Srbija nije više na "crnoj listi"

Srbija se više ne nalazi na "crnoj listi" FATF potvrđeno je za "Blic Biznis".

  • Vijesti
  • Srbija


Na plenarnoj Skupštini FATF procenjeno je da su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i terorizma.

Konkretno, skidanje sa ove liste znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje još jednog, važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU.
 
Kako je "Blic Biznis" pisao pre neki dan, 17. juna je počelo petodnevno plenarno zasedanje Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) na kome je odlučeno da Srbija ne predstavlja rizik za međunarodni finansijski sistem.

Međudržavno telo za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) donelo je međunarodne standarde u ovoj oblasti 2012. godine, a Srbija se obavezala na njihovu primenu. Zvaničnici do sada nisu mnogo pričali na ovu temu. Premijerka Ana Brnabić svojevremeno je za Insajder rekla da je odluka FATF politički motivisana i da su SAD bile te koje su insistirale na tome da se usvoji izveštaj prema kome je Srbija nesigurna zemlja u ovoj oblasti.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković tada je ponudila drugačije obrazloženje, tvrdeći da je najveći problem zbog kog se Srbija našla na toj listi bilo kasno podnošenje krivičnih prijava za zloupotrebe položaja, između ostalog i pranja novca u određenim bankarskim aferama, prvenstveno u "slučaju Šarić".

Na listi FATF Srbija se prvi put našla u februaru prošle godine. U međuvremenu su bile dve revizije, u junu i u oktobru. Naše vlasti su tvrdile da su ispunjene sve preporuke FATF, ali je Srbija i dalje ostala na listi jer kako su tvrdili u FATF "nisu otklonjeni svi strateški nedostaci u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma".

Tada je u izveštaju ocenjeno da bi Srbija trebalo da primenjuje mehanizme sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma u odnosu na advokate i da pruži dokaze da se primenjuju sankcije u ovim prestupima.

(Blic)

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

sta nas briga

21.06.2019 11:11

zato RS nece da usvoji nista jer mnogima odgovara da se peru i izvlace pare iz RSa.

Da

21.06.2019 11:54

Samo prijatelj Mile i njegovi!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.