Мерил Стрип слави 70. рођендан

Једна од највећих и најбољих глумица Холивуда Мерил Стрип, данас слави 70. рођендан.

Занимљивости 22.06.2019 | 14:35
Мерил Стрип слави 70. рођендан
Нетипична је холивудска звезда. Није скандалозна, нити склона љубавним аферама, њен приватан живот није занимљив таблоидима и већ годинама живи повучено са породицом на језеру у Конектикату.

Мерил Стрип је рођена 1949. године у Њу Џерсију. Одрасла је са родитељима и двојицом браће у Бернардсвилу, а школовала се на Васар Колеџу и Јејлу.

Ова вишеструко награђивана глумица за престижну филмску награду Оскар, номинована чак 21 пут, а освојила га је чак три пута.

У свом првом филму "Јуллија" играла је споредну улогу, али је улогом у следећем филму, "Ловац на јелене" обезбедила себи прву номинацију за Осцара.

Већ наредне године у филму "Крамер против Крамера" освојила је Оскара за најбољу споредну улогу.

Круном њене богате каријере многи сматрају улогу у филму "Софијин избор" 1982. када је добила награду за најбољу женску главну улогу, док је 1978. постала власница награде “Еми” за мини-серију "Холокауст".

На аудицији за снимање филма Кинг-Конг била је одбијена због недовољно атрактивног изгледа.

"Продуцент је питао свог сина на италијанском: “Због чега си ми довео ову ружну жену?', а ја сам му на италијанском одговорила: “Опростите што нисам довољно лепа да глумим у Кинг-Конгу”, рекла је Стрип.

Глумицу памтимо по улогама у многим филмовима, од којих се издвајају: Моја Африка, Плач у тами, Смрт јој добро пристаје, Марвинова соба, а њена најзапаженија улога 90-их свакако је улога Франческе у филму Клинта Иствуда Мостови округа Медисон.

Знамо је и по улогама у филмовима Мама миа, Челична лејди и Ђаво носи праду.

Поред Оскара, глумица је освојила невероватних осам Златних глобуса, а за исти је номинована чак 28 пута.

Глумица је иначе била верена за глумца Џона Казала који је умро од рака плућа, а 1978. године удала се за вајара Дона Гамера са којим има четворо деце.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Загор

23.06.2019 12:16

МА не би јој опростио без обзира

ОДГОВОРИТЕ