Amerika treba biti odlučnija

Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO saveznice ne mogu biti ambivalentne prema Zapadnom Balkanu.

Svijet 20.06.2019 | 08:30
Amerika treba biti odlučnija
Zaključio je to Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na sjednici pod nazivom "Proširenje NATO-a: ispitivanje pristupanja Sjeverne Makedonije".

Odboru su se obratili vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Philip Reeker i vršiteljka dužnosti pomoćnice ministra odbrane za međunarodnu sigurnost Kathryn Wheelbarger.

Wheelbarger je rekla da su ruski postupci u cijelom regionu izazvali raširen skepticizam prema ruskoj vladi i podstakli nekoliko zemalja da se još bliže uključe u NATO, posebno u cyber domenu.

SAD i naši NATO saveznici, poručila je Wheelbarger, ne mogu biti ambivalentni prema Zapadnom Balkanu.

- Nedjelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacije kako bi se uticalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. godine i pojačana politička paraliza u BiH od izbora Milorada Dodika, proruskog, etničkog srpskog nacionaliste za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u oktobru 2018. - istakla je Wheelbarger tokom sjednice održane u srijedu u Vašingtonu.

Prema njenim riječima, Sjeverna Makedonija je blisko sarađivala sa SAD-om na suzbijanju uticaja Rusije u kibernetičkom prostoru, uključujući i pokretanje sistema za nadogradnju cyber sigurnosti.

Naglasila je da nakon pristupanja Slovenije, Hrvatske, Albanije, a odnedavno i Crne Gore NATO-u, pristupanje Sjeverne Makedonije predstavlja istorijsku priliku za dalje širenje stabilizujućeg uticaja u ovom regionu.

- Naši saveznici i partneri na Zapadnom Balkanu (regionu u kojem su SAD i NATO snage intervenisale dva puta u proteklih 25 godina) gledaju na SAD kao zemlju koja nastoji da odvrati Rusiju i institucionalizuju stubove zapadnih demokratskih vrijednosti. Proširenje NATO-a ne koristi samo našoj kolektivnoj odbrani, već služi i za unapređenje osnovnih interesa SAD u okviru naše nacionalne strategije odbrane - kazala je Wheelbarger.

Naglašava da je Crna Gora pomogla Sjevernoj Makedoniji u pružanju pronicljivih smjernica u pripremama za pristupanje, kao i očekivanjima NATO-a nakon što je članstvo ostvareno, prenosi portal antena M.

„Od sporazuma u Prespi, odnosi sa Grčkom su se poboljšali, uključujući i oblast odbrane, a Grčka je bila posebno korisna i osigurala vazdušne patrole nad vazdušnim prostorom Sjeverne Makedonije“, zaključeno je na Odboru.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Prljava posla

20.06.2019 07:31

Kako da ne a vi USA:vci istovremeno bili "pasivni" i sve ove zloupotrebe izmislilii i stvorili

ODGOVORITE
Name

Labud

20.06.2019 08:40

A Rusi sadili cvijece.

Name

Горан

20.06.2019 10:27

Молим да се позову руске трупе у Републику Српску и Србију, да би се спречило изазивање рата који спремају натовци.

Name

gergely

20.06.2019 11:51

Glupi Gorane,prvo skontaj kojim putem ce doci do RS i Srbije.Drugo zar mislis da bi se Rusi komprovitovali sa Zapadom radi ne znacajne RS i Srbije.Dobro je da nisi pozvo i Kineze eno Ameri im unistise Huawei mozda bi oni dosli.