SAD pokrenule sajber napad

Sjedinjene Američke Države pokrenule su sajber napade na iranski oružani sistem nakon što je predsjednik Donald Trump povukao odluku o zračnom napadu.

Svijet 23.06.2019 | 10:59
SAD pokrenule sajber napad
Kako piše BBC, sajber napad onesposobljava kompjuterski sistem koji kontroliše ispaljivanje raketa i projektila. Ovo je osveta za rušenje američkog drona kao i napade na naftne tankere za što je Amerika okrivila Iran.

U subotu naveče su uvedene i nove sankcije Iranu koj je Trump opisao značajnim. Istakao je kako su potrebne zbog sprečavanja Irana da radi na nuklearnom naoružanju, a ekonomski pritisak će biti vršen dok Teheran ne promijeni pravac djelovanja.

Sajber napad je planiran nekoliko sedmica i usmjeren je protiv sistema koji koristi iranska IRCG koja je, prema navodima američkih medija, srušila američki dron i napala tankere. Naglašavaju kako su onesposobili sisteme i da će oni biti isključeni određeni period, odnosno da se neće moći koristiti.

U subotu su američki Stejt Department upozorio da je Iran pojačao sajber napade na SAD. Direktor Agencija za sajber sigurnost Christopher Krebs kazao je kako su maliciozne sajber aktivnosti bile usmjeren protiv američke industrije i vladinih agencija, a da su ih vršili akteri iranskog režima i njihovi punomoćnici.

Napadi su bili usmjereni na uništavanje sistema, tzv. phishing, razotkrivanje lozinki i slično s ciljem preuzimanja kontrole nad cijelim mrežnim sistemima. Washington Post je objavio kako je Iran pokušao hakovati i sistem američke mornarice.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borba za naftu

23.06.2019 11:09

Kao i obicno Ameri su zlatni momci koji siju smrt po svijetu. Iran ima dovoljno i svojih problema jedino su im falili Amerikanci. Neko ce sve ovo dobro da unovci a Arapi ce da plate ovu Americku avanturu.Jedno je samo pozitivno sto ce nas na Balkanu ostaviti na miru jer ocito imaju preca posla.

ODGOVORITE
Name

Hm

23.06.2019 11:50

čudi me da usput nisu okrivili i Ruse bar da su iranu dali kompjutere hahaha. Sankcije i Rusiji hahaha

Name

tito

23.06.2019 12:23

Zaboravio si samo napomenuti da cemo zbog ovoga placati gorivo 6 ili 7 maraka po litri.

Name

ZDRAVKO

23.06.2019 11:09

LUD- ZBUNJEN - NORMALAN !!!-SVAKO U PRAVU,I SVAKO GANJA SVOJ INTERES !!!????

ODGOVORITE