Боровница за добар вид и здравље

Воће је природни извор шећера и многобројних хранљивих материја, а на листи најздравијих је бобичасто, посебно боровница

Здравље 21.06.2019 | 09:12
Боровница за добар вид и здравље
СТРУЧЊАЦИ за исхрану готово никада не пропуштају да истакну значај воћа. Оно је природни извор шећера и многобројних хранљивих материја, а на листи најздравијих је бобичасто воће, посебно боровница. Овај сићушни тамноплави плод на здравље организма утиче тако што помаже у раду мозга, омекшава суву кожу, а спречава и развој канцерогених ћелија.

Истраживање је показало да боровнице садрже највише антиоксиданата од свог воћа и поврћа које је до сада испитано. То је главни разлог зашто су ови тамноплави плодови добри за јачање имуног система.

Једна студија показала је да две порције свежих боровница на дан смањују ризик од губитка вида услед старења за чак 38 одсто.

Боровнице благотворно делују и на срце и крвне судове. Наиме, хранљиве материје из бобица помажу артеријама у ширењу и уопште утичу на бољу проходност свих крвних судова, што спречава како срчани тако и мождани удар.

Боровница има веома низак гликемијски индекс, па је ретка воћка која може да се нађе у исхрани дијабетичара.

Шака ових ретких плодова садржи доста влакана, због чега помаже хидратацији цревног тракта, што је врло битно за добро варење, као и за пражњење црева.

С обзиром на то да садрже велику дозу мангана, препоручују се и за очување здравља костију.

ЧАЈ

ОД БОРОВНИЦЕ лековит је и лист од кога се припрема чај. У народној медицини препоручују га за снижавање нивоа шећера у крви, за превенцију и лечење болести органа за варење, бубрега, органа за дисање, код реуматизма и хемороида, за чишћење крви…

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар