Da li je Zvezda već odbila ključni Partizanov nalet?

Crno-beli za osvajanje titule moraju da urade ono što im je poslednji put uspelo početkom 2016. godine.

Košarka 17.06.2019 | 15:23
Da li je Zvezda već odbila ključni Partizanov nalet?
Igrači i treneri su umorni od sezone koja je počela još u septembru. Vremenske prilike i uslovi u dvorani "Aleksandar Nikolić" ne idu na ruku ni njima ni navijačima, a i "karte" za evropska takmičenja podeljene su još u martu i aprilu (ne računajući trku za specijalnom pozivnicom Evrolige)...

Sve to ne sprečava ekipe Crvene zvezde i Partizana da "bace srce na teren" u finalnoj plej-of seriji domaće Superlige.

Biti prvak države je velika stvar, čak i kada to takmičenje nije kvalifikaciono za Evroligu, a još kada je protivnik "večiti" rival...

Da je i jednima i drugima itekako stalo do trijumfa, pokazuje to što su sve tri dosadašnje utakmice finala bile neizvesne do poslednjeg minuta, pa i sekunda.

Dva puta je junak bio Dejan Davidovac, jednom Rade Zagorac, a u grupi onih koji su svojim uspešnim potezima krojili rezultat finala su i Bili Beron, Ognjen Dobrić, Markus Pejdž...

Na redu je meč broj četiri, pred Partizanovim navijačima. Večeras od 18.00 (Arena sport 1)crno-beli će probati da izbore "majstoricu", koja bi se igrala u četvrtak, a crveno-beli da dobiju finale sa ukupnih 3:1 i proslave petu uzastopnu titulu.

U plej-of seriji bi pobeda, teoretski, trebalo da donese dodatni impuls tom timu za sledeću utakmicu, ali za sada se to nije pokazalo tačnim.

Zvezda nije uspela da povede 2:0, iako je u sredu imala "plus sedam" u 37. minutu i "plus dva" šest sekundi pre kraja.

Zatim je Partizan propustio šansu da spektakularan trijumf (trojkom Zagorca) za 1:1, nadogradi "brejkom", čime bi se našao na korak od prve titule u "post-vujoševićevskoj" eri.

Iako je aktuelni šampion u subotu bio oslabljen povredom Dobrića (njegov dalji nastup je neizvestan), Partizan je skoro svih 40 minuta jurio Zvezdinu prednost i posle 50:50 u 22. minutu nijednom nije čak ni izjednačio, mada je sve vreme bio "za petama" ekipi Milana Tomića, primarno oslonjenoj na odličan šut za tri poena (15/32).

Sada, da bi se popeo na srpski tron i posle februarskog trijumfa u Nišu kompletirao "duplu krunu", Partizan mora da uradi ono što mu je poslednji put pošlo za rukom u januaru i februaru 2016.

U najtežoj sezoni u novijoj istoriji trofejnog kluba, tim Aleksandra Džikića savladao je tada crveno-bele dva puta zaredom - 86:81 u ABA ligi, pa 68:60 u polufinalu Kupa. Oba ishoda predstavljala su veliko iznenađenje, jer se Zvezda u to vreme borila za plasman u Top 8 Evrolige i pobeđivala daleko kvalitetnije ekipe od Partizana...

Paradoksalno, iako se Partizan narednih sezona "podigao", a Zvezda objektivno nije više jaka kao u eri trenera Dejana Radonjića, crveno-beli su u derbijima mnogo češće pobeđivali nego gubili.

Od početka sezone 2017/18 rezultat je 10:4, a od pomenute dve pobede pod Džikićevom dirigentskom palicom, pre tri godine i četiri meseca - 16:7.

Da li su crno-beli u stanju da "probiju" psihološku barijeru, nadmaše sebe i naprave preokret u finalu KLS, ili će Zvezda potvrditi da - osim kada se igra u Nišu - poslednjih godina jednostavno zna kako se "večiti" rival drži pod kontrolom?

SVI DERBIJI 2018/19 (6:3 za Zvezdu)

24. novembar (ABA liga): Partizan - Zvezda 71:77
17. februar (finale Kupa Koraća): Partizan - Zvezda 76:74
3. mart (ABA liga): Zvezda - Partizan 70:68
23. mart (ABA plej-of): Zvezda - Partizan 106:101 (85:85)
30. mart (ABA plej-of): Partizan - Zvezda 70:67
6. april (ABA plej-of): Zvezda - Partizan 84:63
10. jun (KLS plej-of): Zvezda - Partizan 98:94
12. jun (KLS plej-of): Partizan - Zvezda 73:72
15. jun (KLS plej-of): Zvezda - Partizan 96:90
17. jun (KLS plej-of): Partizan - Zvezda ?:?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar