Тоти послије 30 година отјеран из Роме!

Све су учинили да уклоне Романисте из клуба! Зарили су ми нож у леђа, осећам се као да сам умро! Принц Рима у једноипочасовном обраћању јавности у дворани Олимпијског комитета Италије (?!) о свему и свима, без длаке на језику. . .

Фудбал 17.06.2019 | 23:30
Тоти послије 30 година отјеран из Роме!
Свануо је и тај дан... После 30 година љубави, патње, успеха, бродолома и многобројних заједничких изазова, Франческо Тоти од данас више није члан Роме ни у једном званичном облику и форми!

Догађај који су три водеће телевизијске куће у земљи, Раи, Скај и Медијасет испратиле под вињетом „ударна вест“ довео је до тога да се Тоти од клуба којем је дао цео живот опрости уз тешке речи, отворену паљбу и кајање. Али, не због тога што је свим срцем Романиста, већ због власничке структуре коју предводи амерички бизнисмен Џејмс Палота.

Колико су односи сада већ бившег директора Роме и највећег дела управе заоштрени најбоље описује чињеница да се Тоти од вољеног клуба није опростио у Тригорији, већ у седишту Олимпијског комитета Италије, што су медији на Чизми прокоментарисали као „скандалозно“, упирући прстом у Џејмса Палоту и његовог најближег сарадника Франка Балдинија због тога што су фудбалску икону Рима отерали као највећег непријатеља...

У крцатој сали ОКИ Тоти је добио јавну подршку бивших саиграча и играча Роме попут Венсана Канделе, Алберта Аквиланија и Марка Касетија. Принц Рима се у разговору који је трајао пуних сат и по времена јавности обратио речима за које је лично сматрао да никада неће изговорити...

“Послао сам мејл и урадио нешто невероватно... Потписао сам своју оставку. Веровао сам да ово неће бити потребно, али тај дан је стигао. Дан који је за мене тужан и ужасан“, отворио је изглагање Тоти и наставио:

“Узимајући све ствари у обзир, једино је ово било исправно, поготово јер никада заиста нисам имао прилику да радим у директорском делу с Роме“.

Одлуку је, открива, донео после неколико месеци најозбиљнијег размишљања...

“Рома је клуб који волим и подржавам. Зато никако не сме да постоји про-Тотијеви, про-Палотини или про-Балдинијеви навијачи, већ само присталице Роме као целина! Председници, тренери и играчи долазе и пролазе, али клуб заувек остаје. Рећи ћу вам једно – нисам ја крив што сам морао да донесем ову одлуку. Не знам шта бих вам друго рекао. Ето, сада ви (новинари) имате насловне стране за данас и сутра. Чекам ваша питања“.

Да ли сте се запитали 'Шта ми је све ово требало'?

“Не, никада! Рома је моја друга кућа, можда чак и прва, јер сам у Тригорији провео више времена него у својој кући. Рома ми је увек била на првом месту и желео сам да је водим до врха, да буде најбоља на свету. Зато је моја одлука тако болна“.

Шта сте мислили под оним 'Није моја кривица'?

“Није моја кривица јер никада нисам добио прилику да се искажем. Никада нисам био укључен ни у један пројекат. У првој години је то можда и могло да се догоди, али у другој сам схватио шта желим, а никада нисмо ништа могли да радимо заједно. Знали су моје намере и желео сам клубу да дам све, али они то никада нису хтели да дозволе, да будем искрен. Искључили су ме из сваке одлуке која је донета“.

Да ли сте зато донели ову одлуку?

“Да сам својевољно донео одлуку да одем, значило би да нисам способан да радим овај посао. Никада се нисам осећао као део овог пројекта, ни на једном нивоу. Не да бих себе презентовао, већ зато што сам веровао да имам око за ове ствари и да могу да помогнем. Не желим да радим неке друге ствари, ово је оно што осећам. С мојим искуством, верујем да бих можда направио и неку грешку, али знам да препознам таленат када га видим“.

Наставио је даље...

“Многе ствари су ме натерале да донесем ову одлуку. Никада нисам радио ништа важно, звали су ме на свега десет састанака у последње две године и увек би ме позвали у последњем тренутку, као да нису хтели да будем присутан. После неког времена осећаш се лоше. То само показује да немају поштовања не само према директору, већ и према мени као особи. Пробао сам да донесем нешто ново у клуб, али видео сам како ствари функционишу и схватио да се уопште не поклапамо“.

Како ће се народ Рима осећати после вашег одласка?

“Могу само да будем захвалан свима због начина на који су се опходили према мени. Зато постоји узајамно поштовање, на терену и ван њега. Могу само да им поручим да наставе да бодре клуб, јер Рома живи од својих навијача. У мојим очима Рома је најважнији клуб на свету. Тужан сам што је ситуација оваква каква јесте. То ме јако нервира. Ромини навијачи су јединствени, нико није као они јер имају бескрајну љубав за клуб“, каже Тоти и наставља:

“Ово није 'збогом', већ 'ћао'. Увек ћу волети Рому“.

Легендарни ас Роме дао је материјал будућим власницима клуба како могу да добију наклоност публике...

“Немогуће је видети Тотија изван Роме, ја сам Романиста, а нервира ме то што не могу то да искажем на делу. Сада ћу кренути другим путем. Ако ме други власници буду хтели, бићу ту за њих и Рому. Оно што могу да обећам јесте да никада нећу повредити Рому. Ово је много гори осећај него када сам одлазио у пензију. Одлазак из Роме за мене је као умирање. Боље да сам умро, него што сам ово доживео. Током година многи су ми рекли да сам превелики терет за клуб, да сам,о сметам“.

Шта планирате даље?

“Тренутно размишљам о томе. Процењујем ситуацију, смирено, јер ме све понуде које су на столу чине срећним. Могу вам рећи једно – нећу остати без посла. Имам понуде неколико италијанских клубова, а једну сам добио баш јутрос. Све ћу узети у разматрање, јер сам слободан човек. Добро, да се не заносимо, неће то бити Јувентус или Наполи. Не, из поштовања према Роми, никада то не бих могао да урадим. Више мислим на послове везане за сарадњу с ФИФА, УЕФА и осталим телима. Има неких ствари које се пишу и то сам порчитао, али нису добро обавештени извори“.

Да ли су кривци за ваш одлазак Џејмс Палота и Франко Балдини?

“Нисам дошао овде како бих упирао прстом у појединце. Опет, сви знају да су ме натерали да одем у пензију. Желели су да престанем да играм фудбал. Имао сам шестогодишњи уговор као директор. Почео сам тихо, свестан да је овај посао тотално другачији од онога на терену. Много тога су ми обећали, али ниједно обећање нису испунили. Знали су шта желим. Временом сам процењивао ситуацију и схватио да мој карактер не дозвољава да само седим овде и радим све што они желе. Све што сам радио, радио сам у корист Роме, али је дошло време да се неке ствари промене. Сматрам да није у реду да стављам себе на располагање људима који ме никада нису ни желели овде“.

Није било потребе да се постављају додатна питања...

“Појединима овде је главни циљ био да уклони све Романисте из клуба. На крају најважнија је само истина. Успели су у својим намерама. Током последњих осам година, откако су Американци у клубу, на све начине су покушали да ме отерају. Како су године пролазиле, више нису бирали средства како да ме склоне. То је оно што су хтели и ето, успели су“.

Да ли сте имали било какав разговор с Балдинијем?

“Никада нисам обавио никакав разговор с њим, нити ће. Један од нас је морао да оде. Склонио сам се јер не могу више да гледам људе који потурају своје гуз..е и праве хаос на сваком кораку. Свако треба да ради свој посао и оставе друге на миру, како би ствари могле да функционишу нормално“.

А, како су ствари функционисале?

“Ма колико разговора било у Тригорији, коначни суд долазио је из Лондона (ту Балдини живи, повремено и Палота). Није било сврге причати људима да праве грешку и да нешто треба поправити, јер је то било само губљење времена. Нико није слушао, само оно што је долазило из Лондона“.

Који су реални проблеми Роме?

“Финансијски фер-плеј! Морамо до 30. јуна да продамо играче. Морамо да донесемо тешке одлуке и продамо најбоље играче. Најлкаше је добити новац од нихове продаје и попунимо рупе како не бисмо имали даљих проблема“, прича Тоти и додаје:

“Најбитније је да будемо искрени. Одувек сам причао директорима да морају да буду искрени, па чак и када је ружна. У једном интервјуу сам рекао да ће Рома завршити на петом или четвртом месту, да ће Јуве узети скудето још у јануару. Рекли су ми да нисам компетентан да прича о томе и да тако газим по сновима навијача и играча. Ако причате истину и радите транспарентно. Лакше је веслати људе. Због тога што сам одувек био искрен, не могу да останем“.

Да ли је проблем и у томе што председник Палота није стално уз тим?

“Увек може да нађе изговор, поготово када су ствари лоше. Причао сам стално да председник мора да буде чешће овде, због играча, директора, особља и осталих људи. Морају да схвате ко је газда. А, када газда није ту, они почну да раде шта желе. Тако је у сваком радном окружењу“.

Да ли је истина да катарски бизнисмени заиста желе да купе Рому?

“Путовао сам често на разне дестинације, између осталог у Емирате, Кувајт и Дубаи. Много је људи који желе да инвестирају у клуб, али док то не видим на папиру, не могу да верујем“.

Ви сте желели да постанете директор Роме?

“Да, али никада нисам од клуба тражио новац. Хтео сам да будем директор јер сам веровао да могу да будем компетентан у потрази за новим играчима, тренерима, да продамо играче и будемо у плусу. Али, какав сам директор испао на крају“, пита се Тоти и наставља:

“Не идем у Лондон када ме зову јер је тада већ све познато. Тако је било за новог тренера, сад не знам ни да ли су изабрали спортског директора. Једини тренер којег сам лично звао је Антонио Конте. Није истина да сам звао или се дописивао с Гасперинијем, Гатузом и Михајловићем. То је све само чиста измишљотина. Сад је испало да сам ја обавио све те позиве и да сам био одбијен, а они су, ето, звали Фонсеку и одмах су добили потврдан одговор. Нећу да ме неко прави будалом“.

Да ли бисте се вратили ако би Балдини отишао?

“Не, због свега што се десило! Ова ваза је сломљена, не може да се залепи и поправи. Направили су свој избор када су изабрали Балдинија. Немам ништа против њих, изабрали су свој пут и поштујем то“.

Тоти је потом открио и ко су му били пријатељи на целом овом путу...

“Јавно морам да се захвалим Гвиду Фјенги (генералном директору Роме) јер је био уз мене од првог до последњег дана. Био је за то да Тоти постане технички директор. Он је увек био са мном. Једини тренер који је био уз мене је Клаудио Ранијери. Тај човек је у Рому хтео да дође и бесплатно. Никада није желео да прича о новцу, он је прави човек! Када сам га питао да дође, само ми је одговорио: 'Стижем у Тригорију ујутру'. Ромини навијачи треба да буду захвални Ранијерију због свега што је урадио на последњој утакмици Данијелеа де Росија (цео догађај доживео емотивно прим. аут.)“.

Како коментаришете ситуацију око Де Росија?

“Никако нисам био укључен у ту одлуку. Неким својим колегама сам још у септембру рекао да Данијелеу треба да кажу у лице да му је ово последња сезона у клубу, ако заиста јесте тако, а не да буде као што је било мени, да ми то јаве два кола пре краја сезоне. Он је капитен Роме и мора да буде поштован. Тада су ми само рекли да ће размотрити мој предлог, а када су Ди Франческо и Монћи отишли ситуација се додатно закомпликовала. Нису били искрени од самог почетка, јер су људи у страху да кажу оно што мисле. Мора да се зна ко је главни, не да се десет људи пита за једну ствар“.

Да ли сте разговарали с Де Росијем о свему?

“Да, као пријатељ, не као директор. Рекао сам му да гледа само напред, никако у прошлост. Био сам директор Роме, нисам могао много да кажем, али као пријатељ, дао сам му савет да ће бити проблема у будућности. И они су дошли, као и када сам ја био играч. Оно што не разумем јесте да ли су они хтели да то тако буде или нису ни размишљали о свему. Како ја видим све ово, њихов циљ био је само да уклоне Романисте из клуба“.

Да ли сте причали с Маурисијем Саријем око доласка у Рому, шта сте рекли Антонију Контеу и шта мислите о Паулу Фонсеки?

“Никада нисам причао с Саријем. Нисам знао који су му циљеви и планови, само да је он био први Балдинијев пик. Сари је одличан тренер и урадио је много тога доброг, али је био под уговором с Челсијем. Фонсека је тренер који је импресионирао у Шахтјору, добар је радник. Конте би направио револуцију у Роми да је дошао, али је тражио континуитет“.

Да ли ће Рома видети Де Росија и Тотија наредне сезоне?

“Можда дођемо на неку утакмицу, зашто да не? Ипак сам навијач Роме. Можда одемо и до најватренијих присталица, али онда би нам биле потребне наочаре и перике, јер не бисмо се много нагледали фудбала кад бисмо се само појавили“.

А, да ли ће вас гледати на неким функцијама у будућности?

“Да сам ја власник клуба и да имам две иконе какве су Тоти и Де Роси, да бих им најшира овлашћења. Ми имамо радну етику, знамо како је то бити Романиста и Римљанин. Палота је себе окружио погрешним људима и само њих слуша. Сви праве грешке, али када исте грешке правиш осам година, мораш да се запиташ неке ствари. Очигледно је да нешто није како треба“.

Да ли вам је неко окренуо леђа у Роми?

“Не само окренули, већ заболи нож у леђа. Никада нећу открити ко су ти људи, али то су они који штете Роми, који не раде за добробит клуба. Палота није овде, не зна шта се све дешава у клубу. Али, ја знам. Познајем клуб као свој џеп. Знам све, од чистачица, домара, до главних људи. Овде сам одрастао, знам где су проблеми. А, када вам неко прича неке ствари у лице, можете да замислите шта вам причају иза леђа. До Палоте стигне само десети део онога што се заиста дешава“.

Да ли можете да се захвалите Палоти за све у последњих осам година?

“Захвалан сам му на томе што ми је дао могућност да останем у Роми све то време. Да будем јасан, желим Палоти да успе и надам се да ће вратити Рому тамо где припада – на врх. С њим сам за све ове године причао само једном лицем у лице. Било је то када сам одлазио у пензију и то сам морао да одем до Лондона. И то је било све. Он мора да схвати да Рома има реалне проблеме и да мора да их реши што пре. Не желим да ико помисли да сам против Палоте и да му желим неуспех. Рома је најважнија у свему, остало је небитно“.

И, то је било све. Франческо Тоти више није део Роме...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар