Предсједник ФИФА уводи историјске промјене!

Предсједник Међународне фудбалске федерације Ђани Инфантино жели да жене у Ирану присуствују мечевима квалификација за Мундијал у Катару.

Фудбал 22.06.2019 | 09:24
Предсједник ФИФА уводи историјске промјене!
Ђани Инфантино жели да направи крупне промјене у свјетском фудбалу.

Он је затражио од Ирана да пружи увјеравања да ће женама бити дозвољено да присуствују утакмицама у квалификацијама за Свјетско првенство 2022. године.

Предсједника ФИФА су многи критиковали што је у марту прошле године присуствовао дербију техеранских клубова, пошто је женама забрањен улаз на стадион. Међутим, када је у новембру у Техерану присуствовао финалу Азијске лиге шампиона, ситуација се већ промијенила па је стотинама Иранки било дозвољено да гледају утакмицу Персеполиса и Кашиме из Јапана.

"Био сам у могућности да видим стваран и опипљив напредак везано за учешће жена у фудбалу. Чињеница да су направљени ти први кораци и што сам то лично могао да видим, још више разочарава јер није било могуће задржати позитиван замајац и наставити сличан напредак", навео је Инфантино у писму предсједнику Фудбалског савеза Ирана Мехдију Тају.

Инфантино је истакао пријатељску утакмицу између Ирана и Сирије 6. јуна, када су "капије биле затворене за женску публику и када су, чинило се, многе жене жељеле да присуствују утакмици, али су их задржале безбједносне снаге неколико сати".

"Нажалост, морам рећи, то није у складу са обавезама које нам је у марту 2018. године дао предсједник Хасан Рохани, када смо добили увјеравања да ће тај важни напредак бити ускоро начињен", навео је Инфантино.

Од Исламске револуције 1979. године женама је углавном забрањено да присуствују мушким фудбалским утакмицама и другим спортским догађајима.

"Иако смо свјесни изазова и културолошких осјетљивости, једноставно морамо да наставимо да напредујемо, не само зато што то дугујемо женама широм свијета, већ и зато што имамо одговорност да то учинимо, према најосновнијим принципима Статута ФИФА", навео је Инфантино.

"У овим околностима, био бих вам веома захвалан ако бисте обавијестили ФИФА, у што краћем року, а не касније од 15. јула, о конкретним корацима које ће иранске власти и челници Савеза предузети како би осигурали да свим Иранкама, али и странкињама које то желе, буде дозвољено да купе улазнице и присуствују утакмицама у квалификацијама за Свјетско првенство у Катару 2022. године, које почињу у септембру", пише у писму предсједника ФИФА Ђанија Инфантина.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар