Гдје ће Караџић служити казну?

Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) још није донио одлуку о томе у којој ће држави Радован Караџић издржавати казну доживотног затвора, на коју је правоснажно осуђен 20. марта ове године.

Република Српска 20.06.2019 | 21:35
Гдје ће Караџић служити казну?
– Предсједник Међународног кривичног суда за бившу Југославију, судија Кармел Ађијус ускоро ће донијети одлуку – потврдила је Хелена Еглестон портпарол из Хага.

Иначе, из Хага је раније речено да ће, након што секретар ступи у контакт с “једном или више држава како би утврдио јесу ли спремне да се у њима извршава казна” одлуку ће донијети предсједник.

На страницама Механизма за казнене судове наводи се да би 70-годишњи Караџић казну могао одслужити у државама чланицама Уједињених народа, које су потписале уговор и пристале примити осуђенике МКСЈ-а. То су Норвешка, Шведска, Финска, Данска, Естонија, Велика Британија, Белгија, Њемачка, Пољска, Француска, Аустрија, Италија, Шпанија и Португал. 

– Разговор је обављен са свим споменутим земљама. Сигурно је да Караџић неће бити изручен Србији, како се спомињало, али ни земљама које су јој блиске – потврдио је извор из Трибунала.

Коначна пресуда у предмету “Младић”, према тренутним пројекцијама, очекује се до краја 2020. године.

(Аваз)