САД покренуле сајбер напад

Сједињене Америчке Државе покренуле су сајбер нападе на ирански оружани систем након што је предсједник Доналд Трумп повукао одлуку о зрачном нападу.

Свијет 23.06.2019 | 10:59
САД покренуле сајбер напад
Како пише ББЦ, сајбер напад онеспособљава компјутерски систем који контролише испаљивање ракета и пројектила. Ово је освета за рушење америчког дрона као и нападе на нафтне танкере за што је Америка окривила Иран.

У суботу навече су уведене и нове санкције Ирану кој је Трумп описао значајним. Истакао је како су потребне због спречавања Ирана да ради на нуклеарном наоружању, а економски притисак ће бити вршен док Техеран не промијени правац дјеловања.

Сајбер напад је планиран неколико седмица и усмјерен је против система који користи иранска ИРЦГ која је, према наводима америчких медија, срушила амерички дрон и напала танкере. Наглашавају како су онеспособили системе и да ће они бити искључени одређени период, односно да се неће моћи користити.

У суботу су амерички Стејт Департмент упозорио да је Иран појачао сајбер нападе на САД. Директор Агенција за сајбер сигурност Цхристопхер Кребс казао је како су малициозне сајбер активности биле усмјерен против америчке индустрије и владиних агенција, а да су их вршили актери иранског режима и њихови пуномоћници.

Напади су били усмјерени на уништавање система, тзв. пхисхинг, разоткривање лозинки и слично с циљем преузимања контроле над цијелим мрежним системима. Wасхингтон Пост је објавио како је Иран покушао хаковати и систем америчке морнарице.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борба за нафту

23.06.2019 09:09

Као и обицно Амери су златни момци који сију смрт по свијету. Иран има довољно и својих проблема једино су им фалили Американци. Неко це све ово добро да уновци а Арапи це да плате ову Америцку авантуру.Једно је само позитивно сто це нас на Балкану оставити на миру јер оцито имају преца посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

23.06.2019 09:50

чуди ме да успут нису окривили и Русе бар да су ирану дали компјутере хахаха. Санкције и Русији хахаха

Name

тито

23.06.2019 10:23

Заборавио си само напоменути да цемо због овога плацати гориво 6 или 7 марака по литри.

Name

ЗДРАВКО

23.06.2019 09:09

ЛУД- ЗБУЊЕН - НОРМАЛАН !!!-СВАКО У ПРАВУ,И СВАКО ГАЊА СВОЈ ИНТЕРЕС !!!????

ОДГОВОРИТЕ