Српски цунами и Филипова љевица одували Хрватску!

Трофеј, пласман у Токио и 100. 000 долара! Победа СРБИЈЕ у олуји: Преко ХРВАТА на Олимпијске игре! Велика победа српских ватерполиста на Ташмајдану - у финалу Светске лиге! Честитке заслужују СВИ који су били на култном базену, по огромном невремену!

Остали спортови 23.06.2019 | 18:16
Српски цунами и Филипова љевица одували Хрватску!
Србија је УСПЕЛА!

У невероватним условима, по кијамету какав Београд не памти годинама уназад, екипа Дејана Савића још једном је победила највећег противника - за трофеј Светске лиге и пласман на Олимпијске игре!

Србија - Хрватска 12:11!

"Србија, Србија", као и "Фићо, Фићо", певале су хиљаде навијача, мокре до голе коже, док је лидер "делфина" Филип Филиповић 17 секунди пре краја изводио одлучујући петерац.

Снажан ударац и капитенов МАТ одлучили су још један напет дерби, одигран у условима који ће остати упамћени. Огромно невреме погодило је главни град, потопило СВЕ који су били на "Ташу" и учинило да овај успех постане незабораван. Из "сто" разлога!

Био је то јако, јако тежак меч. У последњој четвртини се са једног гола није видео други, али су "делфини" и у таквим условима успели да остану прибрани и да реше меч по кијамету.

Хрвати су повели 4:1 на старту, а онда је Душан Мандић покренуо "делфине" и у нападу конкретизовао одличну одбрану нашег тима. Очекивано, после серије нашег тима 5:0 (за вођство 6:4) Хрвати нису стали, већ су имали још енергије, па су преузели контролу резултата.

И чували је до финиша.

Душан Мандић дао је спектакуларан гол из окрета за 9:9, Филип Филиповић је по олуји "угурао" лопту у гол за 10:10, а онда је 17 секунди пре краја Душко Пијетловић изнудио најстрожу казну и омогућио капитену да стави тачку на утакмицу.

Иако због кише није могао ни добро да види гол, Фића је остао сигуран и одвео је Србију на Олимпијске игре!

"Делфини" су пред 4.000 гледалаца савладали Хрватску 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3), голом Филипа Филиповића из петерца 17 секунди пре краја.

Какав меч, какво невреме, вероватно једно од највећих у историји ватерполо игре, али какво славље селекције Србије! Делфини су у фантастичном финалу, захваљујући голу Филипа Филиповића из петерца 17 секунди пре краја стигли до победе и тројефа у Светској лиги, који значи и пласман на Олимпијске игре у Токију наредне године - 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3).

Права ратничка битка, две најбоље светске селекције у овом тренутку, виђена је на Ташмајдану. Хрвати су кренули агилније, на почетку друге четвртине имали су велика три гола предности (4:1), док су се Делфини све до средине другог периода тражили у нападу, а онда су серијом 5:0 до полувремена повели са великих 6:4, головима Мандића (два пута), Митровића, Филиповића и Прлаиновића. У финишу је уследила права игра живаца у којој су изабраници Дејана Савића боље снашли и у готово немогућим условима стигли до великог славља.

Баракуде се нису предавале након повратка Србије у другој четвртини. Буљубашић се постарао за смањење резултата у финишу првог полувремена, а онда су головима Вукчевића и Фатовића вратили вођство у трећој четвртини (7:6). Тек тада се развила велика борба на Ташмајдану. Мандић је са пенала изједначио на 7:7, али је Бушље обезбедио вођство љутом ривалу пред последњи период.

Фантастичним голо Јакшића, после луцидног додавања Филиповића стигли смо до изједначења, али смо заспали у одбрани, што је искористио Врлић и поново вратио предност Хрватској (9:8). Отпор противника није сломила ни феноменална шрауба Душана Мандића четири и по минута пре краја меча, пошто су Хрвати одмах вратили вођство у своје руке. Ипак, када је требало да се преломи меч на сцену је стигао Филиповић и са два поготка решио питање победника.

Филиповић и Мандић су са по четири поготка били најефикаснији у победничком тиму, док су по један постигли Ћук, Јакшић, Прлаиновић и Митровић. Са друге стране, Анте Вукчевић је постигао пет голова, док је Фатовић постигао два. По једном су у стрелце уписали Јоковић, Буљубашић, Бушље и Врлић.

Ово је био 31. међусобни окршај две селекције и 17. победа Делфина. Хрвати су остали на 11 победа, док су три меча окончана нерешеним резултатом. Нема сумње да нас у будућности очекује још много подједнако спектакуларних окршаја.

На заиста фантастичан начин понела се и београска публика, која је и поред невероватног кијамета остала на трибинама и подржала селекцију Дејана Савића, која јој је за то узвратила на најбољи могући начин.

Српски су губили 4:1 почетком друге четвртине, преокрећу серијом 5:0, али Хрвати враћају предност коју одржавају до последња три минута, када капитен Филиповића са три узастопна гола по јакој киши и олуји на Ташу доноси нови трофеј нашем тиму.

Филиповић је постигао четири гола у финалу, као и Душан Мандић. По један су додали Милош Ћук, Никола Јакшић, Андрија Прлаиновић и Стефан Митровић, док је на голу импресиван био Бранислав Митровић са девет одбрана.

Хрватима није помогла партија каријере Анта Вукићевића који је постигао пет голова на Ташу, два је дао Лорен Фатовић, а по један су постигли Маро Јоковић, Иван Буљубашић, Андро Бушље и Јосип Врлић.

Хрватска је искористила трему Србије због домаћег тререна и погоцима Буљубашића и Вукићевића повела с 2:0, док се наш тим мучио у нападу током целе прве четвртине.

Изабраници Дејана Савића у пар наврата нису искористили играча више, погађали су и пречку и стативу, а добар на голу Хрватске био је и Бијач.

Олимпијске шампионе је с нуле померио Ћук 18 секунди пре краја прве деонице, али је Јакшић у последњем нападу направио фаул за петерац који је сигурно извео Јоковић (1:3).

Како је завршена прва, тако је почела друга – петерцем за Хрватску. Сигуран је био Фатовић за предност од 4:1.

Међутим, тада српски тим појачава одбрану, за коју Хрвати више нису имали решења, док су се у нападу разиграли Мандић и Митровић те уз помоћ Прлаиновића праве серију 5:0 за преокрет на 6:4.

Хрвати крајем полувремена смањују заостатак, а потом опет преузимају контролу у трећој деоници, и на крилима сјајног Вукићевића преокрећу на 8:7 пред одлучујући период.

Тада у Београду почиње олуја, јака киша је "поклопила" Таш, али се меч није прекидао. Србија је стизала, Хрватска се враћала у вођство, да би у последња три минута одговорност преузео Филиповић.

Са два гола у низу преокреће резултат на 45 секунди пре краја, да би 15 секунди касније Вукичевић опет изједначио (11:11).

Уследио је одлучујући напад Србије, Митровић сјајно вара Гарсију који га фаулира с леђа, па Србија добија петерац 17 секунди пре краја.

Упркос провокацијама голмана Хрватске, Филиповић трећим узастопним голом доноси Србији 12:11, а тачку на меч ставља сјајна одбрана која зауставља последњи напад "баракуда".

Треће место на завршном турниру Светске лиге освојила је Аустралија, победом над Шпанијом 11:10, док је пету позицију заузела Мађарска тријумфом над Јапаном 15:13.

Финале Светске лиге:

Србија – Хрватска 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3)
Базен "Ташмајдан" Београд, 4.000 гледалаца:
Судије: Георгиос Ставридис, Адријан Александреску

Србија: Г. Пијетловић, Д. Мандић 4 (гола), О. Стојановић, С. Ранђеловић, М. Ћук 1, Д. Пијетловић, Н. Вицо, М. Алексић, Н. Јакшић 1, Ф. Филиповић 4, А. Прлаиновић 1, С. Митровић 1, Б. Митровић (9 одбрана)

Хрватска: М. Бијач (9 одбрана), Х. Бенчић, Л. Фатовић 2, Л. Лончар, М. Јоковић 1, И. Буљубашић 1, А. Вукићевић 5, А. Бушље 1, Л. Милош, Ј. Врлић 1, А. Шетка, Х. Гарсија, И. Марцелић

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар