Зна се - напад на злато! Са Таша се види Токио!

Од уторка до недеље у Београду се игра финални турнир Светске лиге у ватерполу. Шампион ће изборити визу за Олимпијске игре. Србија фаворит, прете Хрвати, Мађари и Шпанци. Наша репрезентација освојила чак 11 титула за 17 година постојања овог такмичења.

Остали спортови 18.06.2019 | 15:40
Зна се - напад на злато! Са Таша се види Токио!
Календарски, лето још није почело, али температура достиже тачку кључања у базену. Почиње репрезентативна сезона у ватерполу, спорту којим се Србија дичи. Од уторка до недеље Београд и отворени базен Ташмајдан биће поприште битке осам репрезентација за титулу у Светској лиги.

Осим злата и 350.000 долара колико добија првак, ово ће бити и квалификационо такмичење за Олимпијске игре у Токију наредне године. Само победник иде на најважније спортске игре. Зна се, фаворит је чета Дејана Савића, европски и олимпијски шампион, репрезентација која доминира у базену у овој деценији.

Светска лига је такмичење које постоји од 2002. године, а чак 11 пута Србија је била победник овог такмичења. Селектор Дејан Савић рачуна скоро на најјачи састав. Због повреде Виктора Рашовићанеће бити у тиму, а пред сам почетак такмичење – пех за Делфине. Ватерполиста немачког Шпандауа Никола Дедовић је оболео од богиња. Уместо њега у тиму ће бити ватерполиста Мишколца Огњен Стојановић.

Златни селектор Србије Дејан Савић верује у циљ, а то је прво место и пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године.

„Припреме за Светску лигу су готове. Шта смо урадили, урадили смо. Приступили смо мало другачијој методологији рада, јер је сезона за играче била веома напорна. Зато је фокус у нашем раду био на опоравку. Улог је велики, није само борба за прво место и златну медаљу, већ и за место на Олимписјким играма. Уверен сам да ћемо дати свој максимум и да ћемо покушати да освојимо Светску лигу. Очекујемо велику подршку навијача“, поручио је Савић.

Први ривал у групи је Аустралија данас од 21 час. Традиција је апсолутно на страни наше селекције. У досадашњих 19 сусрета Озији су изборили само један реми и то 2009. године.

„То је озбиљна екипа што су показали кроз ове заједничке треннге које смо имали. Покривени су на свим позицијама, имају свој ритам, а њихова предност могла би да буде чињеница да се у њиховој лиги већ три месеца примењују нова правила па су имали више времена да се на све то навикну. Можда су у том аспекту спремнији, али  то не мора да буде нека велика предност“, истакао је наш кормилар.

САСТАВ СРБИЈЕ НА ТАШУ

На списку Дејана Савића за Светску лигу су: Гојко Пијетловић (Шабац), Бранислав Митровић (ОСЦ), Душан Мандић (Про Реко), Огњен Стојановић (Мишколац), Сава Ранђеловић (ОСЦ), Милош Ћук (Младост), Душко Пијетловић (Динамо), Немања Вицо (Трст), Милан Алексић (тренутно без клуба), Никола Јакшић (Ференцварош), Филип Филиповић (Про Реко), Андрија Прлаиновић (ОСЦ), Стефан Митровић (тренутно без клуба), Радомир Драшовић (Солнок), Страхиња Рашовић (Егер).

Аустралијанце предводи са клупе некадашњи хрватски ас Елвис Фатовић. Последњи пут ове две селекције су играле пре две године и Делфини су били убедљиви – 15:5.

„Прва утакмица увек има своју тежину и морамо да будемо пажљиви. И на спаринзима су Аустралијанци показали да су добар ривал, играју агресивно са доста пливања. Јако је важно да са победом уђемо у турнир, да на прави начин осетимо атмосферу и играње на Ташу“, рекао је Сава Ранђеловић.

Србија ће највећег конкурента имати у светском шампиону Хрватској. Баракуде су у Београд стигле ослабљене, без повређеног Марка Мацана и Луке Букића који има упалу слепог црева.

„Ослабљени смо, али нема кукања. Идемо на турнир са највећим могућим амбицијама. Тако је увек с нама. Наравно, мени је тешко да оценим у каквом су стању момци после исцрпљујуће и дугачке сезоне, а имао сам их све на окупу само 2-3 дана. Зато нећу обећавати неке велике ствари, али да ће нам воља, жеља и мотивација бити на највишој тачки, то свакако стоји“, рекао је селектор Хрватске Ивица Туцак за званични сајт Хрватског ватерполо савеза.

Из Групе А фаворити су Шпанија и Мађарска. Ако не буде изненађења у суботу требало бисмо да гледамо европске двобоје у полуфиналу. Канада, Јапан и Казахстан су аутсајдери, док Аустралијанци умеју да изненаде.

Отворени базен Ташмајдан је у потпуности адаптиран за потребе овако значајног такмичења, а монтажне трибине већ су постављене и моћи ће да приме 4.000 посетилаца.

За овај турнир важиће и нова правила. Од прошле године, после фаула, играч ће имати право директно да шутира са шест метара (раније са пет), а унутар те зоне, сваки прекршај с леђа биће кажњаван петерцем. Ватерполиста после корнера не мора да дода, већ има право да уплива и да шутира ка голу.

Систем такмичења је мало чудан. Наиме, после три кола у групи нема испадања. Све репрезентације у петак настављају битисање у четвртфиналу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар