Gdje će Karadžić služiti kaznu?

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) još nije donio odluku o tome u kojoj će državi Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen 20. marta ove godine.

Republika Srpska 20.06.2019 | 21:35
Gdje će Karadžić služiti kaznu?
– Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sudija Karmel Ađijus uskoro će donijeti odluku – potvrdila je Helena Egleston portparol iz Haga.

Inače, iz Haga je ranije rečeno da će, nakon što sekretar stupi u kontakt s “jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izvršava kazna” odluku će donijeti predsjednik.

Na stranicama Mehanizma za kaznene sudove navodi se da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama Ujedinjenih naroda, koje su potpisale ugovor i pristale primiti osuđenike MKSJ-a. To su Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španija i Portugal. 

– Razgovor je obavljen sa svim spomenutim zemljama. Sigurno je da Karadžić neće biti izručen Srbiji, kako se spominjalo, ali ni zemljama koje su joj bliske – potvrdio je izvor iz Tribunala.

Konačna presuda u predmetu “Mladić”, prema trenutnim projekcijama, očekuje se do kraja 2020. godine.

(Avaz)