноврсна исхрана будео свакодневна, а не само онда када се проблем појави.

Ако је то нешто што не можете да остварите, увек можете увести додатак исхрани у облику таблета, наравно уз саветовање са лекаром или фармацеутом.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар