Чернобиљ: Сама у зони искључења

Чернобиљ је за неке мистериозна контаминирана зона у којој не треба боравити, за неке изазов, али некима је то још увијек дом.

Свијет 21.06.2019 | 21:40
Чернобиљ: Сама у зони искључења
Бивша медицинска сестра Валентина још увијек живи у контаминираној зони, а њен интервју на YоуТубеу стар двије године је због серије поново постао актуелан, преноси "Аваз.ба".

Валентина се са супругом који је радио у електрани доселила у Припјат и тамо су заједно живјели до експлозије. Старица је описала шта се догодило у ноћи када је дошло до експлозије. Један њен колега из болнице дошао је по њу око 1:35 сати (експлозија се догодила у 1:24 сати) и рекао јој да хитно дође у болницу.

"Радили смо цијелу ноћ. Дошла сам кући тек ујутро. Стално сам размишљала како ћу спасити своју дјецу па сам одлучила да их пошаљем у Бјелорусију. Моја кћерка је умало погинула јер је на броду била велика гужва", рекла је Валентина.

Старица је испричала да је учинила нешто јако опасно за своју пријатељицу чији муж је погинуо те ноћи.

"Она ме назвала и питала да ли је дошао у болницу. Рекла сам да није. Онда ме замолила да одемо заједно у електрану да провјеримо да ли је он још тамо. Отишла сам с њом, сигурна сам да би и она учинила исто за мене", прича старица.

Валентинин муж умро је након 40 година брака, а она је данас сама у једном селу у Зони искључења. Вријеме проводи са животињама, пеца и узгаја биљке.

"Хтјела бих поручити људима да је наша планета цвијет свемира и да смо ту само гости. Земља нам је дарована и требамо је одржавати сигурном. Желим мир, благостање и склад. Заиста имамо довољно да будемо сретни", казала је Валентина. 



(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар