Ружан растанак Тотија и Роме...!

"Не желим да будем део тога!" Легендарни капитен Роме Франческо Тоти поднео је оставку на место директора клуба и напустио клуб у коме је провео тачно три деценије.  Шок у Риму: Тоти напустио "вучицу" после три деценије! Легенда Роме отишао је из клуба. "Ово је довиђења, а не збогом", поручио "Принц Рима".  Тоти после 30 година отеран из Роме: Све су учинили да уклоне Романисте из клуба! Зарили су ми нож у леђа, осећам се као да сам умро! Принц Рима у једноипочасовном обраћању јавности у дворани Олимпијског комитета Италије (?!) о свему и свима, без длаке на језику. . .

Фудбал 17.06.2019 | 19:30
Ружан растанак Тотија и Роме...!
Свануо је и тај дан... После 30 година љубави, патње, успеха, бродолома и многобројних заједничких изазова, Франческо Тоти од данас више није члан Роме ни у једном званичном облику и форми!

Догађај који су три водеће телевизијске куће у земљи, Раи, Скај и Медијасет испратиле под вињетом „ударна вест“ довео је до тога да се Тоти од клуба којем је дао цео живот опрости уз тешке речи, отворену паљбу и кајање. Али, не због тога што је свим срцем Романиста, већ због власничке структуре коју предводи амерички бизнисмен Џејмс Палота.

Колико су односи сада већ бившег директора Роме и највећег дела управе заоштрени најбоље описује чињеница да се Тоти од вољеног клуба није опростио у Тригорији, већ у седишту Олимпијског комитета Италије, што су медији на Чизми прокоментарисали као „скандалозно“, упирући прстом у Џејмса Палоту и његовог најближег сарадника Франка Балдинија због тога што су фудбалску икону Рима отерали као највећег непријатеља...

У крцатој сали ОКИ Тоти је добио јавну подршку бивших саиграча и играча Роме попут Венсана Канделе, Алберта Аквиланија и Марка Касетија. 

Тоти је образложио да одлази јер му председник Џејмс Палота није дао улогу да одлучује у оперативном смислу, односно сматра да га челници клуба све време држе "са стране".

"Дуго сам размишљао, одлука је тешка. Рећи ћу да није само моја кривица, али морао сам да поднесем оставку, иако сам се надао да није неопходно. Стигао је болан дан за мене", рекао је Тоти на ванредној конференцији за медије.

Тоти замера управи на томе што ниједног тренутка није могао да пружи велики допринос.

"Прва година је била таква да сам пристао, али сам у другој схватио да не желим да будем део тога", поручио је Тоти, додавши да је пуно обећања добио, али да никада нису испуњени.

Тоти је прошле сезоне радио заједно са Рамоном Монћијем у спортском делу, али по повратку Шпанца у Севиљу није добио улогу какву је желео.

Франческо Тоти поднео је оставку на место директора Роме и напустио клуб у коме је провео тачно 30 година.

"Поднео сам оставку на функцију. Надао сам се да овај дан никада неће доћи, а уместо тога, овај ружан и тежак дан је дошао. Никада ми нису дозволили да учествујем, мислим да су ме звали на 10 састанака за две године. Увек би ме позвали у последњем минуту, као да су желели да будем по страни. После неког времена, запиташ се. То показује недостатак поштовања, не према директору, него према особи. Покушао сам да донесем нешто клубу, знали су да то желим, али видео сам да они са друге стране другачије размишљају", рекао је Тоти, пренели су италијански медији.

Бивши капитен римског клуба рекао је на конференцији за новинаре у Олимпијском комитету Италије, да Рома мора да буде испред свега.

"Морате да волите Рому. Председници пролазе, тренери пролазе, играчи пролазе, али клупске боје остају. Ова одлука није моја кривица", навео је Тоти, коме су навијачи дали надимак "Принц Рима". 

Тоти је желео да постави Ђенара Гатуза за новог тренера Роме, али је управа клуба прошле недеље одлучила да ангажује Паула Фонсеку. Рома је прошлу сезону завршила на шестом месту и неће играти у Лиги шампиона.

Тоти је образложио да одлази јер му председник Џејмс Палота није дао улогу да одлучује у оперативном смислу, односно сматра да га челници клуба све време држе "са стране".

Тоти је рекао да је спреман да се врати у клуб у случају да нови власници преузму Рому.

"То је прво и основно. Ако би нови власници веровали у мене, то би било добро. Никада не бих оштетио Рому. Ово сада је много горе него када сам се повлачио као играч. Напуштање Роме је као умирање. Мислим да би било боље да сам умро. Многи су ми током година говорили да сам велики терет овом клубу, да им сметам", навео је он.

Тоти је дошао у клупску академију Роме 1989. године, а за први тим дебитовао је 1993. године као 16-годишњак. Одиграо је 785 утакмица, постигао 307 голова, освојио Серију А 2001. године и два Купа Италије. 

"Сви знају да су ме они спречили да наставим да играм. Они су желели да престанем. Већ сам имао шестогодишњи уговор као директор. Почео сам тихо, схватајући да је то потпуно друга сфера од оне на терену. Многе ствари су ми обећали, али ништа нису испунили. Знали су шта сам желео. Све сам радио за Рому, али како је време пролазило, мислио сам да није поштено да се ставим на располагање људима који ме никада нису ни желели овде", рекао је Тоти, који је завршио играчку каријеру 2017. године.

Он је захвалио људима у Риму на поштовању, које је добио на терену и ван њега. 

"Могу само да тражим од њих да наставе да навијају за клуб, пошто Рома увек мора да буде поштована. За мене је Рома најважнији клуб на свету. Тужан сам када је видим у овој ситуацији, то ме иритира. Навијачи Роме су јединствени, љубав коју имају према клубу је бескрајна. Увек ћу навијати за Рому. Ово је довиђења, а не збогом. Сада идем другим путем", рекао је Тоти.

Навео је да неће бити незапослен, као и да је добио бројне понуде италијанских клубова, али да их неће прихватити из поштовања према Роми.

Несугласице са Палотом трају још од 2017. године када је практично био приморан да оде у играчку пензију, слично као што недавно није понуђен нови уговор његовом бившем саиграчу и великом пријатељу Данијелеу Де Росију.

Тоти је у Роми био од 1989. године и срушио бројне рекорде, највише утакмица је одиграо у том дресу (786) и дао највише голова (307).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар