Банка трошила новац Дистрикта?

У Окружном привредном суду у Бијељини данас је одржано рочиште по основу тужбеног захтјева Владе Брчко дистрикта, која од "Бобар банке" која је у ликвидацији потражује 365. 665,29 КМ са затезним каматама.

Република Српска 21.06.2019 | 16:24
Банка трошила новац Дистрикта?
Бивши градоначелник Брчко дистрикта Анте Домић свједочио је да је 2011. године склопљен уговор, а 2013. године и анекс уговора између Владе Брчко дистрикта и "Бобар банке" о кредитирању пољопривредних произвођача.

"Влада Брчко дистрикта је буџетска средства уплатила на рачун 'Бобар банке', која је била посредник при пласману кредита. Прије закључења уговора претходио је поступак јавне набавке и "Бобар банка" је изабрана у јавном конкурсу и преузела обавезе и права. "Бобар банка" није пласирала своја средства, али је обрачунавала камату од 6 одсто, а од тога је Влада Брчко дистрикта субвенционисала пољопривреднике са 3 одсто", навео је Домић.



Он је објаснио да су пољопривредници уредно враћали кредите, те да је након завршеног процеса кредитирања, банка била дужна да преузета средства врати Влади Брчко дистрикта, што није учињено.

"Банка је задржавала средства себи, умјесто да је пребацивала на јавни рачун Владе Брчко дистрикта.
Након што 'Бобар банка' није испуњавала своје обавезе, односно, била је дужна да враћа новац од поврата кредита, Влада Брчко дистрикта је раскинула уговор 23. марта 2015.године".

Домић је рекао да су ова буџетска средства имала за циљ унапређење пољопривредне производње. Он је указао да приликом потписивања уговора са "Бобар банком" није било никаквих сазнања нити индиција да је "Бобар банка" имала проблема у пословању.



На данашњем рочишту свједочио је и Младен Пејин, директор и власник пољопривредног предузећа "Агро-Пејин" из Брчког, који је на овај начин у "Бобар банци" узео кредит од 50.000 КМ.

"Редовно сам отплаћивао кредит. А 2014. године, када је почео ликвидациони поступак 'Бобар банке', на рачуну сам имао 2.700 КМ и банка је блокирала рачун, те преузела тај новац на име отплате кредита. Да бих отплатио кредит, морао сам да подигнем кредит у другој банци", рекао је Пејин.

Пуномоћник "Бобар банке" је рекао да искази свједока нису релевантни, јер, како је навео, свједок је говорио о чињеницама које се могу доказивати једино материјалним доказима и конкретним уговорима, што није учињено.

Наставак рочишта заказан је за 11. октобар ове године, а тада ће бити испитана два свједока и предочени материјални докази.

БН ТВ 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирослав

21.06.2019 14:34

Шта су радили ови сарадници покојног Бобара , човјек је изгледа умро од муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин рс

21.06.2019 16:49

он је цркао, на реду је Нова банка, она је на инфузији буџета РС који је на издисају. Милионска потраживања су ненаплатива.

Name

сРБИНН

21.06.2019 15:06

Тако су и мене с*ебали и отели комплетну уштеђевину - све дириговано кроз криминалну власт ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.06.2019 17:49

Све је то нормално у Додиковини, ђиканијада тотална,..крађа, отимање, убиства,...