Да ли је Звезда већ одбила кључни Партизанов налет?

Црно-бели за освајање титуле морају да ураде оно што им је последњи пут успело почетком 2016. године.

Кошарка 17.06.2019 | 15:23
Да ли је Звезда већ одбила кључни Партизанов налет?
Играчи и тренери су уморни од сезоне која је почела још у септембру. Временске прилике и услови у дворани "Александар Николић" не иду на руку ни њима ни навијачима, а и "карте" за европска такмичења подељене су још у марту и априлу (не рачунајући трку за специјалном позивницом Евролиге)...

Све то не спречава екипе Црвене звезде и Партизана да "баце срце на терен" у финалној плеј-оф серији домаће Суперлиге.

Бити првак државе је велика ствар, чак и када то такмичење није квалификационо за Евролигу, а још када је противник "вечити" ривал...

Да је и једнима и другима итекако стало до тријумфа, показује то што су све три досадашње утакмице финала биле неизвесне до последњег минута, па и секунда.

Два пута је јунак био Дејан Давидовац, једном Раде Загорац, а у групи оних који су својим успешним потезима кројили резултат финала су и Били Берон, Огњен Добрић, Маркус Пејџ...

На реду је меч број четири, пред Партизановим навијачима. Вечерас од 18.00 (Арена спорт 1)црно-бели ће пробати да изборе "мајсторицу", која би се играла у четвртак, а црвено-бели да добију финале са укупних 3:1 и прославе пету узастопну титулу.

У плеј-оф серији би победа, теоретски, требало да донесе додатни импулс том тиму за следећу утакмицу, али за сада се то није показало тачним.

Звезда није успела да поведе 2:0, иако је у среду имала "плус седам" у 37. минуту и "плус два" шест секунди пре краја.

Затим је Партизан пропустио шансу да спектакуларан тријумф (тројком Загорца) за 1:1, надогради "брејком", чиме би се нашао на корак од прве титуле у "пост-вујошевићевској" ери.

Иако је актуелни шампион у суботу био ослабљен повредом Добрића (његов даљи наступ је неизвестан), Партизан је скоро свих 40 минута јурио Звездину предност и после 50:50 у 22. минуту ниједном није чак ни изједначио, мада је све време био "за петама" екипи Милана Томића, примарно ослоњеној на одличан шут за три поена (15/32).

Сада, да би се попео на српски трон и после фебруарског тријумфа у Нишу комплетирао "дуплу круну", Партизан мора да уради оно што му је последњи пут пошло за руком у јануару и фебруару 2016.

У најтежој сезони у новијој историји трофејног клуба, тим Александра Џикића савладао је тада црвено-беле два пута заредом - 86:81 у АБА лиги, па 68:60 у полуфиналу Купа. Оба исхода представљала су велико изненађење, јер се Звезда у то време борила за пласман у Топ 8 Евролиге и побеђивала далеко квалитетније екипе од Партизана...

Парадоксално, иако се Партизан наредних сезона "подигао", а Звезда објективно није више јака као у ери тренера Дејана Радоњића, црвено-бели су у дербијима много чешће побеђивали него губили.

Од почетка сезоне 2017/18 резултат је 10:4, а од поменуте две победе под Џикићевом диригентском палицом, пре три године и четири месеца - 16:7.

Да ли су црно-бели у стању да "пробију" психолошку баријеру, надмаше себе и направе преокрет у финалу КЛС, или ће Звезда потврдити да - осим када се игра у Нишу - последњих година једноставно зна како се "вечити" ривал држи под контролом?

СВИ ДЕРБИЈИ 2018/19 (6:3 за Звезду)

24. новембар (АБА лига): Партизан - Звезда 71:77
17. фебруар (финале Купа Кораћа): Партизан - Звезда 76:74
3. март (АБА лига): Звезда - Партизан 70:68
23. март (АБА плеј-оф): Звезда - Партизан 106:101 (85:85)
30. март (АБА плеј-оф): Партизан - Звезда 70:67
6. април (АБА плеј-оф): Звезда - Партизан 84:63
10. јун (КЛС плеј-оф): Звезда - Партизан 98:94
12. јун (КЛС плеј-оф): Партизан - Звезда 73:72
15. јун (КЛС плеј-оф): Звезда - Партизан 96:90
17. јун (КЛС плеј-оф): Партизан - Звезда ?:?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар