Тужилаштво БиХ пријети прогоном?

У саопштењу државног Тужилаштва наводи се да су притисци на рад правосуђа велики, али између редова пише и да они који критикују правосуђе треба да поведу рачуна, јер је отворен предмет.

Босна и Херцеговина 20.06.2019 | 19:24
Тужилаштво БиХ пријети прогоном?
Правосуђе трпи притиске, саопштило је државно Тужилаштво. У истом саопштењу пише и да се истрага води против лица које је документовало видео-снимком потенцијалну корупцију и тако помогло правосуђу. Ријеч је о случају "Тегелтија".

"Саопштавамо, с обзиром на то да су у посљедње вријеме присутни свакодневни и интензивни притисци на рад ВСТС-а БиХ, Тужилаштва БиХ, односно правосуђа Босне и Херцеговине у цјелини, а који притисци у одређеној мјери већ почињу ометати редовни рад правосуђа, да је Тужилаштво БиХ формирало предмет гдје ће се са дужном пажњом и у складу са законом испитати мотиви и разлози особа које путем медија шаљу јавности такве негативне поруке о раду правосуђа, са циљем дестабилизације правосудног система", наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Нажалост, поново долази до замјене теза, у којој се медији претварају у страну у сукобу који не постоји, а све у покушају да се одређени људи у правосуђу сачувају од било какве одговорности, каже Елдин Карић из Антикорупционе мреже невладиних организација у БиХ.

Јасно је да је лов на неистомишљенике, који је у БиХ отворен давно, сада додатно изрекламиран као пожељан, каже аналитичарка Тања Топић.

"Тужилаштво БиХ застрашује критичаре кривичним прогоном, што је недопустиво", тврде у "Транспаренсију БиХ".

"Најава Тужилаштва БиХ да ће преиспитати негативне поруке о свом раду и формирати предмете о њима, представља застрашивање јавности кривичним прогоном, јер овакве критике спадају у слободу изражавања и својствене су демократским друштвима", пише у саопштењу "Транспаренси Интернешнела".

Тужилаштво БиХ је спорно саопштење објавило 19. јуна.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

20.06.2019 17:26

Бандо поцркали дабогда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2019 18:23

Док се багра из ВСТ не процесуира од независног тужилаштва тј. неког тима не треба уопште уважавати њихове мјере. Шта је сад онај крив што је снимио, па такав закон је и Лукач за полицију предлагао. Ту границе брезоблазлуку не би било.

Name

Кадија

20.06.2019 18:27

ВСТВ је цијело врх крим пирамиде и они, обзиром да брају судије бих, су организована криминална банда која се неће дати сменити без борбе. Само их притећи и то народ да се дигне са моткама, јер су то изабраници режима. Кад они падну, падају председ. судова, тужиоци...отвара се крим досије.

Name

Тамо неки...

20.06.2019 17:36

Док се из правосуђа БиХ не склони особа по имену Милан Тегелтија, нама напретка нема. А ви можете причати свакакве приче, али то је персона од које се мора почети. Клупко ће се касније само размотати... Ако се он извуче, овдје ће бити још теже живјети. И биће нас сваког дана све мање и мање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2019 22:29

Само један да падне И клупко се одмотава има да пројева као славуј.

Name

кадилук

20.06.2019 18:12

Проћи ће и ова окупација, као и све прије ње, али ће остати горак укус како смо као народ били кукавице, и допустили багри и неколицини бахатих и корумпираних да униште и раселе народ и друштво, а да народ углавном није смио да дигне главу и побуни се против неправди, пљачке и разарања, све док пожар није дошао до њега и његове породице, а онда је било касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

20.06.2019 18:17

"Врши се притисак и омета се вас рад"... Јадници...смета вама што се открива којим се све малверзацијама и криминалом правосуђе бави у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.06.2019 18:31

Треба и дефинитивно да казу народу да нису њихов суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.06.2019 20:20

У наопакистану ме вец одавно висе ниста не изненадјује, осим људске глупости и недостатка осјецаја за одговорност. То ме увијек изненади. Умјесто да поднесе оставку и поднесу оставку, судије пријете јавности. Па то нигдје на свијету нема! Само у лудој земљи, каква је ова! Ово је сумрак сумрака и суноврат суноврата правосудја и демократије! Ово све треба посмјењивати због увриједе судске и тузилацке струке! Овакве судије и тузиоци су брука и увреда за све постене судије и тузиоце и не само за њих, вец и за цитаву јавност у БиХ! Сад одлицно разумијем Мектица ста је годинама прицао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Румунија

21.06.2019 07:51

Ако је огроман број градјана незадовољан, велико је питање какав је исход!?

ОДГОВОРИТЕ