Савић: Улог је и мјесто на Олимпијским играма!

Селектор ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић оценио је да је улог завршног турнира Светске лиге у Београду веома велики.

Остали спортови 17.06.2019 | 12:51
Савић: Улог је и мјесто на Олимпијским играма!
Он је подсетио на чињеницу да ће победник изборити и пласман на Олимпијске игре у Токију.

"Припреме за Светску лигу су готове. Шта смо урадили, урадили смо. Приступили смо мало другачијој методологији рада, јер је сезона за играче била веома напорна. Зато је фокус у нашем раду био на опоравку. Улог је велики, није само борба за прво место и златну медаљу, већ и за место на Олимпијским играма. Уверен сам да ћемо дати свој максимум и да ћемо покушати да освојимо пехар. Очекујемо велику подршку навијача", рекао је Савић.

Све је спремно за почетак завршног турнира Светске лиге који се од 18. до 23. јуна одржава на отвореном базену Ташмајдан.

"Игра се за репрезентацију и зна се како се наступа за национални тим. Свака прича о исцрпљености у том случају је сувишна. Екипа је пре свега здрава, и то ми је драго. Спремо се и идемо од утакмице до утакмице, без прескања противника", рекао је капитен Србије Филип Филиповић.

Он се осврнуо и на нова правила који ће се примењивати на завршном турниру Светске лиге.

"Покушавали смо да се у што краћем периоду прилагодимо на ту одбрану у зони од шест метара где може да се оствари највећа предност. Али, не треба да се обазиремо превише на то. Сигуран сам да ћемо се благовремено адаптирати, а искрено се надам да критеријум суђења неће неће бити као у Загребу на Европа купу, јер нас у том случају чека велика непознаница. Не само нас, већ и публику која ће доћи на базен. Што се тиче осталих правила, по мом мишљењу она су више козметичке природе, али има људи који знају ватерполо боље од нас", додао је Филиповић.

Први противник репрезентације Србије је селекција Аустралије, а тај меч је на програму у уторак 18. јуна од 21 час.

"То је озбиљна екипа што је показала кроз ове заједничке тренинге које смо имали. Покривени су на свим позицијама, имају свој ритам, а њихова предност могла би да буде чињеница да се у њиховој лиги већ три месеца примењују нова правила, па су имали више времена да се на све то навикну. Можда су у том аспекту спремнији, али то не мора да буде нека велика предност", казао је он.

Савић је потом анализирао и остале ривале:

"За Хрватску не треба трошити речи. То је једна изузетна репрезентација са којом већ неколико година играмо доста финалних и полуфиналних утакмица. Они долазе са великим амбицијама, да реше питање квалификација за Олимпијске игре, а Казахстан је аутсајдер. Што се тиче друге групе, Шпанци су дошли у најјачем саставу, што се по списку играча Мађарске не би могло рећи. Али, то не значи да Мађарска није спремна и јака. Имамо и вечито неугодни Јапан, који уме да изненади фаворите са својим специфичним стилом игре и Канаду, која је мени непознаница и зато треба бити опрезан", рекао је Савић.

Победнику Светске лиге, поред трофеја, припашће и виза за Олимпијске игре у Токију, а наградни фонд је повећан за 350.000 долара.

У Београду ће први пут у историји ватерпола биће коришћена и видео технологија, слично ВАР систему у фудбалу, где ће уз помоћ видео снимака судије доносити одлуке у спорним ситуацијама.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар