СЛ: Креће нокаут фаза...

Делфини се загревају против Канађана! Три корака деле изабранике селектора Дејана Савића до титуле у Светској лиги и пласмана на Олимпијске игре у Токију. У четвртфиналу вечерас на Ташу против скромне селекције из Северне Америке.  Срби спремни за Канаду, нема потцјењивања.  Изабраници Дејана Савића ће вечерас играти за полуфинале, Ћирић задовољан приступом играча.

Остали спортови 21.06.2019 | 15:23
СЛ: Креће нокаут фаза...
Након рутинске побједе 20:6 у дуелу са Казахстаном, ватерполо селекција Србије ће вечерас у четвртфиналу завршног турнира Свјетске лиге играти против Канаде.

Помоћни тренер репрезентације Стефан Ћирић рекао је послије сусрета да је меч против Казахстана био припрема његове екипе за предстојећу утакмицу и да је задовољан приступом играча.

"Утакмица која нам је служила да се припремимо за наставак такмичења. Рутински смо привели крају, држали смо концентрацију све вријеме и ниједног тренутка нисмо довели резултат у питање", рекао је Ћирић новинарима послије меча.

Победа у мечу треће фазе води нашу селекцију у нокаут-фазу са првог мјеста групе, а наредни ривал из Сјеверне Америке је према речима помоћника Дејана Савића "озбиљнији залогај" него што се то чини испрва.

"Они су изненадили, побиједили су Мађаре, па су су имали велики пад против Јапана, па су данас намучили Шпаније три четвртине. Максимално опрезно ћемо се припремити за наредни меч. Нема опуштања. Апсолутни смо фаворити и то треба да покажемо", рекао је Ћирић.

Ватерполисти Србије су свјесни улоге фаворита коју имају на турниру, а Душко Пијетловић казао је да је данашњи дан био "опуштајући" за његов тим пред утакмице "на испадање". 

"Нисмо имали тренинг јутрос и ову утакмицу нисмо ни одиграли на максиалном нивоу. Послије прве четвртине смо већ успорили мало ритам и почели психички да се спремамо за Канаду", рекао је Пијетловић.

Он је оцијенио да је Канада јача од Казахстана и да може да добије било кога на турниру. 

"Физички су изузетни спремни, сигурно да ће бити тешко. Ако се опустимо, нећемо лагано добити утакмицу. Ако се припремимо, како треба да се припреми једна екипа која игра четвртифинале, мислим да да нећемо имати проблем", казао је центар српског тима.

Селектор ватерполиста Казахстана Дејан Стојановић рекао је да је очекивао бољу игру и резултат своје екипе у Београду, али је истакао да тим ипак напредује и да се нада да ће његови изабраници у наредном периоду успјети да кроз азијске квалификације изборе мјесто на предстојећој Олимпијади.

"Мислим да су превише импресионирани и о томе морамо да разговарамо. У реду је респект, али да то није нешто што прелази у страх. Надао сам се бољим резултатима и бољој игри, али је ово реално стање и квалитет на крају исплива на површину, морамо много да радимо да бисмо изборили пласман у Токио", рекао је селектор Казахстана.

Србија ће вечерас од 21 час играти са Канадом у посљедњој утакмици четвртфиналног програма на Ташмајдану.

Чудан је систем такмичења на финалном турниру Светске лиге. У групној фази није било испадања, играло се досад само за пласман, сада следи оно право. Креће нокаут фаза такмичења, а Делфини вечерас (21.00) на отвореном базену Ташмајдана имају лак посао против Канаде.

Ватерполо је спорт где аутсајдер тешко може да изненади фаворита, па је овде све јасно. Изабраници селектора Дејана Савића требало би да остваре лаган тријумф и обезбеде полуфинале такмичење у Београду где чекају победника меча Мађарска – Аустралија.

Поставље се питање само са коликом разликом ће Србија да победи Канаду која је на старту изненадила Мађарску. Ипак, уследили су убедљиви порази од Јапана и Шпаније. У табору европског и олимпијског шампиона нема опуштања и потцењивања ривала.

“Канада напредује и морамо да будемо опрезни. Наравно да смо огромни фаворите, али сусрет треба да искористимо и за неке ствари пред наредне мечеве”, рекао је Стефан Ћирић помоћник Дејана Савића.

У претходном сусрета против Казахстана наш селектор одмарао је Милоша Ћука и Милана Алексића, на голу је цео меч био Гојко Пијетловић уместо првог голмана Бранислава Митровића.

“Против Шпанаца су Канађани одиграли одлично. Представљају изненађење, јер није лако победити Мађарску, без обзира на састав. Не очекује нас лак задатак, морамо да наметнемо наш ритам и мислим да неће бити никаквих проблема”, истакао је Страхиња Рашовић за портал ватерполовести.цом.

Последњи пута наша репрезентација је играла против Канаде пре пет година у Светској лиги и победила са 16:11.

У осталим мечевима, Хрватска и Шпанија не би смели да имају проблема против Јапанда, односно Казахстана, док се најнеизвеснији сусрет очекује од 15 часова у дуелу Мађарске и Аустралије. Наши северни суседи су у кризи последњих година, изгубили су корак за Србијом и Хрватском. Мађари су у Београд дошли у подмлађеном саставу. На старту су шокирани од Канаде, али дижу форму како се такмичење ближи завршници.

Аустралијанце са клупе предводи некада велики ас хрватског ватерпола Елвис Фатовић. Карактеристично за Озије је да су одлични пливачи, да могу да буду неугодни. Против Хрватске су водили после првог полувремена, али су Баракуде у наставку серијом 5:0 успеле да славе. На отварању финалног турнира Светске лиге су намучили Србију, али на крају је било 12:8 за домаћина.

Традиција је на страни Мађара који су добили шест од последњих осам сусрета. Два су завршена без победника. Пре четири године у Светској лиги су Аустралијанци последњи пут славили против Мађарске, било је 9:6.

Подсетимо, за овај турнир важе и нова правила. Од прошле године, после фаула, играч ће имати право директно да шутира са шест метара (раније са пет), а унутар те зоне, сваки прекршај с леђа биће кажњаван петерцем. Ватерполиста после корнера не мора да дода, већ има право да уплива и да шутира ка голу.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар