Toti poslije 30 godina otjeran iz Rome!

Sve su učinili da uklone Romaniste iz kluba! Zarili su mi nož u leđa, osećam se kao da sam umro! Princ Rima u jednoipočasovnom obraćanju javnosti u dvorani Olimpijskog komiteta Italije (?!) o svemu i svima, bez dlake na jeziku. . .

Fudbal 17.06.2019 | 23:30
Toti poslije 30 godina otjeran iz Rome!
Svanuo je i taj dan... Posle 30 godina ljubavi, patnje, uspeha, brodoloma i mnogobrojnih zajedničkih izazova, Frančesko Toti od danas više nije član Rome ni u jednom zvaničnom obliku i formi!

Događaj koji su tri vodeće televizijske kuće u zemlji, Rai, Skaj i Medijaset ispratile pod vinjetom „udarna vest“ doveo je do toga da se Toti od kluba kojem je dao ceo život oprosti uz teške reči, otvorenu paljbu i kajanje. Ali, ne zbog toga što je svim srcem Romanista, već zbog vlasničke strukture koju predvodi američki biznismen Džejms Palota.

Koliko su odnosi sada već bivšeg direktora Rome i najvećeg dela uprave zaoštreni najbolje opisuje činjenica da se Toti od voljenog kluba nije oprostio u Trigoriji, već u sedištu Olimpijskog komiteta Italije, što su mediji na Čizmi prokomentarisali kao „skandalozno“, upirući prstom u Džejmsa Palotu i njegovog najbližeg saradnika Franka Baldinija zbog toga što su fudbalsku ikonu Rima oterali kao najvećeg neprijatelja...

U krcatoj sali OKI Toti je dobio javnu podršku bivših saigrača i igrača Rome poput Vensana Kandele, Alberta Akvilanija i Marka Kasetija. Princ Rima se u razgovoru koji je trajao punih sat i po vremena javnosti obratio rečima za koje je lično smatrao da nikada neće izgovoriti...

“Poslao sam mejl i uradio nešto neverovatno... Potpisao sam svoju ostavku. Verovao sam da ovo neće biti potrebno, ali taj dan je stigao. Dan koji je za mene tužan i užasan“, otvorio je izglaganje Toti i nastavio:

“Uzimajući sve stvari u obzir, jedino je ovo bilo ispravno, pogotovo jer nikada zaista nisam imao priliku da radim u direktorskom delu s Rome“.

Odluku je, otkriva, doneo posle nekoliko meseci najozbiljnijeg razmišljanja...

“Roma je klub koji volim i podržavam. Zato nikako ne sme da postoji pro-Totijevi, pro-Palotini ili pro-Baldinijevi navijači, već samo pristalice Rome kao celina! Predsednici, treneri i igrači dolaze i prolaze, ali klub zauvek ostaje. Reći ću vam jedno – nisam ja kriv što sam morao da donesem ovu odluku. Ne znam šta bih vam drugo rekao. Eto, sada vi (novinari) imate naslovne strane za danas i sutra. Čekam vaša pitanja“.

Da li ste se zapitali 'Šta mi je sve ovo trebalo'?

“Ne, nikada! Roma je moja druga kuća, možda čak i prva, jer sam u Trigoriji proveo više vremena nego u svojoj kući. Roma mi je uvek bila na prvom mestu i želeo sam da je vodim do vrha, da bude najbolja na svetu. Zato je moja odluka tako bolna“.

Šta ste mislili pod onim 'Nije moja krivica'?

“Nije moja krivica jer nikada nisam dobio priliku da se iskažem. Nikada nisam bio uključen ni u jedan projekat. U prvoj godini je to možda i moglo da se dogodi, ali u drugoj sam shvatio šta želim, a nikada nismo ništa mogli da radimo zajedno. Znali su moje namere i želeo sam klubu da dam sve, ali oni to nikada nisu hteli da dozvole, da budem iskren. Isključili su me iz svake odluke koja je doneta“.

Da li ste zato doneli ovu odluku?

“Da sam svojevoljno doneo odluku da odem, značilo bi da nisam sposoban da radim ovaj posao. Nikada se nisam osećao kao deo ovog projekta, ni na jednom nivou. Ne da bih sebe prezentovao, već zato što sam verovao da imam oko za ove stvari i da mogu da pomognem. Ne želim da radim neke druge stvari, ovo je ono što osećam. S mojim iskustvom, verujem da bih možda napravio i neku grešku, ali znam da prepoznam talenat kada ga vidim“.

Nastavio je dalje...

“Mnoge stvari su me naterale da donesem ovu odluku. Nikada nisam radio ništa važno, zvali su me na svega deset sastanaka u poslednje dve godine i uvek bi me pozvali u poslednjem trenutku, kao da nisu hteli da budem prisutan. Posle nekog vremena osećaš se loše. To samo pokazuje da nemaju poštovanja ne samo prema direktoru, već i prema meni kao osobi. Probao sam da donesem nešto novo u klub, ali video sam kako stvari funkcionišu i shvatio da se uopšte ne poklapamo“.

Kako će se narod Rima osećati posle vašeg odlaska?

“Mogu samo da budem zahvalan svima zbog načina na koji su se ophodili prema meni. Zato postoji uzajamno poštovanje, na terenu i van njega. Mogu samo da im poručim da nastave da bodre klub, jer Roma živi od svojih navijača. U mojim očima Roma je najvažniji klub na svetu. Tužan sam što je situacija ovakva kakva jeste. To me jako nervira. Romini navijači su jedinstveni, niko nije kao oni jer imaju beskrajnu ljubav za klub“, kaže Toti i nastavlja:

“Ovo nije 'zbogom', već 'ćao'. Uvek ću voleti Romu“.

Legendarni as Rome dao je materijal budućim vlasnicima kluba kako mogu da dobiju naklonost publike...

“Nemoguće je videti Totija izvan Rome, ja sam Romanista, a nervira me to što ne mogu to da iskažem na delu. Sada ću krenuti drugim putem. Ako me drugi vlasnici budu hteli, biću tu za njih i Romu. Ono što mogu da obećam jeste da nikada neću povrediti Romu. Ovo je mnogo gori osećaj nego kada sam odlazio u penziju. Odlazak iz Rome za mene je kao umiranje. Bolje da sam umro, nego što sam ovo doživeo. Tokom godina mnogi su mi rekli da sam preveliki teret za klub, da sam,o smetam“.

Šta planirate dalje?

“Trenutno razmišljam o tome. Procenjujem situaciju, smireno, jer me sve ponude koje su na stolu čine srećnim. Mogu vam reći jedno – neću ostati bez posla. Imam ponude nekoliko italijanskih klubova, a jednu sam dobio baš jutros. Sve ću uzeti u razmatranje, jer sam slobodan čovek. Dobro, da se ne zanosimo, neće to biti Juventus ili Napoli. Ne, iz poštovanja prema Romi, nikada to ne bih mogao da uradim. Više mislim na poslove vezane za saradnju s FIFA, UEFA i ostalim telima. Ima nekih stvari koje se pišu i to sam porčitao, ali nisu dobro obavešteni izvori“.

Da li su krivci za vaš odlazak Džejms Palota i Franko Baldini?

“Nisam došao ovde kako bih upirao prstom u pojedince. Opet, svi znaju da su me naterali da odem u penziju. Želeli su da prestanem da igram fudbal. Imao sam šestogodišnji ugovor kao direktor. Počeo sam tiho, svestan da je ovaj posao totalno drugačiji od onoga na terenu. Mnogo toga su mi obećali, ali nijedno obećanje nisu ispunili. Znali su šta želim. Vremenom sam procenjivao situaciju i shvatio da moj karakter ne dozvoljava da samo sedim ovde i radim sve što oni žele. Sve što sam radio, radio sam u korist Rome, ali je došlo vreme da se neke stvari promene. Smatram da nije u redu da stavljam sebe na raspolaganje ljudima koji me nikada nisu ni želeli ovde“.

Nije bilo potrebe da se postavljaju dodatna pitanja...

“Pojedinima ovde je glavni cilj bio da ukloni sve Romaniste iz kluba. Na kraju najvažnija je samo istina. Uspeli su u svojim namerama. Tokom poslednjih osam godina, otkako su Amerikanci u klubu, na sve načine su pokušali da me oteraju. Kako su godine prolazile, više nisu birali sredstva kako da me sklone. To je ono što su hteli i eto, uspeli su“.

Da li ste imali bilo kakav razgovor s Baldinijem?

“Nikada nisam obavio nikakav razgovor s njim, niti će. Jedan od nas je morao da ode. Sklonio sam se jer ne mogu više da gledam ljude koji poturaju svoje guz..e i prave haos na svakom koraku. Svako treba da radi svoj posao i ostave druge na miru, kako bi stvari mogle da funkcionišu normalno“.

A, kako su stvari funkcionisale?

“Ma koliko razgovora bilo u Trigoriji, konačni sud dolazio je iz Londona (tu Baldini živi, povremeno i Palota). Nije bilo svrge pričati ljudima da prave grešku i da nešto treba popraviti, jer je to bilo samo gubljenje vremena. Niko nije slušao, samo ono što je dolazilo iz Londona“.

Koji su realni problemi Rome?

“Finansijski fer-plej! Moramo do 30. juna da prodamo igrače. Moramo da donesemo teške odluke i prodamo najbolje igrače. Najlkaše je dobiti novac od nihove prodaje i popunimo rupe kako ne bismo imali daljih problema“, priča Toti i dodaje:

“Najbitnije je da budemo iskreni. Oduvek sam pričao direktorima da moraju da budu iskreni, pa čak i kada je ružna. U jednom intervjuu sam rekao da će Roma završiti na petom ili četvrtom mestu, da će Juve uzeti skudeto još u januaru. Rekli su mi da nisam kompetentan da priča o tome i da tako gazim po snovima navijača i igrača. Ako pričate istinu i radite transparentno. Lakše je veslati ljude. Zbog toga što sam oduvek bio iskren, ne mogu da ostanem“.

Da li je problem i u tome što predsednik Palota nije stalno uz tim?

“Uvek može da nađe izgovor, pogotovo kada su stvari loše. Pričao sam stalno da predsednik mora da bude češće ovde, zbog igrača, direktora, osoblja i ostalih ljudi. Moraju da shvate ko je gazda. A, kada gazda nije tu, oni počnu da rade šta žele. Tako je u svakom radnom okruženju“.

Da li je istina da katarski biznismeni zaista žele da kupe Romu?

“Putovao sam često na razne destinacije, između ostalog u Emirate, Kuvajt i Dubai. Mnogo je ljudi koji žele da investiraju u klub, ali dok to ne vidim na papiru, ne mogu da verujem“.

Vi ste želeli da postanete direktor Rome?

“Da, ali nikada nisam od kluba tražio novac. Hteo sam da budem direktor jer sam verovao da mogu da budem kompetentan u potrazi za novim igračima, trenerima, da prodamo igrače i budemo u plusu. Ali, kakav sam direktor ispao na kraju“, pita se Toti i nastavlja:

“Ne idem u London kada me zovu jer je tada već sve poznato. Tako je bilo za novog trenera, sad ne znam ni da li su izabrali sportskog direktora. Jedini trener kojeg sam lično zvao je Antonio Konte. Nije istina da sam zvao ili se dopisivao s Gasperinijem, Gatuzom i Mihajlovićem. To je sve samo čista izmišljotina. Sad je ispalo da sam ja obavio sve te pozive i da sam bio odbijen, a oni su, eto, zvali Fonseku i odmah su dobili potvrdan odgovor. Neću da me neko pravi budalom“.

Da li biste se vratili ako bi Baldini otišao?

“Ne, zbog svega što se desilo! Ova vaza je slomljena, ne može da se zalepi i popravi. Napravili su svoj izbor kada su izabrali Baldinija. Nemam ništa protiv njih, izabrali su svoj put i poštujem to“.

Toti je potom otkrio i ko su mu bili prijatelji na celom ovom putu...

“Javno moram da se zahvalim Gvidu Fjengi (generalnom direktoru Rome) jer je bio uz mene od prvog do poslednjeg dana. Bio je za to da Toti postane tehnički direktor. On je uvek bio sa mnom. Jedini trener koji je bio uz mene je Klaudio Ranijeri. Taj čovek je u Romu hteo da dođe i besplatno. Nikada nije želeo da priča o novcu, on je pravi čovek! Kada sam ga pitao da dođe, samo mi je odgovorio: 'Stižem u Trigoriju ujutru'. Romini navijači treba da budu zahvalni Ranijeriju zbog svega što je uradio na poslednjoj utakmici Danijelea de Rosija (ceo događaj doživeo emotivno prim. aut.)“.

Kako komentarišete situaciju oko De Rosija?

“Nikako nisam bio uključen u tu odluku. Nekim svojim kolegama sam još u septembru rekao da Danijeleu treba da kažu u lice da mu je ovo poslednja sezona u klubu, ako zaista jeste tako, a ne da bude kao što je bilo meni, da mi to jave dva kola pre kraja sezone. On je kapiten Rome i mora da bude poštovan. Tada su mi samo rekli da će razmotriti moj predlog, a kada su Di Frančesko i Monći otišli situacija se dodatno zakomplikovala. Nisu bili iskreni od samog početka, jer su ljudi u strahu da kažu ono što misle. Mora da se zna ko je glavni, ne da se deset ljudi pita za jednu stvar“.

Da li ste razgovarali s De Rosijem o svemu?

“Da, kao prijatelj, ne kao direktor. Rekao sam mu da gleda samo napred, nikako u prošlost. Bio sam direktor Rome, nisam mogao mnogo da kažem, ali kao prijatelj, dao sam mu savet da će biti problema u budućnosti. I oni su došli, kao i kada sam ja bio igrač. Ono što ne razumem jeste da li su oni hteli da to tako bude ili nisu ni razmišljali o svemu. Kako ja vidim sve ovo, njihov cilj bio je samo da uklone Romaniste iz kluba“.

Da li ste pričali s Maurisijem Sarijem oko dolaska u Romu, šta ste rekli Antoniju Konteu i šta mislite o Paulu Fonseki?

“Nikada nisam pričao s Sarijem. Nisam znao koji su mu ciljevi i planovi, samo da je on bio prvi Baldinijev pik. Sari je odličan trener i uradio je mnogo toga dobrog, ali je bio pod ugovorom s Čelsijem. Fonseka je trener koji je impresionirao u Šahtjoru, dobar je radnik. Konte bi napravio revoluciju u Romi da je došao, ali je tražio kontinuitet“.

Da li će Roma videti De Rosija i Totija naredne sezone?

“Možda dođemo na neku utakmicu, zašto da ne? Ipak sam navijač Rome. Možda odemo i do najvatrenijih pristalica, ali onda bi nam bile potrebne naočare i perike, jer ne bismo se mnogo nagledali fudbala kad bismo se samo pojavili“.

A, da li će vas gledati na nekim funkcijama u budućnosti?

“Da sam ja vlasnik kluba i da imam dve ikone kakve su Toti i De Rosi, da bih im najšira ovlašćenja. Mi imamo radnu etiku, znamo kako je to biti Romanista i Rimljanin. Palota je sebe okružio pogrešnim ljudima i samo njih sluša. Svi prave greške, ali kada iste greške praviš osam godina, moraš da se zapitaš neke stvari. Očigledno je da nešto nije kako treba“.

Da li vam je neko okrenuo leđa u Romi?

“Ne samo okrenuli, već zaboli nož u leđa. Nikada neću otkriti ko su ti ljudi, ali to su oni koji štete Romi, koji ne rade za dobrobit kluba. Palota nije ovde, ne zna šta se sve dešava u klubu. Ali, ja znam. Poznajem klub kao svoj džep. Znam sve, od čistačica, domara, do glavnih ljudi. Ovde sam odrastao, znam gde su problemi. A, kada vam neko priča neke stvari u lice, možete da zamislite šta vam pričaju iza leđa. Do Palote stigne samo deseti deo onoga što se zaista dešava“.

Da li možete da se zahvalite Paloti za sve u poslednjih osam godina?

“Zahvalan sam mu na tome što mi je dao mogućnost da ostanem u Romi sve to vreme. Da budem jasan, želim Paloti da uspe i nadam se da će vratiti Romu tamo gde pripada – na vrh. S njim sam za sve ove godine pričao samo jednom licem u lice. Bilo je to kada sam odlazio u penziju i to sam morao da odem do Londona. I to je bilo sve. On mora da shvati da Roma ima realne probleme i da mora da ih reši što pre. Ne želim da iko pomisli da sam protiv Palote i da mu želim neuspeh. Roma je najvažnija u svemu, ostalo je nebitno“.

I, to je bilo sve. Frančesko Toti više nije deo Rome...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar