БиХ ближе НАТО савезу него ЕУ

На питање када би БиХ сутра имала могућност бирати ЕУ или НАТО, Комшић одговара да је БиХ потребно обоје те да би волио да је БиХ у статусу који има Хрватска, али мишљења је да је држава ближе НАТО-у због чега се томе и више треба посветити, јер је теже испунити оно што ЕУ тражи.
 
 

Босна и Херцеговина 21.06.2019 | 09:36
БиХ ближе НАТО савезу него ЕУ
Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић потпуно непотребним назвао је оспоравање усвајања Првог годишњег националног плана (АНП) од политичких представника из Републике Српске, јер је прије девет година БиХ била у условљеном Акционом плану за чланство (МАП) у Сјеверноатлантском савезу (НАТО).

Појашњавајући у интервјуу за Фену шта овај документ значи, нагласио је да је услов из Талина укинут у децембру прошле године и сада је од БиХ затражен АНП те Комшић сматра да не постоји довољно разумијевања шта то значи.

Разумије, каже, политику политичких представника РС-а и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) чији је лидер предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, да не желе БиХ у НАТО-у, али неко други ће одлучити да ли је БиХ спремна на то чланство и то за годину, пет или 50 година.

- АНП је документ који се редовно доставља и за њега није потребна политичка одлука. Она је већ донесена 2010. године - став је Комшића.

Будући да се за ово питање веже и именовање новог предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије (СНСД), Комшић је појаснио да политика која жели тај мандат најављује да неће проводити оно што је усвојено, односно неће проводити закон.

- Онда се поставља логично питање како особи која најављује непоштовање усвојених закона дати мандат и особи која неће проводити раније усвојене одлуке Предсједништва БиХ. Ово никоме не иде у прилог, ситуација је потпуно бесмислена - казао је Комшић.

Чак је истиче предлагано да се тај документ који треба бити достављен у сједиште НАТО-а у Бриселу не зове Први годишњи национални план, него некако другачије, само да се достави, а онда ће се они у Бриселу изјашњавати о томе да ли је то добро или не.

На питање када би БиХ сутра имала могућност бирати ЕУ или НАТО, Комшић одговара да је БиХ потребно обоје те да би волио да је БиХ у статусу који има Хрватска, али мишљења је да је држава ближе НАТО-у због чега се томе и више треба посветити, јер је теже испунити оно што ЕУ тражи.

С друге стране, сматра да је НАТО психолошки потребнији јер ће то људима одагнати страх од сукоба у БиХ. Када је држава чланица НАТО-а, додаје Комшић, то значи да нема више рата у БиХ.

Када је у питању рад Предсједништва које до сада одржало три редовне и неколико ванредних сједница, Комшић каже да би било боље да се редовне сједнице одржавају много чешће, а да се институт ванредних користи мање.

Комшић у интервјуу Фени каже да није сигуран зашто предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик није заказивао чешће сједнице. Да ли је то, како каже, због односа према овом послу или његова заузетост послом у Бањој Луци.

Подсјетио је да је у мандату у којем је Комшић раније био члан Предсједништва колективни шеф државе засједао најмање два пута мјесечно понекад и чешће, те Комшић најављује да када он преузме предсједавање том институцијом наставит тако радити у складу с материјалима који пристижу.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

М

21.06.2019 07:45

Комсицу дрзаве нема свати у ту празну главу.а то што упорно подрзавас нато па није ни чудо кад вас је тај нато читав рат спасаво и сад му морате лизати дупе.управо тај нато је због болесне идеје злочинца алије коју си и ти подрзаво нато напао Србе.зато свој сарајевски пашалук води , ал Републику Српску не дирај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Денн

21.06.2019 08:16

Нема ста,?? Мудар си ти неки,,

Name

Дзоо

21.06.2019 08:37

Друзе иди попи дозу уватило те сутра да одрзе референдум гарантујем ти зивотом 50% градјана у РС подрзало би улазак у Нато. Разлог врло једноставан неце нико висе да ратује за лопове ало

Name

Ре

21.06.2019 09:07

Потпишеш нешто, а обда пљунеш на свој потпис. Како се зову такви људи?

Name

М за све

21.06.2019 10:17

Јесу се ови из федерације расписали.дрофа их опасно уби.ако вам се иде у нато изволите ал без Републике Српске слободно

Name

Ре дјоо

21.06.2019 10:23

Цуј 50 %. Ниси ти свој.ко што сте причали да је референдум којег сте одржали 90 био легитиман и на крају прицате како су и срби изашли вецином.толико о вашој лази

Name

Е

21.06.2019 07:53

Тако близу ал ипак далеко и НАТО и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

21.06.2019 08:01

Који је то мамлаз ,то је изјавио само да насупротује србима. Па да се свима државама ЕУ постави тако питање увјерен сам да би сви били за ЕУ него за НАТО,али кад је неко мамлаз он је за увјек мамлаз ,за њега је битно да се само постави против воље РС,незнајући да тај начин понашања не води никуда ,БиХ ће бити заробљена земља мамлазима до год су такви мамлази на власти,на жалост то је БиХ,само се такмиче ко ће бити већи мамлаз,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

21.06.2019 08:42

Друзе ти си мамлаз цовек зели свим као себи. Ако незнас улазак у Нато нема висе месања Србије и Хрватске нема висе рата е ту је проблем код нас сто Србујемо. Иди на Косово и брани Србство.

Name

тртмрт

21.06.2019 08:19

у ЕУ улазите : никада јер такве криминалце и корупцију не зели нико, такодјер и безвласце НАТО улазите ускоро, јер сте опкољени са НАТО дрзавама и то зели УСА, а Миле це убрзо потписати јер инаце има Проблем са УСА ( својим менторима), лагано одлази у Бјелорусију нпр. а лова је вец вани покрадена од властитог народа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

што не демилитаризација

21.06.2019 08:35

Што би баш чланство у неком војном савезу? Зар не би било логично после свега да БиХ буде демилитаризована зона, а да новац за војску смањимо и употребимо дио за опрему и обуку јединица за интервенцију због све чешћих природних катастрофа? Ми смо овдје војно свакако небитни, небитне су Србија и Хрватска, а њихова војска је толико БО, да само могу плакати и молити Богу да нас све овдје страшни суд обидје, наравно, ако се велики стварно потуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

21.06.2019 09:06

Путуј у НАТО Игумане и не гледај у РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. Ми цемо са РЕПУБЛИКОМ СРБИЈОМ. Куд они ту и ми. Једино ако хоцете опет да прегласавате српски народ како сте то радили 1992 а онда нека нам је свима Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре петар

21.06.2019 09:30

Друзе ниси добар никако с главом.Ти би ратовао опет?А у другом или трећем зивоту цес зивјети како треба.Прошири видике мало не би ти шкодило због менталног здравља.

Name

За Петра Сероњу

21.06.2019 10:08

ајд мамлазе охлади мало.

Name

Ре ре петар

21.06.2019 10:15

Па управо ви који подржавате нато би опет у рат.свако нормалан бјежи од рата а ви у њега идете.па тај исти нато свуда прави проблеме.ако си читав онда невидис

Name

Ре за петра

21.06.2019 10:22

Ти мамлазе разгули.Србе не волите очима видјет а сад додјес ту просипат неке приче.цовјек је у праву.због луде идеје о исламској босни тај исти нато је убијо Србе који су се још 90 одупријели терористима.слободно идите у нато ал без Републике Српске.

Name

Ни Србија Вас Неће

21.06.2019 11:50

Хоћете, хоћете.Бухахаха.

Name

Дзоо

21.06.2019 13:47

Само да знате ово вам је истина иде референдум или Додо мора пристати за Мап ако не призна тад цемо видјети колико градјана неце или хоце у нато гарантујем ти 80 % це заокрузити за Нато па ви сад контај те. Досао цар до дувара и нема куда инаце морамо се припремити за тракторијаду и Војводина иде Сандзак це у ЦГ не у Босну Пресевска долина погоди те где. Е ајмо сад Србиват где смо год Србовали и балване ваљајли скоро нема Срба јос ово мало у Србској и Цосиц и Слоба це мирно да поцивају испунице се њихов Сан сви Срби у једној дрзаву. Волио би да гресим?!

Name

Аустриа

21.06.2019 14:33

Нема он нити мозга нити културе нити националности то људи треба мотке унистити све до земље од сда хдз дф снсд тосу отрови цовјецанства гади мисе фујјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дx

21.06.2019 17:34

Гадили ти се СДА,то не али некоме се и то гади,ту је проблем

Name

нико никановиц

23.06.2019 10:19

Нато-у требају војници за попуњавање страних мисија. Њихови су за те послове прескупи а и стета је. За БиХ цланство у НАТО и не би било лосе само треба несто обецати и србима, неки средњи пут, као унутра а и напољу, мало тамо мало овамо, па да свако продаје народу своју прицу. Али вас тројица у предсједниству се не мозете оцима гледати а камоли договорити и стално се бојите попустити јер це то онај са друге стране стола продати као своју побједу. Искрено рецено, пуно за реци немате ни ти ни госп. Дзаферовиц, нисте ви ти који могу одлуцити, по томе је у најбољем полозају у предсједниству БиХ Додик. Дзаферовиц не мозе ниста без Изетбеговица а ти ионако немас пуно ста за реци јер онда нема пристанка хрвата које ти не представљас или они те не признају. Ста це бити од те насе Босне само Бог зна, народ је се вец увелико ослободио ратних размисљања али му политицари недају да то заокрузи. Лијепа би то била земља, Босна мултинационална, свако равноправан и свако једнако постован, брзо би се та земља и изградила јер су босанци вриједан народ. Само да није политике и тудих интереса. Одем понекад у ту Босну, на улици не мозес разликовати ко је које вјере или нације, додусе мало се муслимани разликују по носњи али ако. Свако има једну главу, два ока у њој, два уха, двије руке вриједне, нема ту ја сам ја а ти си ти или боље рецено "они".

ОДГОВОРИТЕ