Ružan rastanak Totija i Rome...!

"Ne želim da budem deo toga!" Legendarni kapiten Rome Frančesko Toti podneo je ostavku na mesto direktora kluba i napustio klub u kome je proveo tačno tri decenije.  Šok u Rimu: Toti napustio "vučicu" posle tri decenije! Legenda Rome otišao je iz kluba. "Ovo je doviđenja, a ne zbogom", poručio "Princ Rima".  Toti posle 30 godina oteran iz Rome: Sve su učinili da uklone Romaniste iz kluba! Zarili su mi nož u leđa, osećam se kao da sam umro! Princ Rima u jednoipočasovnom obraćanju javnosti u dvorani Olimpijskog komiteta Italije (?!) o svemu i svima, bez dlake na jeziku. . .

Fudbal 17.06.2019 | 19:30
Ružan rastanak Totija i Rome...!
Svanuo je i taj dan... Posle 30 godina ljubavi, patnje, uspeha, brodoloma i mnogobrojnih zajedničkih izazova, Frančesko Toti od danas više nije član Rome ni u jednom zvaničnom obliku i formi!

Događaj koji su tri vodeće televizijske kuće u zemlji, Rai, Skaj i Medijaset ispratile pod vinjetom „udarna vest“ doveo je do toga da se Toti od kluba kojem je dao ceo život oprosti uz teške reči, otvorenu paljbu i kajanje. Ali, ne zbog toga što je svim srcem Romanista, već zbog vlasničke strukture koju predvodi američki biznismen Džejms Palota.

Koliko su odnosi sada već bivšeg direktora Rome i najvećeg dela uprave zaoštreni najbolje opisuje činjenica da se Toti od voljenog kluba nije oprostio u Trigoriji, već u sedištu Olimpijskog komiteta Italije, što su mediji na Čizmi prokomentarisali kao „skandalozno“, upirući prstom u Džejmsa Palotu i njegovog najbližeg saradnika Franka Baldinija zbog toga što su fudbalsku ikonu Rima oterali kao najvećeg neprijatelja...

U krcatoj sali OKI Toti je dobio javnu podršku bivših saigrača i igrača Rome poput Vensana Kandele, Alberta Akvilanija i Marka Kasetija. 

Toti je obrazložio da odlazi jer mu predsednik Džejms Palota nije dao ulogu da odlučuje u operativnom smislu, odnosno smatra da ga čelnici kluba sve vreme drže "sa strane".

"Dugo sam razmišljao, odluka je teška. Reći ću da nije samo moja krivica, ali morao sam da podnesem ostavku, iako sam se nadao da nije neophodno. Stigao je bolan dan za mene", rekao je Toti na vanrednoj konferenciji za medije.

Toti zamera upravi na tome što nijednog trenutka nije mogao da pruži veliki doprinos.

"Prva godina je bila takva da sam pristao, ali sam u drugoj shvatio da ne želim da budem deo toga", poručio je Toti, dodavši da je puno obećanja dobio, ali da nikada nisu ispunjeni.

Toti je prošle sezone radio zajedno sa Ramonom Monćijem u sportskom delu, ali po povratku Španca u Sevilju nije dobio ulogu kakvu je želeo.

Frančesko Toti podneo je ostavku na mesto direktora Rome i napustio klub u kome je proveo tačno 30 godina.

"Podneo sam ostavku na funkciju. Nadao sam se da ovaj dan nikada neće doći, a umesto toga, ovaj ružan i težak dan je došao. Nikada mi nisu dozvolili da učestvujem, mislim da su me zvali na 10 sastanaka za dve godine. Uvek bi me pozvali u poslednjem minutu, kao da su želeli da budem po strani. Posle nekog vremena, zapitaš se. To pokazuje nedostatak poštovanja, ne prema direktoru, nego prema osobi. Pokušao sam da donesem nešto klubu, znali su da to želim, ali video sam da oni sa druge strane drugačije razmišljaju", rekao je Toti, preneli su italijanski mediji.

Bivši kapiten rimskog kluba rekao je na konferenciji za novinare u Olimpijskom komitetu Italije, da Roma mora da bude ispred svega.

"Morate da volite Romu. Predsednici prolaze, treneri prolaze, igrači prolaze, ali klupske boje ostaju. Ova odluka nije moja krivica", naveo je Toti, kome su navijači dali nadimak "Princ Rima". 

Toti je želeo da postavi Đenara Gatuza za novog trenera Rome, ali je uprava kluba prošle nedelje odlučila da angažuje Paula Fonseku. Roma je prošlu sezonu završila na šestom mestu i neće igrati u Ligi šampiona.

Toti je obrazložio da odlazi jer mu predsednik Džejms Palota nije dao ulogu da odlučuje u operativnom smislu, odnosno smatra da ga čelnici kluba sve vreme drže "sa strane".

Toti je rekao da je spreman da se vrati u klub u slučaju da novi vlasnici preuzmu Romu.

"To je prvo i osnovno. Ako bi novi vlasnici verovali u mene, to bi bilo dobro. Nikada ne bih oštetio Romu. Ovo sada je mnogo gore nego kada sam se povlačio kao igrač. Napuštanje Rome je kao umiranje. Mislim da bi bilo bolje da sam umro. Mnogi su mi tokom godina govorili da sam veliki teret ovom klubu, da im smetam", naveo je on.

Toti je došao u klupsku akademiju Rome 1989. godine, a za prvi tim debitovao je 1993. godine kao 16-godišnjak. Odigrao je 785 utakmica, postigao 307 golova, osvojio Seriju A 2001. godine i dva Kupa Italije. 

"Svi znaju da su me oni sprečili da nastavim da igram. Oni su želeli da prestanem. Već sam imao šestogodišnji ugovor kao direktor. Počeo sam tiho, shvatajući da je to potpuno druga sfera od one na terenu. Mnoge stvari su mi obećali, ali ništa nisu ispunili. Znali su šta sam želeo. Sve sam radio za Romu, ali kako je vreme prolazilo, mislio sam da nije pošteno da se stavim na raspolaganje ljudima koji me nikada nisu ni želeli ovde", rekao je Toti, koji je završio igračku karijeru 2017. godine.

On je zahvalio ljudima u Rimu na poštovanju, koje je dobio na terenu i van njega. 

"Mogu samo da tražim od njih da nastave da navijaju za klub, pošto Roma uvek mora da bude poštovana. Za mene je Roma najvažniji klub na svetu. Tužan sam kada je vidim u ovoj situaciji, to me iritira. Navijači Rome su jedinstveni, ljubav koju imaju prema klubu je beskrajna. Uvek ću navijati za Romu. Ovo je doviđenja, a ne zbogom. Sada idem drugim putem", rekao je Toti.

Naveo je da neće biti nezaposlen, kao i da je dobio brojne ponude italijanskih klubova, ali da ih neće prihvatiti iz poštovanja prema Romi.

Nesuglasice sa Palotom traju još od 2017. godine kada je praktično bio primoran da ode u igračku penziju, slično kao što nedavno nije ponuđen novi ugovor njegovom bivšem saigraču i velikom prijatelju Danijeleu De Rosiju.

Toti je u Romi bio od 1989. godine i srušio brojne rekorde, najviše utakmica je odigrao u tom dresu (786) i dao najviše golova (307).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar