Srpski cunami i Filipova ljevica oduvali Hrvatsku!

Trofej, plasman u Tokio i 100. 000 dolara! Pobeda SRBIJE u oluji: Preko HRVATA na Olimpijske igre! Velika pobeda srpskih vaterpolista na Tašmajdanu - u finalu Svetske lige! Čestitke zaslužuju SVI koji su bili na kultnom bazenu, po ogromnom nevremenu!

Ostali sportovi 23.06.2019 | 18:16
Srpski cunami i Filipova ljevica oduvali Hrvatsku!
Srbija je USPELA!

U neverovatnim uslovima, po kijametu kakav Beograd ne pamti godinama unazad, ekipa Dejana Savića još jednom je pobedila najvećeg protivnika - za trofej Svetske lige i plasman na Olimpijske igre!

Srbija - Hrvatska 12:11!

"Srbija, Srbija", kao i "Fićo, Fićo", pevale su hiljade navijača, mokre do gole kože, dok je lider "delfina" Filip Filipović 17 sekundi pre kraja izvodio odlučujući peterac.

Snažan udarac i kapitenov MAT odlučili su još jedan napet derbi, odigran u uslovima koji će ostati upamćeni. Ogromno nevreme pogodilo je glavni grad, potopilo SVE koji su bili na "Tašu" i učinilo da ovaj uspeh postane nezaboravan. Iz "sto" razloga!

Bio je to jako, jako težak meč. U poslednjoj četvrtini se sa jednog gola nije video drugi, ali su "delfini" i u takvim uslovima uspeli da ostanu pribrani i da reše meč po kijametu.

Hrvati su poveli 4:1 na startu, a onda je Dušan Mandić pokrenuo "delfine" i u napadu konkretizovao odličnu odbranu našeg tima. Očekivano, posle serije našeg tima 5:0 (za vođstvo 6:4) Hrvati nisu stali, već su imali još energije, pa su preuzeli kontrolu rezultata.

I čuvali je do finiša.

Dušan Mandić dao je spektakularan gol iz okreta za 9:9, Filip Filipović je po oluji "ugurao" loptu u gol za 10:10, a onda je 17 sekundi pre kraja Duško Pijetlović iznudio najstrožu kaznu i omogućio kapitenu da stavi tačku na utakmicu.

Iako zbog kiše nije mogao ni dobro da vidi gol, Fića je ostao siguran i odveo je Srbiju na Olimpijske igre!

"Delfini" su pred 4.000 gledalaca savladali Hrvatsku 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3), golom Filipa Filipovića iz peterca 17 sekundi pre kraja.

Kakav meč, kakvo nevreme, verovatno jedno od najvećih u istoriji vaterpolo igre, ali kakvo slavlje selekcije Srbije! Delfini su u fantastičnom finalu, zahvaljujući golu Filipa Filipovića iz peterca 17 sekundi pre kraja stigli do pobede i trojefa u Svetskoj ligi, koji znači i plasman na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine - 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3).

Prava ratnička bitka, dve najbolje svetske selekcije u ovom trenutku, viđena je na Tašmajdanu. Hrvati su krenuli agilnije, na početku druge četvrtine imali su velika tri gola prednosti (4:1), dok su se Delfini sve do sredine drugog perioda tražili u napadu, a onda su serijom 5:0 do poluvremena poveli sa velikih 6:4, golovima Mandića (dva puta), Mitrovića, Filipovića i Prlainovića. U finišu je usledila prava igra živaca u kojoj su izabranici Dejana Savića bolje snašli i u gotovo nemogućim uslovima stigli do velikog slavlja.

Barakude se nisu predavale nakon povratka Srbije u drugoj četvrtini. Buljubašić se postarao za smanjenje rezultata u finišu prvog poluvremena, a onda su golovima Vukčevića i Fatovića vratili vođstvo u trećoj četvrtini (7:6). Tek tada se razvila velika borba na Tašmajdanu. Mandić je sa penala izjednačio na 7:7, ali je Bušlje obezbedio vođstvo ljutom rivalu pred poslednji period.

Fantastičnim golo Jakšića, posle lucidnog dodavanja Filipovića stigli smo do izjednačenja, ali smo zaspali u odbrani, što je iskoristio Vrlić i ponovo vratio prednost Hrvatskoj (9:8). Otpor protivnika nije slomila ni fenomenalna šrauba Dušana Mandića četiri i po minuta pre kraja meča, pošto su Hrvati odmah vratili vođstvo u svoje ruke. Ipak, kada je trebalo da se prelomi meč na scenu je stigao Filipović i sa dva pogotka rešio pitanje pobednika.

Filipović i Mandić su sa po četiri pogotka bili najefikasniji u pobedničkom timu, dok su po jedan postigli Ćuk, Jakšić, Prlainović i Mitrović. Sa druge strane, Ante Vukčević je postigao pet golova, dok je Fatović postigao dva. Po jednom su u strelce upisali Joković, Buljubašić, Bušlje i Vrlić.

Ovo je bio 31. međusobni okršaj dve selekcije i 17. pobeda Delfina. Hrvati su ostali na 11 pobeda, dok su tri meča okončana nerešenim rezultatom. Nema sumnje da nas u budućnosti očekuje još mnogo podjednako spektakularnih okršaja.

Na zaista fantastičan način ponela se i beograska publika, koja je i pored neverovatnog kijameta ostala na tribinama i podržala selekciju Dejana Savića, koja joj je za to uzvratila na najbolji mogući način.

Srpski su gubili 4:1 početkom druge četvrtine, preokreću serijom 5:0, ali Hrvati vraćaju prednost koju održavaju do poslednja tri minuta, kada kapiten Filipovića sa tri uzastopna gola po jakoj kiši i oluji na Tašu donosi novi trofej našem timu.

Filipović je postigao četiri gola u finalu, kao i Dušan Mandić. Po jedan su dodali Miloš Ćuk, Nikola Jakšić, Andrija Prlainović i Stefan Mitrović, dok je na golu impresivan bio Branislav Mitrović sa devet odbrana.

Hrvatima nije pomogla partija karijere Anta Vukićevića koji je postigao pet golova na Tašu, dva je dao Loren Fatović, a po jedan su postigli Maro Joković, Ivan Buljubašić, Andro Bušlje i Josip Vrlić.

Hrvatska je iskoristila tremu Srbije zbog domaćeg trerena i pogocima Buljubašića i Vukićevića povela s 2:0, dok se naš tim mučio u napadu tokom cele prve četvrtine.

Izabranici Dejana Savića u par navrata nisu iskoristili igrača više, pogađali su i prečku i stativu, a dobar na golu Hrvatske bio je i Bijač.

Olimpijske šampione je s nule pomerio Ćuk 18 sekundi pre kraja prve deonice, ali je Jakšić u poslednjem napadu napravio faul za peterac koji je sigurno izveo Joković (1:3).

Kako je završena prva, tako je počela druga – petercem za Hrvatsku. Siguran je bio Fatović za prednost od 4:1.

Međutim, tada srpski tim pojačava odbranu, za koju Hrvati više nisu imali rešenja, dok su se u napadu razigrali Mandić i Mitrović te uz pomoć Prlainovića prave seriju 5:0 za preokret na 6:4.

Hrvati krajem poluvremena smanjuju zaostatak, a potom opet preuzimaju kontrolu u trećoj deonici, i na krilima sjajnog Vukićevića preokreću na 8:7 pred odlučujući period.

Tada u Beogradu počinje oluja, jaka kiša je "poklopila" Taš, ali se meč nije prekidao. Srbija je stizala, Hrvatska se vraćala u vođstvo, da bi u poslednja tri minuta odgovornost preuzeo Filipović.

Sa dva gola u nizu preokreće rezultat na 45 sekundi pre kraja, da bi 15 sekundi kasnije Vukičević opet izjednačio (11:11).

Usledio je odlučujući napad Srbije, Mitrović sjajno vara Garsiju koji ga faulira s leđa, pa Srbija dobija peterac 17 sekundi pre kraja.

Uprkos provokacijama golmana Hrvatske, Filipović trećim uzastopnim golom donosi Srbiji 12:11, a tačku na meč stavlja sjajna odbrana koja zaustavlja poslednji napad "barakuda".

Treće mesto na završnom turniru Svetske lige osvojila je Australija, pobedom nad Španijom 11:10, dok je petu poziciju zauzela Mađarska trijumfom nad Japanom 15:13.

Finale Svetske lige:

Srbija – Hrvatska 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3)
Bazen "Tašmajdan" Beograd, 4.000 gledalaca:
Sudije: Georgios Stavridis, Adrijan Aleksandresku

Srbija: G. Pijetlović, D. Mandić 4 (gola), O. Stojanović, S. Ranđelović, M. Ćuk 1, D. Pijetlović, N. Vico, M. Aleksić, N. Jakšić 1, F. Filipović 4, A. Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović (9 odbrana)

Hrvatska: M. Bijač (9 odbrana), H. Benčić, L. Fatović 2, L. Lončar, M. Joković 1, I. Buljubašić 1, A. Vukićević 5, A. Bušlje 1, L. Miloš, J. Vrlić 1, A. Šetka, H. Garsija, I. Marcelić

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar