Колонија у знаку аутокефалности СПЦ

У  Тренинг центру Природно-математичког факултета Бања Лука на Бардачи  данас је  почеЛо  окупљање  учесника 36. сазива Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“, који ће до 30. јуна стварати дјела  на тему  „800 ГОДИНА  АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ“.   

Република Српска 22.06.2019 | 13:44
Колонија у знаку аутокефалности СПЦ
У раду једне од најстаријих сликарских колонија у бившој Југославији и Босни и Херцеговини учествоваће 11 академских сликара.

Сваки умјетник има обавезу да направи најмање три дјела, од којих ће најбољи остати у фундусу колоније која већ има преко 600 слика.

„Програм рада овогодишње колоније биће веома садржајан. Планирана  је  посјета  учесника манастиру Осовица, гдје ће  монаштву поклонити једну слику.Организоваће се  и радна акција  уклањања  дивљих депонија под називом „Очистимо Бардачу“. И овога пута биће организована традиционална Школа сликања за талентоване ученике основних и средњих школа, са којима ће радити један од академских сликара“, каже секретар ЛЕК „Бардача-Србац“ Стеван Умљеновић.

Он додаје да ће се у уторак , 25. Јуна у србачком Дому културе организовати предавање на тему „800 година аутокефалности СПЦ“  о чему ће говорити  јеромонах манастира Осовица Теофил и познати историчари Душко Певуља и Александар Грандић.

По завршетку рада колоније, биће организована изложба новонасталих радова и дружење умјетника са гостима.

Колонију организује Јавна установа Центар за културу и спорт Србац, а покровитељи су Министарство просвјете и културе РС, општина Србац и Природно-математички факултет Бања Лука.

Учесници:

У раду овогодишње колоније на Бардачи учествоваће: Јасна Николић, Здравко Марчета, Гордана Мијановић, Сњежана Домазет, Драгана Крецељ, Здравко Круљ, Марин Милутиновић, Зоран Сувајац Зограф, Борис Еремић и Огњен Тепавчевић.

(БН/С.К.)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Деутсцхланд

22.06.2019 11:56

Све је то лијепо,али да Црква не стити свој постени народ, дозвољава да полиција,бандити,улазе у Црквено двориште,и терорисе народ,јос мало и на Литургију це бандити, хапсити људе,туци,видјели смо 7 бандита на једног старог цовјека,скацу ко пси,у Црквеном дворишту,а Црква је Светиња, назалост Црква је постала дио снсд банде, толика убиства нико из Цркве није ни ријеци рекао,а знамо да Цар Лазар је зивот дао због правде,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

22.06.2019 14:34

Народ их процитао све, мање га у црквама

Name

Мања

22.06.2019 17:51

Има да их поједу комарци..и нигдје толико нема комараца, у ројевима нападају, у уста лете...страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

23.06.2019 13:44

Потребно је обавјестити оне који незнају ... Језеро (рибњак) Бардача више не постоји као што је некад било... Потпуно уништено... Умјесто језера и рибе тамо је засијан кукуруз...

ОДГОВОРИТЕ