Утакмица за коју се живи!

Анадолу Ефес и Фенербахче играју мајсторицу која ће одлучити о титули првака Турске.

Кошарка 21.06.2019 | 16:39
Утакмица за коју се живи!
Фантастична финална серија је иза нас у турском шампионату и слободно можемо рећи - не би било поштено да забава није отишла све до седме утакмице. Имали смо прилику да гледамо толико преокрета, одличне кошарке и сјајних потеза, да је просто штета што ће Анадолу Ефес и Фенербахче вечерас (Спорт Клуб 3, 19.00) завршити сезону. Све нам то обећава доста узбуђења у Синан Ердему, где ће атмосфера бити на граници усијања.

А серија је кренула доминантном и убедљивом победом Фенера на отварању. Екипа Ергина Атаманапросто није знала шта ју је снашло, па је тако у трећој деоници убацила само четири поена, што је на крају умногоме и решило питање победника. Добро је састав Жељка Обрадовића отворио и другу утакмицу, водио је већи део меча и био на корак од још једног великог брејка, али је уместо тога виђен је велики повратак Анадолу Ефеса.

Предвођени фантастичним Василијем Мицићем, Пивари су успели да се изборе за продужетак, а у онда у додатних пет минута у потпуности сломили отпор екипе Жељка Обрадовића. Наш кошаркаш је на тој утакмици блистао убацивши чак 30 поена, од тога пет у продужетку. Наравно, задовољнији након излета у Синан Ердему је морао да буде Фенер, јер је повратио предност домаћег паркета пред наставак серије.

Ипак, она није дуго трајала. Нешто слично што је Фенер урадио Ефесу у првој утакмици, видели смо у обрнутим улогама на трећем мечу. Састав Ергина Атамана пружио је прави „мастерклас“ у дефанзиви, није дозвољавао Фенеру да се тако лако ушуња у рекет, што је резултирало огромним бројем промашених шутева са дистанце за жуто-плаве. Проценат шута за три поена код екипе Жељка Обрадовића тада је био испод 20%.

У четвртој утакмици знало се да Фенер мора да крене на све или ништа и самим тим је доста боље отворио сусрет и одлепио се на пристојну раздаљину до полувремена. Анадолу Ефес је узвратио, увео меч у егал и ушло се у неизвесну завршницу. Јунак у Жоцовој екипи је тада био Мелих Махмутоглу, који је прво постигао веома важну тројку, а потом прошао до коша и погодио уз фаул, што је омогућило клубу из „Улкер Арене“ да лакше дише.

Повратак у Синан Ердем поново је више пријао Анадолу Ефесу. Партију каријере тада је пружио АдријанМоерман који је постигао 26 поена и повукао Пиваре ка тријумфу. Фенер се донекле држао до полувремена, али је фуриозна трећа четвртина донела „плавој“ екипи у једном тренутку и великих плус 20, што логично, није било тешко сачувати до краја утакмице.

А онда шеста утакмица коју смо имали прилику да гледамо пре два дана. Фенербахчеу је ту играла само победа и ништа више, јер је Ефес имао прву меч лопту. Дуго смо гледали резултатску клацкалицу, Пивари су дисали за вратом Жоцовој екипи, све до последње четвртине. Тада на сцену ступа Марко Гудурић.

Оно што је некада радио Богдан Богдановић у дресу жуто-плавих, чинио је Гудурић ове среде. Сипао је тројке са свих могућих позиција и бацао публику у прави транс. У једном тренутку у последњој деоници успео је да веже чак три успешна шута са дистанце, а меч је завршио са 5/8 са дистанце. Убацио је 21 поен, те се слободно може рећи да је он био главни и одговоран за тријумф Жоцове екипе.

Још пет играча било је двоцифрено у екипи Фенербахчеа на тој утакмици. Николо Мели је добацио до 14 поена, по 11 су постигли Али Мухамед и Костас Слукас, а до учинка од 10 поена су дошли Мелих Махмутоглу и Никола Калинић. У екипи Ефеса солдину партију пружио је Шејн Ларкин са 16 поена, одмах иза били су наш ВасаМицић и Крунослав Симон са по 12 поена, те Брајант Данстон са 11 постигнутих поена.

И шта онда вечерас очекивати? Нема ту много филозофије, знају и сами играчи. Ово су утакмице за које се живи и због којих све остало пада у воду. Нема сумње да ће и једни и други вечерас истрчати на терен максимално мотивисани, па им донекле треба опростити и понеки промашен шут. Јасно је да ће нервоза присутна и да ће све бити у жару борбе.

Видећемо још једно тактичко надмудривање Жељка Обрадовића и Ергина Атамана, који су ове сезоне приказали да екипе увек могу више и боље. Сјајно су водили Фенербахче и Ефес до Фајнал фора Евролиге и биће уживање гледати њихов обрачун вечерас пред сигурно препуним трибинама Синан Ердема.

ТУРСКА 1 - ПЛЕЈ-ОФ, ФИНАЛЕ

Петак

19.00: Анадолу Ефес - Фенербахче /у серији 3:3/

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар