Америка треба бити одлучнија

Сједињене Америчке Државе (САД) и НАТО савезнице не могу бити амбивалентне према Западном Балкану.

Свијет 20.06.2019 | 08:30
Америка треба бити одлучнија
Закључио је то Одбор за вањску политику америчког Сената на сједници под називом "Проширење НАТО-а: испитивање приступања Сјеверне Македоније".

Одбору су се обратили вршилац дужности помоћника државног секретара за Европу и Еуроазију Пхилип Реекер и вршитељка дужности помоћнице министра одбране за међународну сигурност Катхрyн Wхеелбаргер.

Wхеелбаргер је рекла да су руски поступци у цијелом региону изазвали раширен скептицизам према руској влади и подстакли неколико земаља да се још ближе укључе у НАТО, посебно у цyбер домену.

САД и наши НАТО савезници, поручила је Wхеелбаргер, не могу бити амбивалентни према Западном Балкану.

- Недјеловање у овом региону изазива руске злоупотребе, о чему свједочи покушај државног удара у Црној Гори у октобру 2016. године, агресивна кампања дезинформације како би се утицало на референдум у Сјеверној Македонији у септембру 2018. године и појачана политичка парализа у БиХ од избора Милорада Додика, проруског, етничког српског националисте за предсједавајућег Предсједништва БиХ у октобру 2018. - истакла је Wхеелбаргер током сједнице одржане у сриједу у Вашингтону.

Према њеним ријечима, Сјеверна Македонија је блиско сарађивала са САД-ом на сузбијању утицаја Русије у кибернетичком простору, укључујући и покретање система за надоградњу цyбер сигурности.

Нагласила је да након приступања Словеније, Хрватске, Албаније, а однедавно и Црне Горе НАТО-у, приступање Сјеверне Македоније представља историјску прилику за даље ширење стабилизујућег утицаја у овом региону.

- Наши савезници и партнери на Западном Балкану (региону у којем су САД и НАТО снаге интервенисале два пута у протеклих 25 година) гледају на САД као земљу која настоји да одврати Русију и институционализују стубове западних демократских вриједности. Проширење НАТО-а не користи само нашој колективној одбрани, већ служи и за унапређење основних интереса САД у оквиру наше националне стратегије одбране - казала је Wхеелбаргер.

Наглашава да је Црна Гора помогла Сјеверној Македонији у пружању проницљивих смјерница у припремама за приступање, као и очекивањима НАТО-а након што је чланство остварено, преноси портал антена М.

„Од споразума у Преспи, односи са Грчком су се побољшали, укључујући и област одбране, а Грчка је била посебно корисна и осигурала ваздушне патроле над ваздушним простором Сјеверне Македоније“, закључено је на Одбору.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Прљава посла

20.06.2019 07:31

Како да не а ви УСА:вци истовремено били "пасивни" и све ове злоупотребе измислилии и створили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

20.06.2019 08:40

А Руси садили цвијеце.

Name

Горан

20.06.2019 10:27

Молим да се позову руске трупе у Републику Српску и Србију, да би се спречило изазивање рата који спремају натовци.

Name

гергелy

20.06.2019 11:51

Глупи Горане,прво сконтај којим путем це доци до РС и Србије.Друго зар мислис да би се Руси компровитовали са Западом ради не знацајне РС и Србије.Добро је да ниси позво и Кинезе ено Амери им унистисе Хуаwеи мозда би они досли.