Србија није више на "црној листи"

Србија се више не налази на "црној листи" ФАТФ потврђено је за "Блиц Бизнис".

Србија 21.06.2019 | 10:33
Србија није више на "црној листи"
На пленарној Скупштини ФАТФ процењено је да су испуњени сви захтеви када је реч о борби против прања новца и тероризма.

Конкретно, скидање са ове листе значи да наша земља испуњава услове за отварање још једног, важног поглавља у преговарачком процесу са ЕУ.
 
Како је "Блиц Бизнис" писао пре неки дан, 17. јуна је почело петодневно пленарно заседање Међудржавног тела за борбу против прања новца (ФАТФ) на коме је одлучено да Србија не представља ризик за међународни финансијски систем.

Међудржавно тело за контролу и спречавање прања новца (ФАТФ) донело је међународне стандарде у овој области 2012. године, а Србија се обавезала на њихову примену. Званичници до сада нису много причали на ову тему. Премијерка Ана Брнабић својевремено је за Инсајдер рекла да је одлука ФАТФ политички мотивисана и да су САД биле те које су инсистирале на томе да се усвоји извештај према коме је Србија несигурна земља у овој области.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић тада је понудила другачије образложење, тврдећи да је највећи проблем због ког се Србија нашла на тој листи било касно подношење кривичних пријава за злоупотребе положаја, између осталог и прања новца у одређеним банкарским аферама, првенствено у "случају Шарић".

На листи ФАТФ Србија се први пут нашла у фебруару прошле године. У међувремену су биле две ревизије, у јуну и у октобру. Наше власти су тврдиле да су испуњене све препоруке ФАТФ, али је Србија и даље остала на листи јер како су тврдили у ФАТФ "нису отклоњени сви стратешки недостаци у спречавању прања новца и финансирања тероризма".

Тада је у извештају оцењено да би Србија требало да примењује механизме спречавања прања новца и борбе против финансирања тероризма у односу на адвокате и да пружи доказе да се примењују санкције у овим преступима.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ста нас брига

21.06.2019 09:11

зато РС неце да усвоји ниста јер многима одговара да се перу и извлаце паре из РСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

21.06.2019 09:54

Само пријатељ Миле и његови!

ОДГОВОРИТЕ