Prvi rezultati: Erdogan gubi?!

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu vodi u izbornoj utrci za gradonačelnika Istanbula, javlja Anadolu Agency.

Svijet 23.06.2019 | 19:01
Prvi rezultati: Erdogan gubi?!
U Istanbulu su danas održani ponovljeni izbori za gradonačelnika, a prema preliminarnim rezultatima nakon 96,79 posto obrađenih birališta u vođstvu je Imamoglu s osvojenih 53,8 posto glasova.

Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim osvojio je 45,29 posto.

Na izborima u Istanbulu glasalo je 84,39 posto registrovanih birača.

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula na današnjim izborima bili su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicionog saveza Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat alijanse vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrovana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta.

Birališta su otvorena u 8.00 sati, po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17.00 sati.

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a preliminarni rezultati izbora se očekuju večeras.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 750 biračkih mjesta nisu bili angažovani državni službenici kako nalažu turski zakoni.

(Anadolija)

Komentari / 0

Ostavite komentar