Сукоб полиције и демонстраната

Стотине еколошких активиста сукобило се са полицијом у њемачком руднику лигнита у покрајини Сјеверна Рајна Вестфалија након што су пробили кордон снага реда.

Свијет 23.06.2019 | 10:07
Сукоб полиције и демонстраната
У покушају да задрже демонстранте неколико полицајаца је повријеђено, преноси "Би-Би-Си".

Демонстранти су у суботу упали у рудник којим руководи компанија РВЕ, захтијевајући хитне мјере по питању климатских промјена како би ЕУ постигла "климатски неутралну" економију.

Игноришући упозорења полиције да је рудник склон клизишту и одрону и да би огроман број људи могао да изазове тако нешто, активисти су пробили кордон и ушли у простор рудника гдје су се сукобили и са радницима, јавља "Раша тудеј".

"Раша тудеј" приказала је снимак на коме се види како полиција приводи активисте, док други трче неометано према руднику.

Протести су дио акција покрета "Крај линије", који је основан 2015. године када је око 1.500 активиста блокирало овај рудник.

Овај рудник је постао центар незадовољства након што је управа најавила планове сјече шуме с циљем проширења капацитета.

Многи активисти носили су вреће за спавање и били су обучени у бијела одијела.

Полиција је касније саопштила да су демонстранти изведени из рудника у специјалним возилима које је обезбједио рудник.

Њемачка је најавила да ће имати климатски неутралну економију до 2050. године, али активисти сматрају да је то касно, наводи Би-Би-Си.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

23.06.2019 09:00

Свуда по свијету обесправљени грађани излазе на улицу и боре се за своја права. Само овде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

23.06.2019 10:25

Овде нема нико јаја да изаде на улицу, И бори се За свој а права..

Name

Ре Скептик

23.06.2019 10:46

Гдје то овдје, зар ти ниси у иностранству?

Name

За скептика

23.06.2019 10:46

Иди у свијет, ко ти брани?!

Name

Лаксе је себи лагати него устати и тразити право...

23.06.2019 16:37

Само овде су људи јако глупи.Лаксе је Себи лагати да је све добро него стати на улицу и одлуцити своје људско право и граданско демократско искористити.Вазно је упирати устима и прстима на оне који нам генерацијама омогуцују зивот несто бољи зато Сто имају муда да се супроте лоповима који обилазе уставе битне.Само кад би људи знали колику снагу имају кад се коллективно скупе неби цутали изашли би сви и борили се за своју будуцност, мирно али успјесно.Градани цине демократију а не обрнуто.Свуда у хисторију су градани скупа срусили неправду и лосе лидере.

Name

Тооо

23.06.2019 09:18

Тако ради полиција! Само удри!

ОДГОВОРИТЕ