EP do 21: Španci lijepo igraju, ali Italijani...

Špance je divno gledati, ali Italijani imaju strašnog Kijezu i sve što je potrebno da budu Evropski šampioni! Slavlje Azura nakon preokreta u Bolonji, uz dva gola fantastičnog Federika - 3:1.

Fudbal 16.06.2019 | 23:25
EP do 21: Španci lijepo igraju, ali Italijani...
EURO počeo spektaklom: Španija povela, Italija slavila! Raspoloženje na "Dal'Ari" pokvarila je izgleda teška povreda asa Rome, koji je asistirao Kijezi kod prvog gola na utakmici.

U duelu dve ubedljivo najuspešnije nacije u istoriji UEFA evropskih prvenstava za mlade fudbalere, Dani Sebaljos doveo je goste u vođstvo u 9. minutu, ali je maestrani Federiko Kijeza potom postigao dva gola i pozvao Lorenca Pelegrinija da golom sa bele tačke u 82. minutu označi početak slavlja publike u Bolonji.

Petostruki šampion Evrope nadigrao je i ubedljivo porazio četvorostrukog prvaka na otvaranju još jednog U-21 EURO turnira.

Na skoro dupke punom stadionu "Renato dal'Ara": Italija - Španija 3:1 (1:1) u meču 1. kola Grupe A, verovatno i derbiju cele prve faze turnira, a na kom će već u ponedeljak u 18.30 nastupiti i reprezentacija Srbije.

Evropsko prvenstvo za fudbalere od 21 godine i mlađe počelo je, zapravo, na "Mapei" stadionu u Ređo Emiliji, gde je viđen gol više nego u večernjem "prajm tajm" terminu.

Uz gol i asistenciju inspirisanog veziste, Simona Zurkovskog, Poljska u svemu nadjačala Belgiju, koja je u finišu meča dobila priliku da ublaži poraz pred susrete sa favoritima u grupi - 3:2 (1:1).

Italijanima, koji titulu u ovom uzrastu čekaju od 2004. i trijumfa nad Srbijom i Crnom Gorom u finalu turnira u Nemačkoj, raspoloženje je pokvarila izgleda teška povreda jednog od najboljih igrača, Nikole Zaniola. As Rome iznet je sa terena posle jednog duela na startu drugog poluvremena, ali to nije previše poremetilo ekipu selektora Luiđija Di Bjađa, koja je znala kako da kazni poroznu špansku odbranu,

Italija: Meret - Kalabrezi, Manćini, Bonifaci, Dimarko - Barela, Mandragora, Pelegrini - Zaniolo (Orsolini), Ken (Kutrone), Kijeza.

Španija: Simon - Agiregabirija, Valjeho, Mere, Karikol - Zubeldija (Fornals) - Soler, Ruiz (Merino), Sebaljos, Ojarzabal - Majoral.

Španija je tehnički besprekorno potkovana, milna je gledati mladu selekciju Crvene furije kada kontroliše loptu, ali Italija ima ono što je potrebno da bi se osvojilo Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godone - samopouzdanje, fizičku snagu i igrače koji su već sada u stanju da prave ogromnu razliku na ovakvim turnirima. Nošeni fantastičnim Federikom Kijezom Azuri su poništili evrogol velemajstora Danija Sebaljosa i napravili ogroman korak ka plasmanu u polufinale - 3:1 (1:1).

Italijani su imali ogromnih problema sa Špancima u prvom poluvremenu. Selekcija Luisa de la Fuentea je besprekorno kontrolisala rezultat posle Sebaljosovog gola, Azuri su imali ogromnih problema, nisu uspevali da dođu do poseda i pravog odgovora na dominaciju protivnika, ali se onda sve promenilo u lljučnom 36. minutu. Kijeza je pokazao da ga s razlogom smatraju možda i najvećim talentom italijanskog fudbala u ovom trenutku. Primio je loptu na levom boku u stilu Zinedina Zidana, potom je pretrčao svog protivnika, a onda kada je golman Furije Unaj Simon očekivao povratnu loptu u sledio je projektil u njegov ugao.

Od tog trenutka se utakmica psihološki u potpunosti preokrenula na stranu Italije, koja je u drugom poluvremenu iskoristila sve adute da dođe do velikog, možda i presudnog slavlja u grupi A. Luiđi di Bijađo je osetio pravi trenutak da na teren umesto Kena ubaci Kutronea. Napadač Milana je u protivnički šesnaesterac uneo dodatni nemir i upornost, što je krunisano u 64. minutu drugim golom Kijeze.

Španci su svoju sudbinu zapečatili u 82. minutu. Karlos Soler je bespotrebno povukao Pelegrinija u svom šesnestercu, pa je nakon intervencije iz VAR sobe dosuđen jedanaesterac. Vezista Rome je preuzeo odgovornost i postigao konačan rezultat utakmice.

Italijan za tri dana igraju odlučujući meč sa Poljskom, koja je savladala Belgiju, dok će Španija na megdan Crvnim đavolima, uz nadu da sa šest osvojenih bodova može do pozicije najboljeg drugoplasiranog.

EVROPSKO PRVENSTVO U21 - 1. kolo:

Grupa A

Nedelja

Poljska - Belgija 3:2 (1:1)
/Zurovski 26, Bjelik 52, Šimanski 79 - Leja 16, Kolos 84/

Italija - Španija 3:1 (1:1)
/Kjeza 36, 64, Pelegrini 82 - Sebaljos 9/

Grupa B

ponedeljak

Srbija - Austrija 18.30
Nemačka - Danska 21.00

Grupa C

utorak

Rumunija - Hrvatska 18.30
Engleska - Francuska 21.00

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar