Свих шест република бивше СФРЈ на ЕП-у? Могуће је!

Хрватска, Словенија и Северна Македонија су већ на континенталном шампионату наредне године, Србија је близу, а визу траже и Црна Гора и БиХ.

Остали спортови 16.06.2019 | 16:34
Свих шест република бивше СФРЈ на ЕП-у? Могуће је!
Историја на дохват руке!

На Европском првенству 2020. године за рукометаше у Аустрији, Норвешкој и Шведској могу да се пласирају свих шест република СФР Југославије. Пласман коло пре краја квалификација су већ обезбедили Хрватска, Словенија и Северна Македонија. Србији треба победа у Новом Саду против Швајцарске, а визу траже и Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Црногорцима игра и бод против Украјине у Подгорици. Храбре се изабраници Зорана Рогановића у стилу “Ако су у Морачи пали шампиони света Данци, могу и Украјинци”. Победа доноси друго место, а бод треће, али пласман на шампионат као једна од четири најбољих трећепласираних репрезентација. Ђетићи желе на четврто узастопно Европско првенство.

“Осветили смо се Фаранима за изгубљени бод и сада држимо судбину у својим рукама. Верујем да ћемо уз помоћ навијача савладати Украјину и заслужено изборити пласман на Европско првенство. Украјина је солидна репрезентација, годинама игра исто. Има високе, јаке играче, које предводи искусни леви бек Остроушко, ту је и одлично лево крило из Мотора, као и још неколико рукометаша тог клуба. Ми смо бржи и требало би да то искористимо, да из контри дајемо лаке голове”, истакло је десно крило Марко Ласица за вијести.ме.

У првом мечу у Украјини јесенас Црна Гора је поражена са 29:24. Домаћин ће највероватније да буде лишен услуга одличног левог крила Татабање Милоша Вујовића. Он је у финишу утакмице у данском Фаруму против Фарских Острва повредио скочни зглоб. Најбољи стрелац Прве лиге Мађарске највероватније неће моћи да игра у Подгорици. То је велики хендикеп јер се ради о најбољем стрелцу селекције. Фаранима је дао чак 11 голова.

Очекује се крцате трибуне Мораче која ће да буде осми играч домаћинима на путу до ЕП.

Босна и Херцеговина има три победе у досадашњем току квалификација, али стрепи пред последње коло. У среду је чета Билала Шумана поражена на свом терену од Белорусије и сада мора да се вади у Чешкој. Постоје теоретске шансе да Босанци чак заврши на првом месту, али за то је заиста потребно чудо. Наиме, да би БиХ била лидер групе потребна је победа у Чешкој са шест или више голова разлике, ал ии пораз Белорусије од Финске што је скоро немогуће.

Победа у Чешкој доноси сигуран пласман на ЕП, а и реми би био довољан за пласман као једна од најбољих четири трећепласираних селекција.

Ако Змајеви изгубе и тада постоји нада. Онда би се ослушкивали резултате са других мечева. У том случају потребно је да Пољска на свом терену добије Израел, а Исланд победи Турску. Такође, потребни су пораз Италије против Мађарске, али и победе Црне Горе против Украјине, односно Летоније против Холандије. Није немогуће да се све ово догоди и да Босна и Херцеговина по први пут избори пласман на Европско првенство.

Следеће године по први пут Европско првенство ће се играти са 24 репрезентације. Шпанија као бранилац круне и три домаћина, Аустрија, Норвешка и Шведска су се пласирали без квалификација. Пре последњег кола визу за континентално првенство су изборили још: Немачка, Хрватска, Северна Македонија, Словенија, Летонија, Француска, Португалија, Мађарска, Русија и Данска. Има још шест места.

На првенство Европе иду по две најбоље репрезентације из свих осам група и по четири најбоље трећепласиране репрезентације. Поредак трећепласираних селекције се прави тако што се бришу резултати мечева са најгором селекцијом у групи (рачунају се четири утакмице са најбоље две репрезентација), а у случају истог броја бодова одлучује гол-разлика.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар