Лопаре: Фолклором до помирења

У Лопарама је одржана културно-умјетничка манифестација “Фолклором до помирења” на којој су учествовали ансамбли из БиХ, Србије и Хрватске. Циљ овог фестивала је промоција заједништва и мира.

Република Српска 22.06.2019 | 20:40
Лопаре: Фолклором до помирења
Фолклорна друштва из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске прошетала су главном улицом Лопара, а након тога у Центру за културу извели програм који је инспирисан помирењем и заједништвом народа.

''Волимо видјети друге културе, националности. То нам је јако лијепо и испуњава нас. Нама су сви фолклораши пријатељи, сви смо једно, једна велика цјелина'', каже Јела Јањић из Културног центра ''Класје'' из Хрватске.



''Наш циљ јесте и да се окупљамо. Радимо цијеле године, али љето нам даје прилику да се дружимо и покажемо оно што смо радили током цијеле године. Само добри људи се разумију, а ми мислимо да су фолклораши међу најбољим људима на планети'', казао је Пајо Бркић, предсједник КПД ''Васо Пелагић'' из Пелагићева.

''Добри домаћини, добра организација и веома смо захвални на овом сусрету'', поручио је Драган Пуљезевић из КУД ''Фрула'' из Лознице.

Општина Лопаре је по трећи пут домаћин ове манифестације. Начелник општине Лопаре Радо Савић истакао је да су Лопаре општина која гаји толеранцију, уважавање и међусобно поштовање.



''Циљ ове манифестације је помирење, промоција мира и свих вриједности које доноси мир. Ово је једна антиратна порука, добра прича коју подржавају Лопаре. Драго ми је да су данас ови млади људи овдје, да се друже, да представе оно што су научили кроз њихова фолклорна друштва. Мислим да је то примјер како треба гледати у будућност. Општина Лопаре ће наставити да подржава овакве манифестације и надам се да ће се овај пројекат наставити и у наредном периоду'', казао је Савић.

''Ове године смо имали највећи број друштава из разних крајева. Имамо осам друштава, а наша `Просвјета` броји око 20 чланова првог ансамбла и 25 чланова дјечијег фолклорног ансамбла. Манифестација је окупила вишде од 200 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске'', истакла је Радмила Митровић, предсједник СПКД ''Просвјета'' Лопаре.

''Фолклором до помирења'' реализује се уз финансијску подршку УСАИД-а, кроз пројекат ПРО-Будућност.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Марија

22.06.2019 19:15

Свака цаст за Лопаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

22.06.2019 20:49

Свака част. Оваквих догађаја треба овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ