Први резултати: Ердоган губи?!

Кандидат опозиционе Републиканске народне партије Екрем Имамоглу води у изборној утрци за градоначелника Истанбула, јавља Анадолу Агенцy.

Свијет 23.06.2019 | 19:01
Први резултати: Ердоган губи?!
У Истанбулу су данас одржани поновљени избори за градоначелника, а према прелиминарним резултатима након 96,79 посто обрађених биралишта у вођству је Имамоглу с освојених 53,8 посто гласова.

Кандидат владајуће Странке правде и развоја (АК Парти) Бинали Yилдирим освојио је 45,29 посто.

На изборима у Истанбулу гласало је 84,39 посто регистрованих бирача.

Кандидати за функцију градоначелника Истанбула на данашњим изборима били су Екрем Имамоглу, кандидат опозиционог савеза Републиканске народне партије (ЦХП) и ИYИ Партије, те Бинали Yилдирим, кандидат алијансе владајуће Странке правде и развоја (АК Парти) и Партије националног покрета (МХП).

Према подацима Врховне изборне комисије (YСК), право гласа на данашњим изборима у Истанбулу имала су 10.560.963 регистрована бирача, који су гласали на 31.342 бирачка мјеста.

Биралишта су отворена у 8.00 сати, по локалном времену, а затворена су у 17.00 сати.

Изборни дан у Истанбулу протекао је уз појачане мјере сигурности и без већих инцидената, а прелиминарни резултати избора се очекују вечерас.

Локални избори у Турској одржани су 31. марта ове године. Врховна изборна комисија Турске (YСК) је 6. маја донијела одлуку којом су поништени резултати мартовских избора за градоначелника Истанбула и наредила понављање избора за ту функцију.

Резултати су поништени након што је утврђено да је било низ нерегуларности и кршења Изборног закона, укључујући и то да на више од 750 бирачких мјеста нису били ангажовани државни службеници како налажу турски закони.

(Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар