Расте нова кост ?

Коришћење савремених технологија, осим великих предности које доноси са собом, са друге стране, мало по мало, узима данак нашем здрављу.

Путовања 20.06.2019 | 09:00
Расте нова кост ?
Веровато сте већ чули за појаву названу "селфи зглоб", али сада имамо нешто што није само још један савремени медицински проблем - већ нешто много веће.

Изгледа да би у врату могла да почне да нам расте нова кост, за шта су "криви" наши паметни телефони... или живот са модерном технологијом уопште.

Време које проводимо буљећи у екране наших паметних телефона узима данак, па ће тако интензивна употреба технологије временом благо трансформисати наш скелет. Наиме, неким младим људима су почели да се развијају кошчати шиљци изнад врата.

Избочена лобања, позната још и као спољна окципитална (потиљачна) избочина, понекада је толико велика да можете да је осетите под притиском прстију на дну лобање.



"Био сам клиничар 20 година и у последњих десетак откривам све више пацијената са том израслином на лобањи", рекао је медијима аустралијски научник Дејвид Шахар, са Универзитета Саншајн коуст.

Узрочно - последична веза још није потпуно установљена, али је могуће да израслина настаје као последица сталног савијања врата под неудобним угловима како бисмо могли да видимо што се дашава на екрану паметних телефона.

Глава човека је тешка скоро пет килограма, па свако нагињање напред доста напреже врат. Прецизније, напреже задњи део врата, од испупчења потиљачне кости, па до избочине коју чини шиљати наставак седмог вратног пршљена.

Снажни мишићи тог дела усправљају главу и нагињу је у назад. Од учесталог савијања врата, сматрају стручњаци, настаје такозвани "текстуални врат".

Текстуални врат (енгл. теxт нецк) у стању је да повећа притисак на место на коме се вратни мишићи додирују са лобањом.

Тело тада, вероватно реагује изградњом нове кости, што за резултат има појаву шиљатог испупчења. Тиме тежина остаје распоређена на већу површину.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар