Černobilj: Sama u zoni isključenja

Černobilj je za neke misteriozna kontaminirana zona u kojoj ne treba boraviti, za neke izazov, ali nekima je to još uvijek dom.

Svijet 21.06.2019 | 21:40
Černobilj: Sama u zoni isključenja
Bivša medicinska sestra Valentina još uvijek živi u kontaminiranoj zoni, a njen intervju na YouTubeu star dvije godine je zbog serije ponovo postao aktuelan, prenosi "Avaz.ba".

Valentina se sa suprugom koji je radio u elektrani doselila u Pripjat i tamo su zajedno živjeli do eksplozije. Starica je opisala šta se dogodilo u noći kada je došlo do eksplozije. Jedan njen kolega iz bolnice došao je po nju oko 1:35 sati (eksplozija se dogodila u 1:24 sati) i rekao joj da hitno dođe u bolnicu.

"Radili smo cijelu noć. Došla sam kući tek ujutro. Stalno sam razmišljala kako ću spasiti svoju djecu pa sam odlučila da ih pošaljem u Bjelorusiju. Moja kćerka je umalo poginula jer je na brodu bila velika gužva", rekla je Valentina.

Starica je ispričala da je učinila nešto jako opasno za svoju prijateljicu čiji muž je poginuo te noći.

"Ona me nazvala i pitala da li je došao u bolnicu. Rekla sam da nije. Onda me zamolila da odemo zajedno u elektranu da provjerimo da li je on još tamo. Otišla sam s njom, sigurna sam da bi i ona učinila isto za mene", priča starica.

Valentinin muž umro je nakon 40 godina braka, a ona je danas sama u jednom selu u Zoni isključenja. Vrijeme provodi sa životinjama, peca i uzgaja biljke.

"Htjela bih poručiti ljudima da je naša planeta cvijet svemira i da smo tu samo gosti. Zemlja nam je darovana i trebamo je održavati sigurnom. Želim mir, blagostanje i sklad. Zaista imamo dovoljno da budemo sretni", kazala je Valentina. (Avaz)

Komentari / 0

Ostavite komentar