Је ли могућа нека нова већина?

- Убијеђен сам да ћемо користећи парламентарне могућности и правно дозвољена средства натјерати Парламент да почне да ради ако не желимо грађане на улици - рекао је Мектић.

Босна и Херцеговина 18.06.2019 | 09:50
Је ли могућа нека нова већина?
У БиХ се све чешће чује да би власт на нивоу БиХ могла бити формирана без изборних побједника у Републици Српској, СНСД-а, СП-а, ДНС-а и Уједињене Српске, а такву опцију не искључују ни у СДА, али ни у СДП-у БиХ.

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Адил Османовић сматра да Савјет министара у техничком мандату функционише и да ће тако остати док БиХ не преда годишњи план за НАТО. Он каже да је чисто политикантство рећи да се не жели радити у Представничком дому зато што није дошло до формирања Савјета министара.

- То не може бити никакав аргумент да се не сазивају сједнице. Предсједавајућа Представничког дома је у обавези да сазива Дом и да видимо који посланици не долазе, које политичке странке опструишу сједнице. Постојећи Савјет министара ради и радиће, а до када, тешко је предвидјети. Можда ће радити пола године или годину - рекао је Османовић и додао да није искључена могућност да се због опструкција не посегне за стварањем нове парламентарне већине.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да су ноторне неистине да ова странка блокира рад Парламента.

- Управо они који блокирају ову земљу и спречавају да се имплементирају изборни резултати покушавају да направе замјену теза и кажу да СНСД, СП, ДНС и Уједињена Српска покушавају да то раде. Ми од првог дана тражимо да се конституишу заједнички органи, али исто тако смо потпуно у функцији да спријечимо нелегално и нелегитимно представљање РС на нивоу БиХ - истакао је Кошарац.

Он је додао да је тај процес блокиран због проблема унутар СДА и у конституисању бошњачке репрезентације, а не због СНСД-а. Кошарац је истакао да се ради о једној класичној политичкој фарси и карикатури.

Посланик СДС-а Драган Мектић сматра да Парламент може и мора да ради и да не види ништа спорно за рад Парламента због тога што Савјет министара није формиран.

- Убијеђен сам да ћемо користећи парламентарне могућности и правно дозвољена средства натјерати Парламент да почне да ради ако не желимо грађане на улици - рекао је Мектић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да је лоша порука да Парламент не ради и да највећу одговорност сносе они који за себе кажу да су изборни побједници. Он није желио да говори да ли је нека нова парламентарна већина могућа.

Одговор на кризу

Посланик СДП-а Саша Магазиновић поручио је да ће у наредном периоду посланици узети ствар у своје руке и да нису искључене опције да се направи нова парламентарна већина без СДА, ХДЗ-а и СНСД-а.

- Није немогуће да се у наредном периоду као одговор на кризу покуша направити друга парламентарна већина - рекао је Магазиновић.

(Глас Српске)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сале

18.06.2019 07:53

Па ви сте били Мектицу 4 године па ниста ниси урадио само си прицао а ниста ниси урадио,сто ниси покренуо истрагу о средствима добијеним за мигранте,читава федерација зна ста је СДА урадила са тим парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сале, Плиткоглави Бот

18.06.2019 08:09

Е мојти Сале, гдје ти Јаднице зивис кад не видис да је Мектиц један од ријетких политицара који се упорно, али безуспјесно, бори за правду, постење, демократију, слободе, итд. Али, и на залост, усамљен је и има највеце опструкције управо тамо (у систему власти) гдје би требао имати највецу подрску. А ти, Кукавац Сале, вец дузе на овом порталу нападас опозицију а велицас успјехе (које) Додика и Камариле. Провидан си Сале, толико да ти с све види кроз главу. Али, ниција није до зоре горила, па нце ни васа. Јаднице Сале

Name

@Сале

18.06.2019 08:13

Ајд не писи глупости,којим средствима,тек сад ЕУ разматра да одобри новцана средства у вриједности од 13 милиона еура.

Name

пирмо

18.06.2019 08:24

Ти си профулио 100% кога да оптужишМинистар сигурности не покрече никакве радње за криминал јер нема овласти то ради полиција и тужилаштво.

Name

Ре Сале

18.06.2019 08:48

Реци шта је СДА урадила, ја незнам а да и остали чују.

Name

Федералац

18.06.2019 08:55

Мене баш занима ово јер први пут чујем за те наводе. Наравно, уопште не сумњам да је СДА способна за такво нешто.

Name

075

18.06.2019 09:57

СНСД и Србима око СНСД ХИТНО треба власт на разини државе БиХ јер "бољи" ентитет је у техничком банкроту и НЕМА нових ЗАПАДНИХ, НЕ руских, кредита без државе БиХ, а "горем" ентитету не требају новци у толикој мјери јер је ликвидан!!

Name

ТИТО

18.06.2019 13:06

САЛЕ ЦРВЕНА УС СТА ВАМ КРИВ МЕКТИЦ ПИТАЈ РАДМАНОВИЦА СТАЈЕ ПОТПИСО 2008 ГОДИНЕ

Name

РЕ Сале

19.06.2019 15:07

Дај прво читај која су овлаштења министра па се онда јављај, овако само испадаш глуп, министар може поднијети пријаву исто као и ти, министар нити суди нити притвара, теби би било најбоље да наставиш код Баје са испирањем мозга, ако је остало шта за изапрати.

Name

А

18.06.2019 07:56

Је л вам брани неко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре А

18.06.2019 08:37

Па немозе се направит друга вецина без СДА, ХДЗ И СНСД ако они вец имају вецину то је просто математика.

Name

Мирко

18.06.2019 08:04

Реално ова тзв. већина и није стварна већ сви знамо како су бројани гласови. Дакле стварна већина и јесте без снсд, сда, хдз, днс, сп и наравно стевандиц они су стварни губитници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

18.06.2019 08:05

Нова вецина у садасњој консталацији односа није могуца,као сто је и немогуц просперитет ове земље без неке нове вецине ослободене јарма клеронационализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.06.2019 08:11

А Сале сто си ми паметан?????????? Ко И ста мозе урадити у овај земљи несто поситион! Ови властодрсци имају подрску од странаца СВИХ који долази у Босниа да ПЉАЦКАЈУ ОВАЈ НАПАЦЕНИ НАРОД! А касније се растале И њим супер А ПРИЦАЈУ О ПАТРИОТИЗМУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИГЛА

18.06.2019 08:13

Сташице прво врати цигле па онда просипај шупљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мекетало

18.06.2019 08:27

Сањај, сањај. Није те срамота, видим, владати без подрске српског народа. Само знаци гузицарење. Исти си ти сметљар као и владајуци!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

каљкуљатор

18.06.2019 08:46

Зар коалиција око СНСД нема 4 од 5 српских руку у дому народа БиХ? Како мисле да праве власт без њих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

18.06.2019 10:49

Доста је лопова као сто је тај Клосарац,алкохолицар и дрогерас!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

18.06.2019 10:59

Доста је лопова као сто је тај Клосарац,алкохолицар и дрогерас!!

ОДГОВОРИТЕ