Метропола одбија високим цијенама

Један је од економски најразвијенијих градова на свету, сви хрле да живе и раде у њему, али је уједно и један од најскупљих градова за живот.

Путовања 19.06.2019 | 11:51
Метропола одбија високим цијенама
Њујорк је прошле године доживео свој највећи економски процват у протеклих 70 година. Вредносни папири, здравство, технологија, медији и бизнис, али и индустрија туризма допринели су потражњи радне снаге и порасту броја радних места. 

Зато се Њујорк константно налази на врху листе топ десет најскупљих градова на свету за живљење. Због тога данас 1,5 милиона становника “Велике јабуке” живи испод нивоа сиромаштва. 

“Бизнис инсајдер” (Бусинесс Инсидер) доноси неколико невероватних чињеница које показују колико је Њујорк заправо скуп град. 

Некретнине су у Њујорку изузетно скупе, па тако неки становници издвајају милионе како би живели у подрумима, где могу да добију више простора за свој новац.

Примера ради, подземни дуплекс од 190 квадратних метара у регији Апер Вест Сајд (Уппер Wест Сиде) кошта отприлике 2,3 милиона долара, док је мањи стан изнад скупљи за милион долара. 

Преко 100 милијардера живи у Њујорку. Према последњим подацима, укупно 105 милијардера живи у овом америчком граду. То је више милијардера него у било којој земљи на свету, осим САД-а, Кине и Немачке. 

Просечна цена стана у Њујорку је око 3.400 долара, што је дупло више од просечне америчке станарине. Њујорк је трећи најскупљи град на свету, а просечна кирија у најскупљем кварту на Менхетну износи 5.603 долара. 

Цена паркинга на месечном нивоу износи 606 долара, што је више од средње кирије у појединим деловима града Калифорније или Колорада. 

Просечна цена куће у Њујорку је 1,5 милиона долара, што је пет пута више од просечне америчке националне цене кућа.

У Њујорку се налази најскупљи пентхаус икада, од 2.100 квадратних метара који је продат за 238 милиона долара. 

Једна особа у Њујорку годишње у просеку потроши 51.300 долара на животне потрепштине, што је више од онога што радник средње сталежи у Америци заради за годину дана. 

То је отприлике потрошња од 4.200 долара месечно. У ове трошкове укључени су режија, храна, превоз, здравствено осигурање и порез. 

Приватни вртићи и предшколске установе могу да коштају и до 50.000 долара годишње, што је више од годишње школарине на неким универзитетима. 

Трошкови живота у Њујорку толико су високи да неки мултимилионери на Вол Стриту (Wалл Стреет) беже из града због повољнијег смештаја.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ко то тамо пева

19.06.2019 16:40

Ко бре сиротиња? Дај 4 карте

ОДГОВОРИТЕ