Палмер против резервног састава

Замјеник помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер који од прошле седмице борави у посјети Босни и Херцеговини састао се данас у Амбасади САД-а у Сарајеву с челницима полицијских агенција у БиХ.
 
 

Босна и Херцеговина 17.06.2019 | 13:42
Палмер против резервног састава
Састанку је, између осталих руководиоца полицијских и безбједносних агенција у БиХ присуствовао и министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара који је новинарима након састанка казао да су таме сусрета била миграције те је разговарано и оснивању резервног састава ентитетских полиција.

Једна од тема била је, каже министар Чампара, сарадња и координација активности свих полицијских агенција.

- На бх. властима је да даље раде на питањима миграције. То јесте је у надлежности Савјета министара БиХ, али и друге агенције могу дати подршку имајући у виду наш систем надлежности - појаснио је Чампара.

Истакнуто је да је Палмер, али и Амбасада САД-а изразила став да се противи успостави резервних састава полицијских структура у Републици Српској и то никако не подржавају, посебно имајући у виду да је САД уложила много средстава у безбједносни сектор у БиХ.

- Веома им је стало до безбједносног система у БиХ и мишљења су да резервни састави не могу допринијети побољшању безбједносне ситуације. Остају нам и даље партнери, пружит ће нам сву помоћ и када су у питању миграције, али и други изазови о области безбједности - казао је  Чампара.

Учесници састанка указали су и на проблеме с којима су суочени када је у питању одговор на мигрантску кризу попут недовољног броја полицијских снага које обезбјеђују државну границу те је разговарано о могућностима размјене полицијских службеника и других агенција.

Чампара је напоменуо да је федерални МУП у сваком тренутку спреман послати одређени број полицијских службеника на источну границу БиХ оцјењујући да се не ради у било каквом задирању у надлежности.

 - Спремни смо прихватити помоћ МУП-а Републике Српске, уколико буде потребно, у Унско-санском кантону. Сви се морамо максимално укључити у ово питање јер миграције неће стати питање је само колико миграната ће улазити у БиХ - закључио је Чампара.

Осим Чампаре, састанку су присуствовали министар безбједности БиХ Драган Мектић, директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, те директори Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић, Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ Осман Мехмедагић и Граничне полиције БиХ Зоран Галић те представници Службе за странце и полиције Брчко Дистрикта.

Замјеник помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер налази се у вишедневној посјети Босни и Херцеговини, а по доласку у БиХ у петак имао је више сусрета у Бањој Луци док би у Сарајеву требао остати до сриједе, 19. јуна.

(Фена)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реално

17.06.2019 11:49

Зевјела АМЕРИКА била и остала мајка БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

17.06.2019 12:31

ЗИВИО ДОЛАР И ММФ

Name

Харе

17.06.2019 12:03

Очекујемо Санкције РС-а према Америци и стављање Палмера на Блацк листу

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

17.06.2019 12:22

...САХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2019 22:18

МАТ

Name

075

17.06.2019 12:34

Све речено кратко и јасно, да видимо ко ће што покушати!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

21-век-васкрсење

19.06.2019 11:20

додик побјегао у Мађарску да се неби с ањим састао, можда се препао да би га овај повео са собом. Само је овима који су га дочекали очитао буквицу, видјело се на фаци скретничара , сав се зацрвенио а нос дугачак ко код Пинокиа, мора да је помоњао додика ,а овај се препао што је назочан састанку .

ОДГОВОРИТЕ