ЕП до 21: Шпанци лијепо играју, али Италијани...

Шпанце је дивно гледати, али Италијани имају страшног Кијезу и све што је потребно да буду Европски шампиони! Славље Азура након преокрета у Болоњи, уз два гола фантастичног Федерика - 3:1.

Фудбал 16.06.2019 | 23:25
ЕП до 21: Шпанци лијепо играју, али Италијани...
ЕУРО почео спектаклом: Шпанија повела, Италија славила! Расположење на "Дал'Ари" покварила је изгледа тешка повреда аса Роме, који је асистирао Кијези код првог гола на утакмици.

У дуелу две убедљиво најуспешније нације у историји УЕФА европских првенстава за младе фудбалере, Дани Себаљос довео је госте у вођство у 9. минуту, али је маестрани Федерико Кијеза потом постигао два гола и позвао Лоренца Пелегринија да голом са беле тачке у 82. минуту означи почетак славља публике у Болоњи.

Петоструки шампион Европе надиграо је и убедљиво поразио четвороструког првака на отварању још једног У-21 ЕУРО турнира.

На скоро дупке пуном стадиону "Ренато дал'Ара": Италија - Шпанија 3:1 (1:1) у мечу 1. кола Групе А, вероватно и дербију целе прве фазе турнира, а на ком ће већ у понедељак у 18.30 наступити и репрезентација Србије.

Европско првенство за фудбалере од 21 године и млађе почело је, заправо, на "Мапеи" стадиону у Ређо Емилији, где је виђен гол више него у вечерњем "прајм тајм" термину.

Уз гол и асистенцију инспирисаног везисте, Симона Зурковског, Пољска у свему надјачала Белгију, која је у финишу меча добила прилику да ублажи пораз пред сусрете са фаворитима у групи - 3:2 (1:1).

Италијанима, који титулу у овом узрасту чекају од 2004. и тријумфа над Србијом и Црном Гором у финалу турнира у Немачкој, расположење је покварила изгледа тешка повреда једног од најбољих играча, Николе Заниола. Ас Роме изнет је са терена после једног дуела на старту другог полувремена, али то није превише пореметило екипу селектора Луиђија Ди Бјађа, која је знала како да казни порозну шпанску одбрану,

Италија: Мерет - Калабрези, Манћини, Бонифаци, Димарко - Барела, Мандрагора, Пелегрини - Заниоло (Орсолини), Кен (Кутроне), Кијеза.

Шпанија: Симон - Агирегабирија, Ваљехо, Мере, Карикол - Зубелдија (Форналс) - Солер, Руиз (Мерино), Себаљос, Ојарзабал - Мајорал.

Шпанија је технички беспрекорно поткована, милна је гледати младу селекцију Црвене фурије када контролише лопту, али Италија има оно што је потребно да би се освојило Европско првенство за играче до 21 годоне - самопоуздање, физичку снагу и играче који су већ сада у стању да праве огромну разлику на оваквим турнирима. Ношени фантастичним Федериком Кијезом Азури су поништили еврогол велемајстора Данија Себаљоса и направили огроман корак ка пласману у полуфинале - 3:1 (1:1).

Италијани су имали огромних проблема са Шпанцима у првом полувремену. Селекција Луиса де ла Фуентеа је беспрекорно контролисала резултат после Себаљосовог гола, Азури су имали огромних проблема, нису успевали да дођу до поседа и правог одговора на доминацију противника, али се онда све променило у лључном 36. минуту. Кијеза је показао да га с разлогом сматрају можда и највећим талентом италијанског фудбала у овом тренутку. Примио је лопту на левом боку у стилу Зинедина Зидана, потом је претрчао свог противника, а онда када је голман Фурије Унај Симон очекивао повратну лопту у следио је пројектил у његов угао.

Од тог тренутка се утакмица психолошки у потпуности преокренула на страну Италије, која је у другом полувремену искористила све адуте да дође до великог, можда и пресудног славља у групи А. Луиђи ди Бијађо је осетио прави тренутак да на терен уместо Кена убаци Кутронеа. Нападач Милана је у противнички шеснаестерац унео додатни немир и упорност, што је крунисано у 64. минуту другим голом Кијезе.

Шпанци су своју судбину запечатили у 82. минуту. Карлос Солер је беспотребно повукао Пелегринија у свом шеснестерцу, па је након интервенције из ВАР собе досуђен једанаестерац. Везиста Роме је преузео одговорност и постигао коначан резултат утакмице.

Италијан за три дана играју одлучујући меч са Пољском, која је савладала Белгију, док ће Шпанија на мегдан Црвним ђаволима, уз наду да са шест освојених бодова може до позиције најбољег другопласираног.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У21 - 1. коло:

Група А

Недеља

Пољска - Белгија 3:2 (1:1)
/Зуровски 26, Бјелик 52, Шимански 79 - Леја 16, Колос 84/

Италија - Шпанија 3:1 (1:1)
/Кјеза 36, 64, Пелегрини 82 - Себаљос 9/

Група Б

понедељак

Србија - Аустрија 18.30
Немачка - Данска 21.00

Група Ц

уторак

Румунија - Хрватска 18.30
Енглеска - Француска 21.00

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар