Predsjednik FIFA uvodi istorijske promjene!

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino želi da žene u Iranu prisustvuju mečevima kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

Fudbal 22.06.2019 | 09:24
Predsjednik FIFA uvodi istorijske promjene!
Đani Infantino želi da napravi krupne promjene u svjetskom fudbalu.

On je zatražio od Irana da pruži uvjeravanja da će ženama biti dozvoljeno da prisustvuju utakmicama u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Predsjednika FIFA su mnogi kritikovali što je u martu prošle godine prisustvovao derbiju teheranskih klubova, pošto je ženama zabranjen ulaz na stadion. Međutim, kada je u novembru u Teheranu prisustvovao finalu Azijske lige šampiona, situacija se već promijenila pa je stotinama Iranki bilo dozvoljeno da gledaju utakmicu Persepolisa i Kašime iz Japana.

"Bio sam u mogućnosti da vidim stvaran i opipljiv napredak vezano za učešće žena u fudbalu. Činjenica da su napravljeni ti prvi koraci i što sam to lično mogao da vidim, još više razočarava jer nije bilo moguće zadržati pozitivan zamajac i nastaviti sličan napredak", naveo je Infantino u pismu predsjedniku Fudbalskog saveza Irana Mehdiju Taju.

Infantino je istakao prijateljsku utakmicu između Irana i Sirije 6. juna, kada su "kapije bile zatvorene za žensku publiku i kada su, činilo se, mnoge žene željele da prisustvuju utakmici, ali su ih zadržale bezbjednosne snage nekoliko sati".

"Nažalost, moram reći, to nije u skladu sa obavezama koje nam je u martu 2018. godine dao predsjednik Hasan Rohani, kada smo dobili uvjeravanja da će taj važni napredak biti uskoro načinjen", naveo je Infantino.

Od Islamske revolucije 1979. godine ženama je uglavnom zabranjeno da prisustvuju muškim fudbalskim utakmicama i drugim sportskim događajima.

"Iako smo svjesni izazova i kulturoloških osjetljivosti, jednostavno moramo da nastavimo da napredujemo, ne samo zato što to dugujemo ženama širom svijeta, već i zato što imamo odgovornost da to učinimo, prema najosnovnijim principima Statuta FIFA", naveo je Infantino.

"U ovim okolnostima, bio bih vam veoma zahvalan ako biste obavijestili FIFA, u što kraćem roku, a ne kasnije od 15. jula, o konkretnim koracima koje će iranske vlasti i čelnici Saveza preduzeti kako bi osigurali da svim Irankama, ali i strankinjama koje to žele, bude dozvoljeno da kupe ulaznice i prisustvuju utakmicama u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, koje počinju u septembru", piše u pismu predsjednika FIFA Đanija Infantina.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar