Utakmica za koju se živi!

Anadolu Efes i Fenerbahče igraju majstoricu koja će odlučiti o tituli prvaka Turske.

Košarka 21.06.2019 | 16:39
Utakmica za koju se živi!
Fantastična finalna serija je iza nas u turskom šampionatu i slobodno možemo reći - ne bi bilo pošteno da zabava nije otišla sve do sedme utakmice. Imali smo priliku da gledamo toliko preokreta, odlične košarke i sjajnih poteza, da je prosto šteta što će Anadolu Efes i Fenerbahče večeras (Sport Klub 3, 19.00) završiti sezonu. Sve nam to obećava dosta uzbuđenja u Sinan Erdemu, gde će atmosfera biti na granici usijanja.

A serija je krenula dominantnom i ubedljivom pobedom Fenera na otvaranju. Ekipa Ergina Atamanaprosto nije znala šta ju je snašlo, pa je tako u trećoj deonici ubacila samo četiri poena, što je na kraju umnogome i rešilo pitanje pobednika. Dobro je sastav Željka Obradovića otvorio i drugu utakmicu, vodio je veći deo meča i bio na korak od još jednog velikog brejka, ali je umesto toga viđen je veliki povratak Anadolu Efesa.

Predvođeni fantastičnim Vasilijem Micićem, Pivari su uspeli da se izbore za produžetak, a u onda u dodatnih pet minuta u potpunosti slomili otpor ekipe Željka Obradovića. Naš košarkaš je na toj utakmici blistao ubacivši čak 30 poena, od toga pet u produžetku. Naravno, zadovoljniji nakon izleta u Sinan Erdemu je morao da bude Fener, jer je povratio prednost domaćeg parketa pred nastavak serije.

Ipak, ona nije dugo trajala. Nešto slično što je Fener uradio Efesu u prvoj utakmici, videli smo u obrnutim ulogama na trećem meču. Sastav Ergina Atamana pružio je pravi „masterklas“ u defanzivi, nije dozvoljavao Feneru da se tako lako ušunja u reket, što je rezultiralo ogromnim brojem promašenih šuteva sa distance za žuto-plave. Procenat šuta za tri poena kod ekipe Željka Obradovića tada je bio ispod 20%.

U četvrtoj utakmici znalo se da Fener mora da krene na sve ili ništa i samim tim je dosta bolje otvorio susret i odlepio se na pristojnu razdaljinu do poluvremena. Anadolu Efes je uzvratio, uveo meč u egal i ušlo se u neizvesnu završnicu. Junak u Žocovoj ekipi je tada bio Melih Mahmutoglu, koji je prvo postigao veoma važnu trojku, a potom prošao do koša i pogodio uz faul, što je omogućilo klubu iz „Ulker Arene“ da lakše diše.

Povratak u Sinan Erdem ponovo je više prijao Anadolu Efesu. Partiju karijere tada je pružio AdrijanMoerman koji je postigao 26 poena i povukao Pivare ka trijumfu. Fener se donekle držao do poluvremena, ali je furiozna treća četvrtina donela „plavoj“ ekipi u jednom trenutku i velikih plus 20, što logično, nije bilo teško sačuvati do kraja utakmice.

A onda šesta utakmica koju smo imali priliku da gledamo pre dva dana. Fenerbahčeu je tu igrala samo pobeda i ništa više, jer je Efes imao prvu meč loptu. Dugo smo gledali rezultatsku klackalicu, Pivari su disali za vratom Žocovoj ekipi, sve do poslednje četvrtine. Tada na scenu stupa Marko Gudurić.

Ono što je nekada radio Bogdan Bogdanović u dresu žuto-plavih, činio je Gudurić ove srede. Sipao je trojke sa svih mogućih pozicija i bacao publiku u pravi trans. U jednom trenutku u poslednjoj deonici uspeo je da veže čak tri uspešna šuta sa distance, a meč je završio sa 5/8 sa distance. Ubacio je 21 poen, te se slobodno može reći da je on bio glavni i odgovoran za trijumf Žocove ekipe.

Još pet igrača bilo je dvocifreno u ekipi Fenerbahčea na toj utakmici. Nikolo Meli je dobacio do 14 poena, po 11 su postigli Ali Muhamed i Kostas Slukas, a do učinka od 10 poena su došli Melih Mahmutoglu i Nikola Kalinić. U ekipi Efesa soldinu partiju pružio je Šejn Larkin sa 16 poena, odmah iza bili su naš VasaMicić i Krunoslav Simon sa po 12 poena, te Brajant Danston sa 11 postignutih poena.

I šta onda večeras očekivati? Nema tu mnogo filozofije, znaju i sami igrači. Ovo su utakmice za koje se živi i zbog kojih sve ostalo pada u vodu. Nema sumnje da će i jedni i drugi večeras istrčati na teren maksimalno motivisani, pa im donekle treba oprostiti i poneki promašen šut. Jasno je da će nervoza prisutna i da će sve biti u žaru borbe.

Videćemo još jedno taktičko nadmudrivanje Željka Obradovića i Ergina Atamana, koji su ove sezone prikazali da ekipe uvek mogu više i bolje. Sjajno su vodili Fenerbahče i Efes do Fajnal fora Evrolige i biće uživanje gledati njihov obračun večeras pred sigurno prepunim tribinama Sinan Erdema.

TURSKA 1 - PLEJ-OF, FINALE

Petak

19.00: Anadolu Efes - Fenerbahče /u seriji 3:3/

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar