Свјесно се крше судске одлуке

- Милорад Бабић враћен је на радно мјесто извршног директора за техничке послове у "Путевима Републике Српске", а онда, у истом дану, смијењен са те позиције.

Република Српска 21.06.2019 | 08:00
Свјесно се крше судске одлуке
Претходно је, истог тог дана, 31. маја, на редовној сједници Надзорног одбора "Путева" Душко Гојић разријешен функције в.д. извршног директора за техничке послове, а затим експресно и постављен на исту позицију, након смјене Бабића.

Наиме, 5. децембра 2018. године, Основни суд у Бањалуци пресудом је обавезао "Путеве Републике Српске" да Бабића врате у директорску фотељу у којој је раније сједио. Ту пресуду потврдио је Окружни суд у Бањалуци, и то 15. априла, тако да је она постала правоснажна, али и извршна.

Међутим, будући да је на тој позицији као в.д. извршног директора био Гојић, Надзорни одбор "Путева Републике Српске" га је разријешио посљедњег дана маја, на својој редовној сједници.

Надзорни одбор је потом, на истој тој, редовној сједници, донио одлуку којом извршава судску пресуду, те Бабића именовао за извршног директора за техничке послове у "Путевима Републике Српске". И та одлука одмах је ступила на снагу.

Али, Бабић се није успио ни обрадовати, а већ је услиједио хладан туш - Надзорни одбор "Путева Републике Српске" је, такође 31. маја, засједао и ванредно, те је на тој сједници донио одлуку о разрјешењу Бабића, а онда у његову фотељу поново поставио Гојића, који је, дакле, изнова постао в.д. директора.

Ова парадоксална ситуација, потврђује нам Бабић, и њега је и те како изненадила.

"Невјероватна ситуација. Не знам више шта значи закон. Више од три године чекам ту пресуду, добио сам је, и на крају се догоди ово. Био сам вани, зову ме, питају кад ћу бити у фирми да преузмем функцију. И у међувремену ме зову, кажу ми да сам опет смијењен", каже Бабић у изјави за "Независне".

Бабић је, иначе, "Путеве Републике Српске" тужио након што је смијењен 31. марта 2016. године. Кренуо је сада у нову правну битку, с циљем да се пресуда спроведе, те зато што је, тврди, поново незаконито смијењен.

Са друге стране, за Стојана Лазаревића, в.д. предсједника Надзорног одбора "Путева Републике Српске", нема ништа спорно у овом случају.

"Ту одлуку је донио Надзорни одбор. Пресуду смо извршили, али за неколико мјесеци њему истиче мандат и гледали смо да се не прекида континуитет у извођењу радова. Нисмо оштетили Бабића", рекао је Лазаревић.

На питање ко ће да издвоји новац уколико Бабић поново на суду добије "Путеве Републике Српске", Лазаревић одговара "Платиће 'Путеви' вјероватно".

Подсјетимо, недавно је забиљежен готово идентичан случај. Наиме, Влада Републике Српске испоштовала је судску пресуду и Предрага Томића вратила на позицију директора Инспектората РС с које је смијењен прошле године.

На истој сједници је разријешила вршиоца дужности директора Инспектората Данијелу Батар. Међутим, само неколико минута касније Влада на истој сједници Томића поново смјењује, а Батареву - именује.

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Перо

21.06.2019 06:17

Само Боже сацувај од ове бахатости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

21.06.2019 06:47

А јест га натегло. Ста си ти јаране помислио да си паметан

Name

Ре

21.06.2019 07:42

Ти си будала, странка увјек добије плату у пуном износу како донесе суд, страна која губи плати , а то је влада или ко вец плате и судске троскове.А стварно су га зајебали тупсоне, цовјек ниста не ради годинама а бере енормна примања, а супље главе као ти славе власт и плацају пенале.Е крим творевине .....

Name

Игор

21.06.2019 06:18

о кру те је*о па то је брука од бруке! хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцани

21.06.2019 07:10

Залосно је да неко подрзава овакву незаконитост,овоме се противи здрави разум.Људи који су заврсили гарадјевиски факулете на најпостенији нацин и који имају намјеру да ураде несто у области за коју су компентенти.Ста це текстилац знати о континуираном изводјењу радова.Његова копентентност нема везе са клизистима и мостовима.Бема има портебу за токвим сколованим технолозима,не сију се одијела и не прави се обуца у путевима ,маните се висе цорава посла упопастисе цитаву стратегију предузеца.Примају се људи без конкурса ,а над најобразованијим инзењере који су дузе година у тим предузецу врси се невидјени "Прогон и Мобинг". Доли су људи на прве позиције без знања и образовања за дату област.Додјете у ситуацију да изадјете на паузу и да се немате гдје вратити.,неко је вец примљен исједи на васем радном мјесту.Цињењица је да се врси прогон над онима који су досли по законској регулативи.Медју запосленим дип.инг.гарадј. имате и оне који су постигли надпросјецно образовање на факутету ,били сјани студенти и зеле да се одузе дразави јер их је дрзава стипендирала и то је њихова обавеза јер су примљени на посао уз препоруке својих професора са градјевиског факулета.Назалост таквима се настоји ускратити право на рад .Са надпросјецно паметним нико не зели да разговара , први људи предузеца се не јављају на телефо и недозвољававају никакву комукацију са најобразованим у предузецу.Да ли медју њима влада страх о незнању или таквима не знају дати радну обавези.Сто је најтагицније и грих таквима нема мјеста и једноставно су одстањени .Такви би могли да ријесе пуно проблема и зеле да то фукцинисе ,назаласт стигли су првопозицонирани из малих мјеста нису дорасли тим пословима.Бањалуцани питају ,засто је ресорни мистар дозвилио такав хаос и безакоње у ЈП Путеви РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.06.2019 07:45

Сам Драган Чавић кад је преузео ел. крајину рекао је да су тамо неки менаџери који немају појма али се прилагодио и прикључио нашој пропасти.

Name

Посматрач

21.06.2019 07:12

Саме преваре. Смјене неког, онда суд досуди наравно да је незаконито смјењен, он добије исплату плата и на крају подијеле то међу собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА ПУСТИ

21.06.2019 07:25

НИЈЕ МЕНИ ДО ДИРЕКТОРА НЕГО СТО БУК БИЈЕЉИНСКИ И МИЦИН ЈОС НИЈЕ ИСПЛАТИО ПЛАТЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путеви

21.06.2019 07:52

Највећи криминал је у Путевима , овог Гојића искључиво држи Кајо и Тегелтија јер пере паре за њих а директор Несиц је прича за себе , он ће вјероватно брзо на робију јер толико јавно радити криминал и корупцију то ни будала не би тако радио , сви радници не могу схватити ко стоји иза њега јер за толико криминала а не смјењују га

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

21.06.2019 08:05

Нема краја хаосу и Републици Српској! све је већ давно пропало, остали су старци и они које чека Ново гробље. Дјеца су озбиљно упозорена да не долазе, а нарочито у Бања Луку. Ако треба да се видимо , виђамо се у Хрватској или Србији. ВЕЋ СУ ОВИ ТИРАНИ НАЈАВИЛИ ОПОРЕЗИВАЊА ПРИМАЊА ИЗ ИНОСТРАНСТВА, ПА СЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ ДА СЕ НЕ ШАЉЕ ПОШТОМ ИЛИ БАНКАМА! ТЕРОР НАД ВЛАСТИТИМ СТАНОВНИШТВОМ ЈЕ ТОЛИКО ЗАЖИВИО ДА ЋЕ УСКОРО ВЕЋ БИТИ ЕМИСИЈЕ НА РАДИЈУ И тв У КОЈИМА ЋЕ СЕ УПОЗОРАВАТИ: ГДЈЕ ТАЈ ДАН ПОЛИЦИЈА ПРЕМЛАЋУЈЕ ГРАЂАНЕ И ГОСТЕ!!!! кУМОВИ И ТАЈКУНИ УВОЗЕ ОТПАД И ЗАГАЂУЈУ СРЕДИНУ, А УСКОРО ЋЕ СЕ СПОРАЗУМЈЕТИ С СТРАНЦИМА ЗА КОЛИКО ЋЕ ПРОДАТИ ОВАЈ ПРАЗАН ПРОСТОР "ПРИСТОЈНИМ ЕВРОПЉАНИМА И АРАПИМА"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

судска пракса

21.06.2019 08:41

Мирко Стојчиновић, некадашњи замјеник правобраниоца РС осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на 4,5 године, због злоупотребе службеног положаја или овлашћења. Пресудом су проглашени кривим за малверзације у предметима “Наш дом”, “Грађа” и “Пољопривредна школа” којима је, према наводима оптужнице, град Бањалука претрпио вишемилионску штету. Такође, обојици је изречена мјера забране обављања послова државних службеника којима је повјерено управљање имовине. Стојчин и поред забране је пом.дир. за надзор у РУГИПП, тј. надзире законитост укњижби у катастре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоће то

21.06.2019 09:05

Кад институције попут предсједника, парламента и сличне отворено кажу да неће прихватити одлуку највише судске инстанце, зашто би онда ико испод њих поштивао било какве судске одлуке? Тражили сте правну анархију, уживајте у резултатима. Не заборавите аплаудирати и овај пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земља чуда

21.06.2019 09:29

Шта још може да нас изненади у земљи чуда. Није чудо што нас цијели свијет сматра неандерталцима.

ОДГОВОРИТЕ